RushDM 15.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Jestem na etapie wymiany instalacji elektrycznej w mieszkaniu.Dzis elektryk wymienil mi skrzynke z bezpiecznikami nadpradowymi i kilka przewodow. Jednakze nie wiem do konca czy ma on racje odnosnie jednej kwestii... a mianowicie: Zaproponowalem aby na kuchnie dac dodatkowo dwa przewody elektryczne 3 x 2,5 i kazdy na osobnym bezpieczniku nadpradowym B16A (w sumie dodatkowo 2 bezpieczniki B16A). Jeden przewod mialby isc do gniazdka pod kuchenke, a drugi do gniazdka pod zmywarke.Tymczasem elektryk "dorzucil" tylko jeden przewod elektryczny 3 x 1,5 na dodatkowym bezpieczniku B16A. I na tym jednym przewodzie byloby dodatkowe gniazdko pod kuchenke i zmywarke.Jako laikowi wydawac moglby sie to zlym wyjsciem z racji ze przewod 3x1,5 jest bodajze nieodpowiedni do bezpiecznika 16A, a samo podlaczenie kuchenki i zmywarki pod jeden bardziej ryzykowne. Elektryk jednakze stwierdzil, ze w bloku tym jest prad jednofazowy, a bezpiecznik glowny znajdujacy sie poza mieszkaniem jest i tak 20A, wiec moge dac nawet 4 dodatkowe przewody i kazdy na odrebnym bezpieczniku nadpradowym i tak mi to nic nie da - czyli rozwiazanie zaproponowane przeze mnie a wdrozone w zycie przez elektryka w praktyce da taki sam efekt. Teraz pytanie do kogos kto zna sie na elektryce: czy elektryk ma racje i czy tak moge pozostawic ta instalcje? Dzieki za pilna odpowiedz! Rush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 16.07.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 witampolozylem juz w zyciu pare instalacjinawet takich pod knajpy, z racji brakow teoretycznych posilkowalem sie znajomymi fachowcami i z punktu praktyki i racji iz te miejsca funkcjonujajuz pare lat to w powyzszym temacie powiem takdo kazdego gniazdka prowadzi sie kabel 3*2,5 kabel 3*1,5 jest do rozprowadzenia oswietlenia. co do ilosci lini na osobnim zabezpieczeniu to uwazam ze to jest dobry pomysl jezeli kogos stac to im wiecej lini i zabezpieczen tym lepiej. w domu jednorodzinnym kladlem pare instalacji rowniez w swoim i wszyscy sobie chwala duza ilas lini i duze skrzynkiw ktorych np. tv, komp, kuchenka, lodowka, kazdy pokoj,lazienka ,korytaz czy kotlowni maja osobne zabezpieczenie (osobna linie)w pozniejszym uzytkowaniu daje to swobode bez koniecznoscizmiany zabezpieczen jak rowniez zwieksza to byzpieczenstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.07.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 do kazdego gniazdka prowadzi sie kabel 3*2,5 kabel 3*1,5 jest do rozprowadzenia oswietlenia. Tak powinno być., Pod kuchenkę elektryczną można rozważyć 5*2,5 (jeżeli ma podłączenie siły). U mnie elektryk w okolice zmywarki/zlewu podciągnął dodatkowe uziemienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 17.07.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 tak tak popieram przedmowcenawet sugerowal bym jezeli oczywiscie sa trzy fazy w domupodciagniecie kabla troj fazowego i zrobienie gniazdkasprzet sie zmienia i dosc czesto jest on troj fazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts