Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzepak i krokwie daruję. Jecie też w domu, więc zakładam, że Was na chleb stać. Nocleg, jak się uprzecie - znajdę za darmo u znajomych, bo u mnie miejsca brak - a na budowie spać żonie i dziecku nie kazałabym. Tobie, to co innego. Aczkolwiek wydaje mi się, że wygodnicki Pan jesteś i że się poświęcić dla dobra domu nie chcesz. O! :lol:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przemyśl to jakieś dziesięć razy a najlepiej zobacz sobie łazienke na poddaszu. masz zamiar sikać odchylony o 45 cm od pionu czy będziesz się zakradał do wanny skulony w pół? ta pionowa ściana była tam specjalnie. Bez niej będzie to koszmarek a nie łazienka :-?

efilo dobrze mówi. W oryginale łazienka na górze nie ma dużego skosu - tylko z jednej strony niewielki - głową nawet o niego nie zahaczysz. Dzięki temu jest bardzo ustawna. Nie wyobrażam sobie dużego skosu w łazience, bo nie bardzo wiadomo, jak pod nim coś zagospodarować. Wc nie wstawisz, umywalki też. Zostaje wanna, ale co to za przyjemność, jak w niej stanąć nie możesz i musisz się gimnastykować.

Dziką ekwilibrystykę uprawiaj w sypialni. W łazience nie jest to wskazane. ;)

Słuchajta albo ja naprawdę nie umiem szukać albo na forum nikt z Podlasia nie buduje Koliby. A taka mam ochotę zobaczyć to w środku. Gdyby coś wpadło przed oczy link please

Czy ja się jakoś niewyraźnie wysławiam?

Wycieczkę do Krakowa zróbcie sobie. Odpoczniecie i połączycie przyjemne z pożytecznym. 8)

Ja tam zaczekam, aż rzepaku nie będzie :cool:

Efilo dzięki za podpowiedź o o łazience. Niby chcemy dość prosty domek, a i tak pewnie okaże się że wybudowaliśmy go dla wroga ;)

Rozumiem, że skos w Kolibie pewnie nie na tym będzie polegał ale znalazłem to:

http://img376.imageshack.us/img376/5466/wannapodskosemcd8.jpg

Pozostawia miejsce na stanie, co?

Poza tym rozwiązaniem może być wpuszczenie wanny w podłogę, może tak:

http://img376.imageshack.us/img376/6599/pomysnapokiwaziencetf6.jpg

Rozumiem, że skos w Kolibie pewnie nie na tym będzie polegał ale znalazłem to:

http://img376.imageshack.us/img376/5466/wannapodskosemcd8.jpg

Pozostawia miejsce na stanie, co?

Masz rację - nie będzie na tym polegał. Wiem bo byłam u znajomych co mają łazienke podobną do Waszej jakbyście nie zrobili lukarny - trzeba się skulic i przejść do wanny jak między linkami w ogrodzeniu. o spłykaniu się prysznicem nie ma mowy. nie szukaj ideałów - ten dach jest prawie pionowy a łazienka duża.

Poza tym rozwiązaniem może być wpuszczenie wanny w podłogę, może tak:

http://img376.imageshack.us/img376/6599/pomysnapokiwaziencetf6.jpg

Taaa... i co będzie wystawać w jadalni? Wy już i tak będziecie mieli pokopany strop przez te podciągi i chciałbyś w nim jeszcze dziurę zrobić? A jakby się syfon zatkał to wystarczy lekko odsunąć żyrandol nad stołem i go wykręcić? :lol: :wink:

ta pionowa ściana była tam specjalnie. Bez niej będzie to koszmarek a nie łazienka :-?

Jak sądzisz? Lukarna załatwia sprawę?

Zależy od wielkości lukarny, ale generalnie jedyna sensowna możliwość. No jest jeszcze jedna. Możecie zostawić ten wykusz na górze.

nie ma co myśleć - pionowa ściana musi być :D

mętnie coś odpowiadasz - lukarna czy wykusz - ja muszę jaśniutko, jaś-niu-teń-ko...

to już ma mniejsze znaczenie. wszystko zależy od tego co by pod tą ścianą miało być. Jak wanna to lukarna może nie wystarczyć. Jak kibelek to spokojnie. Musicie się zastanowić nad ustawieniem łazienki już teraz. Oczywiście wykusz jest milion razy lepszy bo nie ma 'koszy' w domu co zawsze jest elementem tyleż nieciekawym co niebezpiecznym :wink:

dandi

musisz zrozumieć że dom to nie rzut parteru tylko cała bryła. Chyba jarzysz że jak poszerzycie dom tak jak narysowałeś to środek domu Wam się przesunie w prawo?

a nawiązując do Twojego pytania - poszukam jakiegoś zdjęcia. Generalnie wygląda to tak że w dachu nagle jest przerwa i w tej przerwie ściana szczytowa z daszkiem

w dachu nagle jest przerwa i w tej przerwie ściana szczytowa z daszkiem

Tłumaczysz mi jak wygląda lukarna, dobrze Cie rozumiem?

Oczywiście że jarzę, że mi się przesunie ale zastanawiam się nad jedną sprawą: likwidując wykusz mam przestronna kuchnię i większy salon kosztem łazienki pod skosem. Analizując to gdzie spędzamy najwięcej czasu wydaje mi się, że jednak niewielka to ofiara zwłaszcza, że na dole jest jeszcze jedna spora łazienka zaś na górze kuchni niet...salonu takoż