Gość Yomen 24.09.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 WitamMam mały problem - jeśli chodzi o kocioł centralnego ogrzewnia . Mam do ogrzania powierzchnie około 160 m2. Przy użyciu centralnego ogrzewania z ciepłowni jeden sezon grzewczy kosztuje mnie jakieś 5000 zł . Po przeczytaniu artykułu w muratorze o kotłach co doszłem do wniosku że ogrzewanie kotłem wyszło by duzo taniej niz z ciepłowni , jednak niejestem przekonany co do tych pieców.... . Mam dość duże wątpliwości jeśli chodzi o jego instalacje - niewiem po jakim czasie zwrócą sie koszty jego instalacji i ile w rzeczywistości będzie spalał paliwa-według danych producentów nie jest to zbyt duż jednak różnie to bywa....Jeśli ktos jest posiadaczem jakiegoś nowszego kotła prosiłbym o informacje ile mniej więcej spala na ogrzanie jakiejś powierzchniZ góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 24.09.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Coś dużo, a w reklamie pisali, ze koszty wyjdą podobnie jak dla gazu. Może masz dom słabo ocieplony ? To nic nie zyskasz na zmianie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grove1wp.pl 24.09.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Witam5000 zł to to słono jak za ogrzewanieKocioł z dolnym spalaniem to ok.2000 złdrzewo do niego to ok.12 m3 na sezon po 70 zł/1m3, dobrze jest mieć 1 tonę wegla drobnego to ok.450 zł+ pompka cyrkulacyjna, kilka rurek i robocizna drobnego przeinstalowania instalacji - ok 7po dwóch latach masz kocioł za darmo i co roku pk. 2500 zł za każfdy sezon w kieszeniPozostaje tylko podkładać do pieca bo zam sbie nie dołoży co ok-8 godz. chyba że kupisz sobie z podajnikiem (tylko na wegiel drobny) ale taki to kosztuje ok.6000 złpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 24.09.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 160 m kw. powierzchni to ok. 2,5 x 160 = 400 m sześc. kubatury do ogrzania. Jeśli dom jest bardzo dobrze docieplony to pobiera ok 25 KWh energi na m sześ. kubatury na sezon (to jest tzw wskażnik E). A więc twój dom powinien wtedy zużyć 400 x 20 KWh = 10 000 KW energi cieplnej na sezon. To super wynik. 10000 KWh - można uzyskać z ok 1100 m sześc. gazu ziemnego wysokometanowego ( 1 m sześc. gazu = ok. 10 KWh energi). Ten gaz by kosztował cię ok 1300 zł. To jest docelowy koszt ogrzewania gazem twojego domu. Inaczej jest kiedy masz bardzo słabo docieplony dom i założymy że musisz mu "dać" np trzy razy więcej energii tj. np 75 KWh energi na m sześc. (skrajnie zły wynik) wtedy będziesz musiał mieć 75 x 400 = 30 000 KWh energi a to już daje ok. 3300 m sześć. gazu. czyli ok 3600 zł za ogrzewanie na sezon. Mimo to oszczędzasz i tak sporo kasy. Mam znajmomych którzy przerobili ten "problem". Kiedy mieli ogrzewanie z elektrociepłowni mieli niedogrzany dom i płacili dużo jak ty. A teraz mają własny piec gazowy Vailanta (chyba kondensacyjny) i płacą o połowę mniej i mają ciepła ile chcą. Inaczej mówiąc wiedzą za co płacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts