Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu

RushDM

Recommended Posts

Jestem na etapie wymiany instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

Dzis elektryk wymienil mi skrzynke z bezpiecznikami nadpradowymi i kilka przewodow. Jednakze nie wiem do konca czy ma on racje odnosnie jednej kwestii... a mianowicie:

Zaproponowalem aby na kuchnie dac dodatkowo dwa przewody elektryczne 3 x 2,5 i kazdy na osobnym bezpieczniku nadpradowym B16A (w sumie dodatkowo 2 bezpieczniki B16A). Jeden przewod mialby isc do gniazdka pod kuchenke, a drugi do gniazdka pod zmywarke.

Tymczasem elektryk "dorzucil" tylko jeden przewod elektryczny 3 x 1,5 na dodatkowym bezpieczniku B16A. I na tym jednym przewodzie byloby dodatkowe gniazdko pod kuchenke i zmywarke.

Jako laikowi wydawac moglby sie to zlym wyjsciem z racji ze przewod 3x1,5 jest bodajze nieodpowiedni do bezpiecznika 16A, a samo podlaczenie kuchenki i zmywarki pod jeden bardziej ryzykowne. Elektryk jednakze stwierdzil, ze w bloku tym jest prad jednofazowy, a bezpiecznik glowny znajdujacy sie poza mieszkaniem jest i tak 20A, wiec moge dac nawet 4 dodatkowe przewody i kazdy na odrebnym bezpieczniku nadpradowym i tak mi to nic nie da - czyli rozwiazanie zaproponowane przeze mnie a wdrozone w zycie przez elektryka w praktyce da taki sam efekt.

Teraz pytanie do kogos kto zna sie na elektryce: czy elektryk ma racje i czy tak moge pozostawic ta instalcje?

Dzieki za pilna odpowiedz!

Rush

witam

polozylem juz w zyciu pare instalacji

nawet takich pod knajpy, z racji brakow teoretycznych posilkowalem sie

znajomymi fachowcami i z punktu praktyki i racji iz te miejsca funkcjonuja

juz pare lat to w powyzszym temacie powiem tak

do kazdego gniazdka prowadzi sie kabel 3*2,5 kabel 3*1,5 jest do rozprowadzenia oswietlenia. co do ilosci lini na osobnim zabezpieczeniu

to uwazam ze to jest dobry pomysl jezeli kogos stac to im wiecej lini

i zabezpieczen tym lepiej.

w domu jednorodzinnym kladlem pare instalacji rowniez w swoim

i wszyscy sobie chwala duza ilas lini i duze skrzynki

w ktorych np. tv, komp, kuchenka, lodowka, kazdy pokoj,lazienka ,

korytaz czy kotlowni maja osobne zabezpieczenie (osobna linie)

w pozniejszym uzytkowaniu daje to swobode bez koniecznosci

zmiany zabezpieczen jak rowniez zwieksza to byzpieczenstwo