Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój wątek jest ukryty i nie do zdobycia, przykro mi.

a nie mówiłem - teraz się zacięła i nigdy nie powie.

Dobra ale teraz serio trochę o budowie bo muszę Was zapytać o kilka rzeczy Rachelo szczególnie Ciebie bo jakoś zawsze wychodzi że wszystko wiesz - jakie masz zdanie na temat tynków zimą to raz i dwa - jak wstawię okna dla tynkarzy to dom mi wysdtarczająco wyschnie do wiosny jeżeli będzie ogrzewany tylko nagrzewnicą i regularnie wietrzony czy jest ryzyko że mi kafelki ze ścian wywali w kosmos?

Dandi, ale z ciebie niewierny Tomasz :-?

Przecież mówiłam, ze ja miałam robione zimą tynki i NICZYM NIE OGRZEWAŁAM, dopiero jak zrobili mi ogrzewanie, to miałam czym suszyć. Na szczęście na dole u nas lato było upalne i wszystko wyschło jak się patrzy. Płytki wciąż mam na ścianach :)

Jesssuuu, Wu napisała konkret, a na dodatek się z nią zgadzam.

Nie kupuj najtańszych okien, sprawdź ich izolacyjność, bo może się okazać, że dzięki tanim oknom zrujnujesz się na ogrzewanie.

Dobra ale jeżeli wyjdzie że te tanie izolują tak samo dobrze jak drogie, mają pięć komór i cośtam co stawia je na tej samej pozycji co droższe to bez sensu przepłacać - niska cena nie zawsze równa się złej jakości

Dandi ja nie mówię że niska cena to kiepska jakość ja po prostu podeszłam do tematu w następujący sposób firma z której wybrałam sobie okna jest już sporo czasu na rynku miałam z tymi oknami do czynienia parę lat wiec sprawdziłam je i nie sądzę żeby znikła za rok czy dwa i potem w razie jakichś napraw nie bedzie miał kto tego zrobić w ramach gwarancji, maja spore doświadczenie w produkcji okien i to też przemawia na ich korzyść - ja sieboję tylko takich firm które nazywam no name które są rok czy dwa na rynku i robią okna bo raz że nie wiadomo jak z jakością a dwa nie wiadomo ile będą na rynku

jeśli wiesz na bank że ta firma z mega niską ceną jest dobra sprawdzona ma naprawdędobrą jakość okien i jest szansa że chociaż na czas gwarancji będzie istnieć to rzeczywiście nie ma co przepłacać :D

Dandi, ale z ciebie niewierny Tomasz :-?

Przecież mówiłam, ze ja miałam robione zimą tynki i NICZYM NIE OGRZEWAŁAM, dopiero jak zrobili mi ogrzewanie, to miałam czym suszyć. Na szczęście na dole u nas lato było upalne i wszystko wyschło jak się patrzy. Płytki wciąż mam na ścianach :)

Daj spokój, on ze mną też konwersował o tych tynkach, pierdylion osób mu pisało, że tak, że można, że ok, ale on i tak będzie przez miesiąc dopytywał o to samo. Generalnie mam w nosie doradzanie komuś, kto ma w dupie moje rady. :wink:

Mało tego, on mnie prosi o przysługę, ja staję na głowie, załatwiam, potem się okazuje nagle, że już mu KTOŚ INNY to samo załatwił. Kazałam kiedyś płytę do sklepu sprowadzać dla niego, a on mi potem pierniczy, że już mu ktoś przegrał. Albo prosi o wysłanie katalogu ikea, a potem się okazuje, że jego żonie już ktoś przysłał, etc. Daj spokój więc, kasia, i nie wysilaj się - i tak zrobi po swojemu.

Płytki wciąż mam na ścianach :)

bo Ty krótko mieszkasz - wkrótce polecą :)

Więc skąd opinia że dom w stanie surowym musi odstać chociaż rok - przecież nie z chmur

Powiem więcej, dom to powienien z 5 lat postać 8) Tak mi przynajmniej znaffcy temtau mówili.

No dobra, ja krótko mieszkam, moi znajomi znacznie dłużej. Wciąż mają płytki na ścianach, a też robione były zimą :roll:

Poza tym uwierzyłam Mojemu Heniowi, i jak on mówi, że da się, to da się i można!!!!!!!!!!

okazuje nagle, że już mu KTOŚ INNY to samo załatwił.

Wszystko co pisze Blutka to prawda. Jeżeli chodzi o katalogi IKEA wczoraj przyszły - oczywiście nie to o co mi chodziło a jakbym został przy Blutce dostałbym to czego chcę dzięki stałemu kontaktowi i dość konkretnym rozmowom.

Ja zwyczajnie wolę wszystkiego dopilnować sam - wtedy mam pewność, że będzie OK. Złociutka załatwiła te katalogi z innego FM i dupa - zwykła makulatura przynajmniej w znakomitej większości.

Jeżeli chodzi o pierdylion opinii na temat tynków - cóż, to mój dom i nie pozwolę żeby przez pośpiech i przez to, że moja Złociutka uwielbia Blutkę (która tynki od niedawna ma - daruj że zdradzam tajemnice Twego wątku) a co za tym idzie przez argument - bo Blutka ma więc my też zaryzykujmy, pizdnęły mi ściany lub wylazła pleśń więc jeżeli spotkam się choć z jedną opinią p.t. NIE RÓB ZIMĄ BO NIE WYSCHNĄ DOKŁADNIE to zweryfikuję te opinię pierdylion pierdylionów razy w te i nazad bo jak już pisałem zalezy mi na porządnym domu duzo bardziej niz na tempie prac.

A jeżeli chodzi o płytę - cóż - zależało mi na czasie więc przepraszam, że musiałaś sie fatygować. To się więcej nie powtórzy.

a tu masz jeszcze z gugla:

"Jeżeli budynek jest w stanie surowym zamkniętym, umożliwiającym uruchomienie wewnątrz ogrzewania, można w nim murować, kłaść tynki, gładzie, płytki itp., niezależnie od pory roku. Do ogrzania pomieszczenia możemy użyć ogrzewania centralnego lub specjalnych nagrzewnic czy przenośnych piecyków węglowych, odprowadzających spaliny na zewnątrz. Pamiętajmy, że nie wolno korzystać z otwartego ognia!

ODPOWIEDNIA WENTYLACJA

Musimy również zapewnić odpowiednią wentylację, która będzie odprowadzała wilgoć z budynku. Podczas tynkowania w pomieszczeniu powinniśmy utrzymywać temperaturę co najmniej +15 i wilgotność nie przekraczającą 70 proc. Spadek temperatury może spowolnić lub nawet wstrzymać (przy temperaturze 0 proces wiązania i twardnienia zapraw).

Zimą nie wolno stosować zapraw wapiennych, ponieważ zawierają dość dużą ilość wody. Zaprawy cementowo-wapienne mogą być stosowane tylko w pomieszczeniach, w których temperatura nie spada poniżej -10 i to pod warunkiem, że użyte zostaną specjalne dodatki.

Zaprawy używane zimą powinny mieć więcej cementu niż stosowane w pozostałych porach roku, żeby - ze względu na mniejszą wówczas zawartość wody – zachować odpowiedni czas wiązania. Najwłaściwsze będzie więc użycie zapraw cementowych."

Ja mam trochę inną sytuację bo mamy własne mieszkanie ale mnie też zalezy na jak najszybszym wykończeniu domu zwłaszcza ze względu na dzidzię która sie urodzi na przełomie maja i czerwca. Nie ejstem naiwny - wiem, że wtedy sie jeszcze nie uda ale im szybciej tym lepiej.

cvhata musi odstac minimum dwa lata co wcale tez nie wyklucza mieszkania w niej po roku..wietrzyc ogrzewac wietrzyc budynek nigdy nie przestanie chlonac wilgoci i dostawac naprazen ale po dwoch latach..a przy szczegolnych konstrukcjach nawet do pieciu ustabilizuje sie co bedzie mialo peknac peknie co bnedzie mialo odpasc odpadnie gdzie sie bedzie mial pojawic wykwit tam sie pojawi..nie ma szans tak byc musi..

Witanko..

Ja zwyczajnie wolę wszystkiego dopilnować sam - wtedy mam pewność, że będzie OK. Złociutka załatwiła te katalogi z innego FM i dupa - zwykła makulatura przynajmniej w znakomitej większości.

No co Ty gadasz!! :evil:

Kuchnia z IKEI rozłożona na części pierwsze, do wyboru, do koloru, a on że makulatura... :roll: