altus_pl 15.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam, Mamy salon z aneksem kuchennym. W salonie chcemy położyć parkiet o grubości ok. 15mm. W kuchni planujemy terakotę o grubości 8mm. Tą samą terakotą wykładamy również korytarz i hol. Czy można te dwie strefy wyrównać bez użycia wylewki? Wykonawca wzbrania się przed wylewką, ponieważ wtedy trzeba by jej użyć również w korytarzu, holu i łazience (razem ok. 40 mkw). Mówi że może dać 1-2mm więcej kleju w kuchni, ale nie 7cm, i różnica poziomów jest nie do uniknięcia. Czy na to naprawdę nie ma żadnych innych sposobów? Za wszelkie porady z góry dziękuję, altus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.07.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam, Mamy salon z aneksem kuchennym. W salonie chcemy położyć parkiet o grubości ok. 15mm. W kuchni planujemy terakotę o grubości 8mm. Tą samą terakotą wykładamy również korytarz i hol. Czy można te dwie strefy wyrównać bez użycia wylewki? Wykonawca wzbrania się przed wylewką, ponieważ wtedy trzeba by jej użyć również w korytarzu, holu i łazience (razem ok. 40 mkw). Mówi że może dać 1-2mm więcej kleju w kuchni, ale nie 7cm, i różnica poziomów jest nie do uniknięcia. Czy na to naprawdę nie ma żadnych innych sposobów? Za wszelkie porady z góry dziękuję, altus Jezeli dobrze zrozumiałem to wszędzie podłoże jest na jednym poziomie. Miedzy parkietem a terakotą powstaje różnica 7mm (15-8mm =7mm) Można użyć więcej kleju pod terakotę np. 7mm lub kupić (planujecie) grubszą terakotę 10 lub 12mm. Poza tym rozmawiajcie z innym wykonawcą... ten dziwnie się wzbrania przed wylewką, przecież to dodatkowy zarobek. Pewnie nie jest władny w tym zakresie umietności. _________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 15.07.2008 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Jezeli dobrze zrozumiałem to wszędzie podłoże jest na jednym poziomie. Miedzy parkietem a terakotą powstaje różnica 7mm (15-8mm =7mm) Tak, dokładnie tak. Można użyć więcej kleju pod terakotę np. 7mm Czy taka grubość warstwy kleju jest ok dla poźniejszej stabilności podłogi? lub kupić (planujecie) grubszą terakotę 10 lub 12mm. To nie jest takie znowu proste, bo żona już sobie upatrzyła takie i przestała wykazywać zainteresowania innymi... Poza tym rozmawiajcie z innym wykonawcą... ten dziwnie się wzbrania przed wylewką, przecież to dodatkowy zarobek. Pewnie nie jest władny w tym zakresie umietności. Możliwe, ale kilka jego uwag wydaje mi się logicznych. Np. masa samopoziomująca może się źle "samopoziomować" na takim combo kuchnia/korytarz/hol/łazienka, ponieważ są zakręty/ściany/drzwi między sektorami. Jeśli jesteś przekonany że 7-8mm kleju jest ok, to byłbym spokojniejszy. Dziękuję i pozdrawiam, altus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.07.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 chyba w Kwietniu była prowadzona dyskusja na Forum w sprawie wyrównywania klejem nierówniości w której zresztą brałem udział. Zapomniałem temat.Co do ciebie i twoich kafelek. Oczywiście, że można i wręcz należy. Są kleje Mapei, które można kłaść grubo. Wylewki samopoziomujące robiłem i robię w równie zagmatwanych pomieszczeniach.____________________________________________vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 16.07.2008 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 chyba w Kwietniu była prowadzona dyskusja na Forum w sprawie wyrównywania klejem nierówniości w której zresztą brałem udział. Zapomniałem temat. Dziękuje, znalazłem http://forum.muratordom.pl/klej-zamiast-wylewki,t129880.htm?highlight=klej%20nier%F3wno%B6ci. Nie mam jeszcze parkieciarza i nie wiem jaka będzie grubość kleju pod parkietami. Może wiesz jakiej grubości tego należy się spodziewać? Planujemy lite parkiety merbau 15mm. Podłoże - nowa szlichta. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, altus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.07.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 chyba w Kwietniu była prowadzona dyskusja na Forum w sprawie wyrównywania klejem nierówniości w której zresztą brałem udział. Zapomniałem temat. Dziękuje, znalazłem http://forum.muratordom.pl/klej-zamiast-wylewki,t129880.htm?highlight=klej%20nier%F3wno%B6ci. Nie mam jeszcze parkieciarza i nie wiem jaka będzie grubość kleju pod parkietami. Może wiesz jakiej grubości tego należy się spodziewać? Planujemy lite parkiety merbau 15mm. Podłoże - nowa szlichta. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, altus Grubości kleju pod parkiet się nie liczy, ponieważ deszcułka musi być dociśnięta do podłoża. __________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Ale 8mm to mają same kafle. Jak pod to dasz 5mm kleju to masz już 13mm więc tylko 2mm różnicy. Do tego ja planuję pierwsze dwa trzy rzędy kafli dać z lekkim uniesieniem, aby zlicowały się z deskami. A i żadna woda nie wpłynie od razu na deski (kurcze coś już niedawno pisałem podobnego - jak widać temat się pojawia a nikt do archiwum nie zagląda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.07.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Miałam ten sam problem, było już o tym tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 18.07.2008 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Dziękuję wszystkim za rady. Chyba zdecyduję się na jakiś średniowarstwowy klej na 7-8mm. (kurcze coś już niedawno pisałem podobnego - jak widać temat się pojawia a nikt do archiwum nie zagląda) Zajrzałem i szukałem, ale tego było aż tyle...no i widać nie trafiłem z słowami kluczowymi...odwieczny problem na forach gdzie się pojawia z 30 apdajtowanych wątków dziennie. Pozdrawiam, altus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.07.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 (kurcze coś już niedawno pisałem podobnego - jak widać temat się pojawia a nikt do archiwum nie zagląda) Zajrzałem i szukałem, ale tego było aż tyle...no i widać nie trafiłem z słowami kluczowymi...odwieczny problem na forach gdzie się pojawia z 30 apdajtowanych wątków dziennie. Do tego nasza tutejsza wyszukiwarka nie radzi sobie już z tą iloscią wątków. Ja zacząłem używać google do poszukiwań na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 19.09.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 (...) ja planuję pierwsze dwa trzy rzędy kafli dać z lekkim uniesieniem, aby zlicowały się z deskami. A i żadna woda nie wpłynie od razu na deski Szprytne Też tak sobie zrobię, a co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 19.09.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witam, Mamy salon z aneksem kuchennym. W salonie chcemy położyć parkiet o grubości ok. 15mm. W kuchni planujemy terakotę o grubości 8mm. Tą samą terakotą wykładamy również korytarz i hol. Czy można te dwie strefy wyrównać bez użycia wylewki? Wykonawca wzbrania się przed wylewką, ponieważ wtedy trzeba by jej użyć również w korytarzu, holu i łazience (razem ok. 40 mkw). Mówi że może dać 1-2mm więcej kleju w kuchni, ale nie 7cm, i różnica poziomów jest nie do uniknięcia. Czy na to naprawdę nie ma żadnych innych sposobów? Za wszelkie porady z góry dziękuję, altus Zanim podejmiesz decyzje , przemierz pomieszczenie poziomnica 2m . Czesto zdarza sie , ze wylewka nie jest rowna . 7mm roznicy , to nie problem . Wystarczy zastosowac odpowiedni klej pod plytki , poszerzyc polaczenie plytka - drewno , podniesc ostatni rzad plytek , zastosowac listwe polaczeniowa , itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts