wg 24.09.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Witam,W ostatniej chwili zdecydowałem się na powiększenie garażu na szerokość o 50 cm. Garaż jest wysunięty do przodu w stosunku do bryły domu i kalenica jego dachu jest prostopadła do kalenicy dachu bryły domu. W związku z poszerzeniem garażu jego kalenica przesunęła się o 25 cm, więc musiałem wydłużyć kalenicę dachu domu o 25 cm - przesunąłem ścianę zewnętrzną o 25 cm. W środku nic się nie zmienia, przesuniecie dotyczy tylko jednej ściany, po prostu niektóre pomieszczenia zwiększą się o 25 cm. Przesunięcie to nie powoduje nadmiernego zbliżenia się do sąsiada - odległość od granicy wynosi 9 m. Dodam, że jestem na etapie wylewania ław fundamentowych.Czy waszym zdaniem jest to istotne odstępstwo od projektu? Czy waszym zdaniem powinienem to zgłosić?Z góry dziękuję za odpowiedź.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Tak, kazda zmiana kubatury i konstrukcji powinna być zgłoszona do urzędu, to zmiana istotna, poiwinieneś złożyć projekt zamienny i uzyskać zmianę pozwolenia. Przestudiuj teraz drobiazgowo projekt, zmiana ściany pociąga za sobą wiele innych zmian - stropów, więźby, czyli istotnych elementów konstrukcyjnych, autor projektu powinien się w tym względzie bezwzględnie wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.09.2003 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Ale czy taka zmiana zostanie zauważona przy odbiorze budynku? Czy ktoś będzie latał z miarką i sprawdzał zgodność z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Dokładnie tak jak pisze Alanta. Pozwoli to uniknąc ewentualnego kosztownego procesu legalizacji samowoli. Przede wzystkim być może trzeba będzie przeliczyć dane konstrukcyjne.Mam tylko jedno pytanie. Dlaczego powiększyłeś o 50 a nie o 60 cm? Jest zasada w budownictwie, że należy się posługiwać "modułami" o rozmiarze 30 cm. Do tego modułu dostosowują się producenci z wymiarami swoich produktów. Znakomicie ułatwia to późniejsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Tak, kazda zmiana kubatury i konstrukcji powinna być zgłoszona do urzędu, to zmiana istotna, poiwinieneś złożyć projekt zamienny i uzyskać zmianę pozwolenia. Przestudiuj teraz drobiazgowo projekt, zmiana ściany pociąga za sobą wiele innych zmian - stropów, więźby, czyli istotnych elementów konstrukcyjnych, autor projektu powinien się w tym względzie bezwzględnie wypowiedzieć. To może ja tez zapytam. Czy zrobienie dodatkowego pomieszczenia piwnicznego z części, ktora normalnie miała byc zasypana też jest istotnym odstępstwem ? akurat konstrukcyjnie to się nie martwię, bo kierownik jest jednoczesnie konstruktorem. Nie zmieniaja się gabaryty, elewacja- dochodzi tylko jedno pomieszczenie. Imo nie jest to istotne odstepstwo. Jak uważasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Hmm, z zasady nie odpowiadam anonimom...ale niech tam zgodnie z prawem zmiana kubatury jest zawsze zmianą istotną, jeśli są wątpliwości można sie zwrócić do urzędu z pytaniem na piśmie, czy uważają to za zmiane istotną. Raczej trudno jest nie zauważyć przy odbiorze, ze jest dodatkowe pomieszczenie; niewidoczne są zmiany do 10cm - większe da sie łatwo zauważyć - zmieniają się proporcje pomieszczeń ( w każdym razie ja bym od razu zauważyła ) Proces legalizacji jest drogi i kłopotliwy, wiec chyba nie warto ryzykować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.09.2003 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Ok, dzieki. Wychodzi, że powinienem zapytać i ew. złożyć projekt zastępczy.Jeśli jednak dochodzi do błędu w trakcie budowy tzn. wykonawca np. pomyli się i zrobi za duże fundamenty to de facto jest to już samowola czy nie? Bo projekt zastępczy jak rozumiem trzeba by złożyć przed rozpoczęciem prac?Piszesz zmiany kubatury budynku - a co jeśli powiększenie o 25 cm zostanie np. zniwelowane niższym sufitem - kubatura zostanie ta sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Oj, nie łap mnie za słowa , zmiany kubatury i konstrukcji, zmiana wysokosci ściany i rozpiętości stropu to zmiana istotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.09.2003 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Mam tylko jedno pytanie. Dlaczego powiększyłeś o 50 a nie o 60 cm? Jest zasada w budownictwie, że należy się posługiwać "modułami" o rozmiarze 30 cm. Do tego modułu dostosowują się producenci z wymiarami swoich produktów. Znakomicie ułatwia to późniejsze prace. A jakie to ma znaczenie kiedy rozmiary według projektu nie są wielokrotnością 30 cm? Garaż miał w oryginale szerokość wewnątrz 536 cm i grubość ścian 36 cm, teraz będzie miał 586 wewnątrz i grubość ścian 48 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Wowka ma rację z modułami, ale nie do końca. Moduły mogą być różne dla różnych materiałów, przykładowo budowałam ściany z bloczków BK dł. 50 cm i własnie 50cm było dla mnie modułem. 30cm generalnie jest dla okien, dla drzwi moduł wynosi np. 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Rezultatem obojętnie jakiego niezalegalizowanego działania są zmienione wymiary domu. Przypuszczam, że Alanta użyła niezbyt adekwatnego do sytauacji określenia "kubatura". Nie jest ważna przyczyna. Jeśli to wyniknęło z powodu błedu wykonawcy to na drodze postępowania cywilnego można dochodzić od niego roszczeń związanych z poniesionymi np. kosztami legalizacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.09.2003 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Postawię to pytanie jeszcze raz:Powiedzmy, że wykonawca zrobił fundament szerszy niż w projekcie. Odkrywam ten fakt i co wtedy? Czy już jest to samowola budowlana? Czy mogą mi wstrzymać budowę i kazać rozebrać fundament? Czy raczej przymkną na to oko i pozwolą złożyć projekt zastępczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.09.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 to jest już faktycznie samowola, dopóki urząd jej nie odkryje nie jest formalnie samowolą , nakazać rozbiórkę mogą, jeśli zmiana jest niezgodna z planem zagospodarowania lub zagraża zyciu lub bezpieczeństwu - w opisywanym przypadku nakażą legalizację...czyli i tak będzesz musiał zmienić projekt i jeszcze zapłacić za legalizację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.09.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 No dobra, ale jest to słynne powiedzenie majstrów że na budowie centymetr nie kilometr. No i mam fundamenty o 3 cm szersze z każdej strony, ściany przesunięte, parę centymetrów tu, parę tam.. i co? To by raczej nie nowy projekt należało robić a raczej inwentaryzację powykonawczą... ale niech się tu dopisze ktoś kto ma w domu wszystkie wymiary jak w projekcie z dokłądnością do 1 cm. Wątpię czy ktoś się znajdzie. No, może ci którzy budują z prefabrykatu albo fabrycznie przygotowanych modułów szkieletu drewnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.09.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Te 3 cm róznicy to możesz zganić na karb np. zbyt wiotkiej, napiętej* taśmy mierniczej i nikt przy zdrowych zmysłach problemu z tego robic nie będzie* - niepotrzebne skreślić. W zapytaniu wg była mowa o 50 cm i przesunięciu w związku z tym kilku ścian. Podtrzymuje swoją wypowiedź u module 30 cmW przypadku drzwi (i nie tylko) rzeczywiście skok o moduł 30 cm byłby irracjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 24.09.2003 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Właśnie przeczytałem podobny wątek z wypowiedziami Grzegorza63. Odsyłał on do artykułu w Gazecie Wyborczej. Wynika z niego, że grozi mi co najwyżej kara kilkaset złotych. Przestałem się martwić i robię tak jak chciałem. Chyba, że coś źle rozumiem. Cytat:"UWAGA! Urząd może odmówić wydania pozwolenia na użytkowanie domu, ponieważ: został zbudowany niezgodnie z decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu; teren wokół nie został uporządkowany; nie przedstawiłeś wszystkich dokumentów. Jeżeli w czasie kontroli inspektor wykryje "istotne odstępstwo", zapłacisz karę. Chodzi m.in. o zmiany w projekcie nieuzgodnione wcześniej z urzędem (np. powiększenie powierzchni domu, zmiana kąta nachylenia dachu itd.).UWAGA! Wszystkie zmiany w projekcie, które chcesz wprowadzić na etapie budowy, uzgodnij z architektem - autorem projektu. W sytuacji gdy wprowadzasz wiele zmian (inny kąt dachu, powiększenie kubatury budynku), zapytaj gminę lub starostwo, czy nie wymaga to decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Na udzielenie odpowiedzi urząd ma 14 dni. Jej brak jest równoznaczny z uznaniem planowanego odstępstwa za nieistotne.Kara za odstępstwo to iloczyn stawki opłaty (s), współczynnika kategorii obiektu budowlanego (k) i współczynnika wielkości obiektu budowlanego (w) pomnożony razy 300. Np. dla 140-m domu taka kara to ok. 300 zł. Na karę przysługuje ci zażalenie. Musisz je jednak złożyć w ciągu siedmiu dni do Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Wysokość stawki opłaty nie może przekroczyć 15 proc. ceny 1 m kw. powierzchni ogłaszanej każdego roku przez prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (w celu obliczenia premii gwarancyjnej dla posiadaczy książeczek mieszkaniowych). "Namiar na artykuł: http://www2.gazeta.pl/dom/1668728,22116,1647557.html?as=5&ias=6Wynikało by z tego, że o ile zmiany nie są niezgodne z WZiZT to nie opłaca się składać projektu zastępczego - będzie mnie to kosztowało więcej niż ewentualna kara.Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 25.09.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Teoretycznie tak, ale jak znam naszych zakichanych ustawodawców, to ceny za legalizacje jeszcze nie raz się zmienią... i to na pewno na naszą niekorzyśc... Bo tak logicznie myśląc koszt legalizacji powinien być wyższy niż koszt projektu zamiennego, inaczej całe zamieszanie nie ma sensu... A, i nie zapominaj, ze jak urzad wykryje samowolę może Ci wstrzymać budowę na jakiś czas, a z tym tez mogą sie wiązać koszty i spore niedogodności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 25.09.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 zgodnie z prawem zmiana kubatury jest zawsze zmianą istotną, jeśli są wątpliwości można sie zwrócić do urzędu z pytaniem na piśmie, czy uważają to za zmiane istotną. Hmm- sam budynek się nie powiększa, zmienia się kubatura-to fakt. O ile oczywiście chodzi o to słowo. Dodane zostaje jedno pomieszczenie w obrysie domu pod powierzchnią ziemi. Był to taki prostokąt pod częścią budynku, który jakby podzielić na cztery części, to jedna z nich miała być zasypana. Mury miały pozostać tak jak na projekcie. Różnica jest taka, że zamiast wyciętego prostokąta jest cały. I wg Ciebie jest to istotna zmiana ? A gdzie w prawie budowlanym jest napisane, że tak właśnie jest ? Bo mój kierownik (jednocześnie konstruktor) twierdzi, że wystarczy iż da rysunki na jedną dosłownie jedną belkę (podciąg), wrysuje zmianę i po sprawie. Greg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 26.09.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Prawo budowlane nie definiuje zmiany istotnej, w moim urzedzie trzymają sie zasady, ze zmiana kubatury - czyli "objętości' użytkowej domu jest zmianą istotną. Jesli masz watpliwości - wystąp z zapytaniem do urzędu, czy uważają to za zmianę istotną, czy nie, to najprostsza droga... Jesli uznają to za zmianę nieistotną - wystarczy wpis w dzienniku i na czerwono naniesione poprawki na zatwierdzonym projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 26.09.2003 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Jesli uznają to za zmianę istotną - wystarczy wpis w dzienniku i na czerwono naniesione poprawki na zatwierdzonym projekcie Nie do końca rozumiem - jeśli zmiana istotna to wystarczy wpis w dzienniku? Na pewno to miałaś na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts