Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEMY Z BUDOWĄ

KASIA I RADEK

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Mam 15 arów działki która jest w strefie zabytkowej "B" co automatycznie znaczy, że dach domu musi buć dwuspadowy.

Ostatnio wysłałam projekt domu

http://projekty.budujemydom.pl/projekty.php?r=1&id=3234_hermes_2_-_domena

do Konserwatora Zabytków o zopiniowanie.

W odpowiedzi dostałam pismo, w którym pozytywnie zaopiniowano projekt, ale:

1. muszę ograniczyć ilość balkonów (przede wszystkim likwidację w części frontowej działki,

2. okna muszą być z podziałami krzyż łacićski (nie mam pojęcia co to znaczy),

3. nie mogę mieć drewnianych elementów elewacyjnych,podbitek podokapowych, metalowych kominów dachowych, elewacyjnej okładziny klinkierowej,

4. należy wprowadzić stonowaną, jednolitą w barwie kolorystykę elewacji (odcień bieli lub beżu),

5. dach należy przykryć dachówką matową w kolorze wypalonej cegły.

Do tego dochodzi jeszcze plan zagospodarowania przestrzennego, w którym jest zakaz lokalizacji garaży i wiat wolnostojących, wymagane dachy o kącie nachylenia 38-45 stopni, zakaz ogrodzeń betonowych i prefebrykowanych.

Jednym słowem nie mogę wybudować domu takiego jaki bym chciała (wcześciej chciałam kopertówkę).

Proszę pomóżcie mi obejść chociaż niektóre punkty,może mogę się gdzieś odwołać, a może ktoś miał podobny problem.

Czekam na porady i pozdrawiam.

Kasia.[/u]

Mozesz mi wyjasnic po co kupiliscie dzialke w taki miejscu skoro nie macie sie zamiaru zastosowac do porzadku przestrzennego, jakiejs jednolitej architektury, struktury i klimatu tego miejsca ???

To strefa zabytkowa - ma swoje specyficzne prawa ktore moze nalezalo by uszanowac? a nie patrzec na czubek wlasnego nosa ?

I moze raczej nalezalo by zmiecic swoje widzimisie albo zmienic lokalizacje budowy. I moze nalezalo wczesniej zapoznac sie z planem zagosp. przestrzenego.

Pewne zabytkowe miejsca nalezy chronic a nie ładowac sie w zagospodarowana przesterzen i stawiac tam "coś" co njak nie pasuje zaburzajac harmonie tego (zabytkowego!!!) miejsca.

generalnie zycze przemyslenia jeszcze raz calej sprawy a nie cwaniakowatego kombinowania jakby zepsuc (w mysl zasady "no bo ja chce" ) cos co jest strefa zabytkowa i prawnie chronioną.

Niestety jak kupowaliśmy działkę nie wiedzieliśmy, że powinniśmy najpierw przeczytać plan zagospodarowania.

A jażeli chodzi o zabytki, to nie widzę koło mojej działki szczególnie cennych zabytków, a mianowicie niedaleko stoi stary domek który już zaczyna się sypać i obok jest stodoła, a dokładnie jej resztki.

Dodam tylko że ok. 700 m w tej samej miejscowości nie ma już strefy B, chociaż jest więcej starych domów.

zielomooka - może trochę za ostro ? :wink: .

moze :/

ale widzialam mase miejsc spapranych wlasnie takim podejsciem ze mi sie przyslowiowy "nóż w kieszeni otwiera" i moze za ostro reaguje - przepraszam♦

niedlugo nic nie zostanie - tylko taka jedna wielka architektoniczna "kupa" zlozona z budynkow od sasa do lasa bez zadnego planu, pomyslu i mysli przewodniej .

Uwazam ze nie wolno tak - jest masa miejsc gdzie nie ma takich restrykcyjnych zapisow - i mozna sobie postawic taki dom jaki sie chce. Nie wolno wdzierac sie w chroniona i zabytkowa przestrzen i ja niszczyc.

A lektura MPZP akurat jest wskazana - zarowno jak sie buduje dom w strefie zabytkowej jak i nie - potem nie ma sie rozczarowan ze czegos nie wolno.

Bywa i tak, że szumnie tak zwany plan przestrzenny z restrykcyjnymi zapisami odnosi się do kawałka pola :evil: i co to ma wspólnego z porządkiem i ładem w przestrzeni?

Vide teren naszej działki i sąsiednich 5 (całość 1,5 ha) - kto chce niech sobie przeczyta o kuriozalnych zapisach w moim Dzienniku Budowy. Z absurdów wymienię obowiązek zastosowania paliwa ekologicznego, gdy dookoła w tym na nowo wydzielonych działkach można już palić gumami (bo zmieniła się pani architekt w gminie! :evil: ), nie wolno broń boże parterówki, ale już 200m dalej właśnie się buduje :o i to zgodnie z prawem... (500m dalej jest już dawno wybudowana! Wbrew prawu? ).

Jestem za spójnym i wprowadzającym ład planem przestrzennym, ale dla całości a nie dla 1,5 ha taki a obok już inny bo zmieniła się ekipa w gminie i kolejny architekt ma inną (czytaj : własną) koncepcję wyglądu okolicy, której chyba nawet nie widział z okien swego auta... :evil:

• 1 month później...
  • 4 months później...

Mamy już 22 grudzień, a z projektem dalej nic nie załatwione.

Byłam już u projektanta po projekt Hermes 3, niestety okazało się, że jest za duży, a dom który modę postawić musi mieć wymiary max 10m x 10m.

Byłam w szoku bo działka ma szerokości ponad 20m długości ponad 100m,

a dom musi być taki mały. Projektant powiedział, że działka leży pod ukosem do drogi, do tego jest obowiązująca linia zabudowy.

Niestety muszę czekać do marca na nowy plan zagospodarowania (który miał być juz w kwiatniu, potem w czerwcu, potem we wrześniu tego roku).

Jak widać nie wystarczy kupić dużą działkę żeby wybudować dom.