lido41 15.07.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam mam domek w stanie surowym zbudowany z porothermu. Po wykonaniu instalacji, tynków wewnętrznych i wylewek zamierzałem go ocieplić styropianem, na to klej , siatka i tak pozostawić na zimę ( ponieważ wg wykonawcy porotherm powinien zostać zabezpieczony przed zamakaniem , przemarzaniem) . Jedni wykonawcy proponują takie właśnie rozwiązanie, drudzy jednak radzą, aby budynek przezimował bez ocieplenia, gdyż wówczas lepiej doschnie, a w przyszłości nie będzie problemu z wilgocią. I kto ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.07.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Jeżeli protherm spełniający wymagania to nie .http://www.wienerberger.de/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1136996239211&c=SR_Product&sl=wb_de_home_deA jeżeli starą ceramikę to 30 cm wełny od środka z folią by wilgoć nie wchodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.07.2008 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 dom jest nowiutki, tegoroczny zbudowany zgodnie z projektem z oryginalnego porothermu Wienerbergera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.07.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Nowy nie musi znaczyć, że trzyma standardy. Projekty ( zwłaszcza gotowe)się nie zmieniły od 10 lat a koszty gazu, oleju, prądu wzrosły kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juno 15.07.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ocieplać, ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.07.2008 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 może jeszcze tylko dodam, że nie zamierzamy się wprowadzać zimą, także budynek nie będzie raczej ogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 U mnie stał nieocieplony przez zimę w stanie otwartym - przeżył i ma się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.07.2008 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 no tak pięknie to jeszcze nie ma - tynki, wylewki planowane są na wrzesień, październik, także nie ma co liczyć, że przez lato podeschną... a więc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.07.2008 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 no właśnie tak planowałem- wietrzyć przez uchylenie okien, ale usłyszałem ,że takie wietrzenie niewiele daje, bo z tynków i wylewek będzie mnóstwo wilgoci i dlatego lepiej nie ocieplać domu, nie sobie ściany "poodychają" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.07.2008 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 no właśnie "ciekawa", dlatego pytam bardziej wtajemniczonych a w takim razie druga kwestia : czy Waszym zdaniem pozostawienie domu ( w stanie opisanym wyżej) na zimę bez ocieplenia nie zaszkodzi "szlachetnemu" porothermowi ? Ja spotkałem się z opinią, że ściany z tegoż materiału powinny zostać ocieplone przed zimą. I tak jedno rozwiązanie (brak ocieplenia- lepsze wietrzenie,wysuszenie budynku) wyklucza drugie (tzn. porotherm wymaga ocieplenia na zimę ), a ja muszę zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 15.07.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Jezeli ten protherm wedlug fachowców ma ulec zniszczeniu po jednej zimie,to on musiałby być nic niewarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.07.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 I tak jedno rozwiązanie (brak ocieplenia- lepsze wietrzenie,wysuszenie budynku) wyklucza drugie (tzn. porotherm wymaga ocieplenia na zimę ) Wyluzuj, i nie słuchaj co mówią pod budką z piwem, czy gdzie tam to usłyszałeś. Masz kasę, czas i ekipe to ocieplaj, nie masz to za rok ocieplisz, chałpie nic nie będzie. a ja muszę zdecydować a co kierownik budowy na wakacjach? może do jesieni wóci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 16.07.2008 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 czyli zdaniem jajmar ,tj. elita forum powinienem opinii i rad szukać pod budką z piwem ! no może warto przemyśleć , zwłaszcza jeśli forum "wymiana doświadczeń" służy tak inteligentnym wywodom. Pogratulować elicie , pogratulować... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 czyli zdaniem jajmar ,tj. elita forum powinienem opinii i rad szukać pod budką z piwem ! no może warto przemyśleć , zwłaszcza jeśli forum "wymiana doświadczeń" służy tak inteligentnym wywodom. Pogratulować elicie , pogratulować... Pozdrawiam Powinieneś czytać ze zrozumieniem. Napisałem "Wyluzuj, i nie słuchaj co mówią pod budką z piwem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 czyli przez ściany ucieknie więcej wilgoci niż przez otwarte okna ?? ciekawa teoria To nie teoria to praktyka! i oczywisość dla ciut rozumiejących zagadnienie. Zimą wilgoć oknami nie wychodzi przy wentylacji grawitacyjnej iczy mechanicznej, zaś w ścianę niezabezpieczona paroizolacją chłonie wilgoć z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 16.07.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Zimą wilgoć oknami nie wychodzi ... czyli lepiej nie ocieplać, niech sobie cała wilgoć z domku spokojnie wyparuje przez ściany- dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.07.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 W systemach wentylacji mechanicznej okna są szczelne i zimą zamknięte.Przy wentylacji grawitacyjnej, oczywiście działającej oknem powietrze jest nawiewane. Ogrzewając się obniża swoją wilgotność względną. Powietrze wywiewane usuwa wilgoć na zewnątrz, ale to już nie oknem a kanałem wentylacyjnym. Tak przynajmniej jest prawidłowo. Jeżeli wieje z kanału a wychodzi oknem (zimą), to tylko mogę współczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 16.07.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Jeżeli protherm spełniający wymagania to nie . http://www.wienerberger.de/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1136996239211&c=SR_Product&sl=wb_de_home_de A jeżeli starą ceramikę to 30 cm wełny od środka z folią by wilgoć nie wchodziła. Ale jak Ty chcesz wełną zatrzymać wilgoć? Przecież wełna "oddycha" jak jasny pieron i cała wilgoć w nią będzie wchodzić i wykraplać się na styku z zimną ścianą. Folią nie zabezpieczysz hermetycznie wełny tak aby się do niej nie dostawało powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 16.07.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 nie wspominając o zmniejszeniu pomieszczeń o 30cm, ale to przecież kosmetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 29.08.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam Stoję przed dylematem - czy ocieplać dom przed zimą, czy nie?Dom jest z suporeksu, w stanie surowym zamkniętym, są tynki (lipiec) i wylewki (sierpień). Teraz to schnie baardzo powoli. Przed zimą chciałam położyć płytki w łazienkach i w kuchni, więc wypadałoby budynek trochę dogrzać, żeby tym płytkom nic się nie stało, nie? Wylewki teraz będę wygrzewać, zanim położą się płytki. Więc w obiegu będzie woda.Ocieplać, czy nie? Grzać czy nie grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts