Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm- ocieplać przed zimą czy nie ???

Recommended Posts

Witam

mam domek w stanie surowym zbudowany z porothermu. Po wykonaniu instalacji, tynków wewnętrznych i wylewek zamierzałem go ocieplić styropianem, na to klej , siatka i tak pozostawić na zimę ( ponieważ wg wykonawcy porotherm powinien zostać zabezpieczony przed zamakaniem , przemarzaniem) . Jedni wykonawcy proponują takie właśnie rozwiązanie, drudzy jednak radzą, aby budynek przezimował bez ocieplenia, gdyż wówczas lepiej doschnie, a w przyszłości nie będzie problemu z wilgocią.

I kto ma rację ? :roll:

no właśnie "ciekawa", dlatego pytam bardziej wtajemniczonych :wink:

a w takim razie druga kwestia : czy Waszym zdaniem pozostawienie domu ( w stanie opisanym wyżej) na zimę bez ocieplenia nie zaszkodzi "szlachetnemu" porothermowi ? Ja spotkałem się z opinią, że ściany z tegoż materiału powinny zostać ocieplone przed zimą.

I tak jedno rozwiązanie (brak ocieplenia- lepsze wietrzenie,wysuszenie budynku) wyklucza drugie (tzn. porotherm wymaga ocieplenia na zimę ), a ja muszę zdecydować :o

I tak jedno rozwiązanie (brak ocieplenia- lepsze wietrzenie,wysuszenie budynku) wyklucza drugie (tzn. porotherm wymaga ocieplenia na zimę )

Wyluzuj, i nie słuchaj co mówią pod budką z piwem, czy gdzie tam to usłyszałeś.

Masz kasę, czas i ekipe to ocieplaj, nie masz to za rok ocieplisz, chałpie nic nie będzie.

a ja muszę zdecydować :o

a co kierownik budowy na wakacjach? może do jesieni wóci

czyli zdaniem jajmar ,tj. elita forum :o powinienem opinii i rad szukać pod budką z piwem ! no może warto przemyśleć , zwłaszcza jeśli forum "wymiana doświadczeń" służy tak inteligentnym wywodom. Pogratulować elicie , pogratulować...

Pozdrawiam :D

Powinieneś czytać ze zrozumieniem. Napisałem "Wyluzuj, i nie słuchaj co mówią pod budką z piwem"

czyli przez ściany ucieknie więcej wilgoci niż przez otwarte okna ?? ciekawa teoria

To nie teoria to praktyka! i oczywisość dla ciut rozumiejących zagadnienie. Zimą wilgoć oknami nie wychodzi przy wentylacji grawitacyjnej iczy mechanicznej, zaś w ścianę niezabezpieczona paroizolacją chłonie wilgoć z pomieszczenia.

W systemach wentylacji mechanicznej okna są szczelne i zimą zamknięte.

Przy wentylacji grawitacyjnej, oczywiście działającej oknem powietrze jest nawiewane. Ogrzewając się obniża swoją wilgotność względną. Powietrze wywiewane usuwa wilgoć na zewnątrz, ale to już nie oknem a kanałem wentylacyjnym. Tak przynajmniej jest prawidłowo. Jeżeli wieje z kanału a wychodzi oknem (zimą), to tylko mogę współczuć.

Jeżeli protherm spełniający wymagania to nie .

http://www.wienerberger.de/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1136996239211&c=SR_Product&sl=wb_de_home_de

A jeżeli starą ceramikę to 30 cm wełny od środka z folią by wilgoć nie wchodziła.

Ale jak Ty chcesz wełną zatrzymać wilgoć? Przecież wełna "oddycha" jak jasny pieron i cała wilgoć w nią będzie wchodzić i wykraplać się na styku z zimną ścianą. Folią nie zabezpieczysz hermetycznie wełny tak aby się do niej nie dostawało powietrze.

• 5 years później...

Witam

Stoję przed dylematem - czy ocieplać dom przed zimą, czy nie?

Dom jest z suporeksu, w stanie surowym zamkniętym, są tynki (lipiec) i wylewki (sierpień). Teraz to schnie baardzo powoli. Przed zimą chciałam położyć płytki w łazienkach i w kuchni, więc wypadałoby budynek trochę dogrzać, żeby tym płytkom nic się nie stało, nie? Wylewki teraz będę wygrzewać, zanim położą się płytki. Więc w obiegu będzie woda.

Ocieplać, czy nie? Grzać czy nie grzać?