Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

developerzy - czyli kto kogo...pomocy

nitubaga

Recommended Posts

Witam,

mam kłopot ze swoim developerem...

W marcu br podpisaliśmy z deweloperem niestety nie notarialną przedwstępną umowę kupna połowy bliźniaka. Sprzedaż nastąpiła poprzez agencję nieruchomości, która wzięła za to 2% wartości domu w rozbiciu na dwie raty. Zgodnie z umową nasz bank przesłał deweloperowi kwotę będącą równowartością niemal połowy wartości budynku. Dom zgodnie z umową miał być gotowy do 30 czerwca i przekazany nam 30 dni od tej daty.

Dom do dnia dzisiejszego gotowy nie jest i z tego co widzieliśmy wczoraj na koniec lipca gotowy wciąż nie będzie.... Jednak kłopoty się zaczęły, gdy nastąpiły nasze przymiarki do podpisania protokołu odbioru budynku – gdzie fachowiec przez nas wynajęty znalazł wady techniczne (brak izolacji pionowej, niezgodność podciągów z projektem, wadliwie wylana wylewka, brak dylatacji na elewacji na wspólnej ścianie obu bliźniaków), których na chwilę obecną nie da się już naprawić… do tego dojdą zapewne inne pomniejsze usterki. Nasz fachowiec nam doradził, że skoro części usterek nie da się naprawić – możemy się domagać zmniejszenia wartości domu na umowie… – i tu nasz deweloper zaczął nas straszyć całkowitym zerwaniem umowy…

Dodam jeszcze, że w umowie mam zapis, że kto zrywa umowę płaci 5% kary umownej, a za każdy dzień zwłoki w oddaniu budynku mam zagwarantowane 0,03% .

I w związku z tym mam wiele pytań…

1) czy zwłoka jest naliczana od dnia nie wybudowania na czas domu, czy od dnia nieterminowego jego przekazania? obie daty mam w umowie...

2) czy jeśli dojdzie do zerwania umowy z winy dewelopera mogę się domagać zwrotu pieniędzy za agencję nieruchomości? oraz za dokonane już tam inwestycje z naszej prywatnej kieszeni (alarm, odkurzacz centralny, dodatkowa elektryka, głośniki), czy zapis o 5 % kary umownej sprawia, że tych pieniędzy nie odzyskam...

3) jak wyglądają od strony prawnej procedury obniżenia wartości domu ze względu na jego wady techniczne…czy robi się to przed czy po akcie not.?

mam jeszcze pytanie....ponieważ mimo wszystko zależy nam na kupnie tegoż domu, więc sądząc z tego co już wiem powinniśmy zadbać o to by dom był nasz....czyli doprowadzić do podpisania aktu notarialnego...

oczywiście potem w ramach rękojmi można się domagać naprawienia usterek, które naprawić się jeszcze dadzą....ale co wtedy z wadami których sie nie da usunąć...

4) czy jeśli podpisze protokół odbioru budynku z zamieszczonymi tymi wszystkimi wadami, a potem przeniosę akt własności na siebie, oznacza to że już nijak nie będę mogła developerów nakłonić do obniżki cen, czy tak? ponieważ ta cena będzie już w akcie notarialnym...

czyli czy- mówiąc krótko - można jakoś odbić sobie stratę wartości budynku ze względu na wady, które są w tej chwili już nieodwracalne...aczkolwiek nie na tyle duże, by nie dostać pozwolenia na użytkowanie...

mam jeszcze dwa pytania o sam odbiór budowlany....

w umowie mam zapis...

w przypadku zwłoki w oddaniu połowy bliźniaka Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 0,03% wpłaconych kwot za każdy dzień zwłoki w oddaniu połowy bliźniaka...

ponieważ wyjeżdżamy na urlop (do 28 lipca) mamy mały pressing ze strony developerów na podpisanie protokołu do tego piątku, w momencie gdy jeszcze nie wszystko można sprawdzić..

zatem 1) czy jeśli podpiszę protokół odbioru budynku przed końcem lipca będzie to oznaczało, że opóźnienie (mówię tu o dacie 30 czerwca) im się upiecze...?

2) czy w związku z moim wyjazdem mogą mi zarzucić, że odmówiłam podpisania protokołu i przerzucić na mnie odpowiedzialność? w umowie mam również zapis, że developer ma nas zawiadomić na piśmie, że połowa bliźniaka jest gotowa do odbioru, z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem...

czy w moim interesie jest wszystko przedłużać...by mieć kolejny argument jakim niewątpliwie jest niewywiązanie się z terminów zapisanych w umowie...

no i na koniec jeszcze pytanie o akt notarialny....

1) czy przy akcie notarialnym powinnam mieć pełen spis usterek z protokołu odbioru? ale co wtedy z zapisem, że kupujący zna i akceptuje stan techniczny domu...skoro owszem zna, ale nie akceptuje bez poprawek....

czy może lepiej odpuścić teraz, a dopiero po akcie notarialnym korzystać z prawa do rękojmi i gwarancji - bo takowa przez rok również jest...

2) i jeszcze ostatnia sprawa - w moim przyszłym domu mam niezgodnie z projektem wykonane podciągi, ale developer się zarzeka, że choć nie ma różnicy poziomów podciągów to zbrojenie jest wykonane dobrze....oczywiście nie ma jak tego teraz sprawdzić...więc mam pytanie czy mogę sobie w akcie notarialnym zażyczyć wpisu, że developer daje 15 letnią gwarancję na nieprawidłowo wykonany podciąg...jeśli developerzy mówią prawdę - nie powinnam mieć w tym temacie sprzeciwów...

uff - wiem, że tego dużo....

ale bardzo mnie rozeźlił jeden z developerów...mówiąc mi niemal wprost, że albo się zamknę z tym odbiorem i biorę jak stoi, oczywiście z wadami albo wcale......na szczęście dla mnie developerów mam dwóch i ten drugi zabrał sie już za usuwanie usterek w izolacji...

proszę wszystkie mądre głowy w tym temacie - pomóżcie....

:D