Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Protokół badań i sprawdzeń in. elekt. - ile trzeba zapłacić?

revalidon

Recommended Posts

Panowie elektrycy! Ile trzeba zapłacić za protokół badania i sprawdzeń instalacji elektrycznej, taki jaki jest potrzebny jako załącznik do zawiadomienia o zakończeniu budowy..?

Miałem taką sytuację, że instalację wykonał mi dosyć dobry elektryk, przy czym jak rozliczliśmy finansowo robotę umówiliśmy się, że później zainstaluje on osprzęt /gniazdka, wyłączniki/ i jak będzie ok to wtedy zapłącę mu resztę kwoty za pracę. Kwota ta nie była ani duża ani mała, taka w sam raz, jednak później elektryk wyjechał do UK i żegnaj gienia do dziś nie wrócił. Gniazdka zainstalowałem sam instalacja byłą ok, ale co do protokołu to zostałem z ręką w nocniku. Teraz muszę już oddać dom do użytku, bo ciśnie mnie bank, który udzielił kredytu i chciałem to załatwić. Zadzwoniłem do jednego elektryka, ale jak mi zaśpiewał to aż mnie o ścianę rzuciło...

Ile trzeba zapłacić za sam papier..? Dodam tylko, że wg mnie instalacja jest zrobiona tip-top i nie ma żadnego niebezpieczeństwa, że kiedys bedzie coś nie tak...

No szczególnie te 250 to strasznie drogo za własnoręcznie wykonaną instalacje. To już lepiej rozpić tę flaszkę na miejscu zamiast kupować literaturę, normy, kursy aparaturę aby coś sprawdzić jeśli wasze bezpieczeństwo jest tak mało warte. Bynajmniej nie będzie awantury, że są jakieś błędy i trzeba poprawiać. Bo oczywiście było by na elektryka krwiopijcę, że jakieś dodatkowe pieniądze chce wyłudzić.

Ale średnia z tego wszystkiego robi sie przyzwoita dla obu stron.

Zazwyczaj podpisuje się coś takiego (lajtowa wersja) [....] instalacja elektryczna w powyższym obiekcie (od miejsca dostarczania energii elektrycznej) została wykonana i sprawdzona zgodnie z obowiązującymi przepisami i nadaje się do załączenia pod napięcie. Za stan instalacji elektrycznej przyjmuję całkowitą odpowiedzialność[.....]

I za coś takiego 250 to dużo? A pokażcie mi instalacje zrobioną całkowicie zgodnie z przepisami i projektem żeby spać spokojnie przez 5 lat. To ile to wychodzi za dzień niespokojnego snu?

Ale średnia z tego wszystkiego robi sie przyzwoita dla obu stron.

Zazwyczaj podpisuje się coś takiego (lajtowa wersja) [....] instalacja elektryczna w powyższym obiekcie (od miejsca dostarczania energii elektrycznej) została wykonana i sprawdzona zgodnie z obowiązującymi przepisami i nadaje się do załączenia pod napięcie. Za stan instalacji elektrycznej przyjmuję całkowitą odpowiedzialność[.....]

I za coś takiego 250 to dużo? A pokażcie mi instalacje zrobioną całkowicie zgodnie z przepisami i projektem żeby spać spokojnie przez 5 lat. To ile to wychodzi za dzień niespokojnego snu?

taaaaaaaa

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :D

instalacje robil nam moj ojciec - elektryk z zamilowania, wyksztalcenia i zawodu

dokumenty klepnal jego kolega - wystarczylo dziekuje :wink:

ile normalnie biora nie mam pojecia :D

instalacje robil nam moj ojciec - elektryk z zamilowania, wyksztalcenia i zawodu

dokumenty klepnal jego kolega - wystarczylo dziekuje :wink:

ile normalnie biora nie mam pojecia :D

swoim byłym panienkom klepię tez darmo. one też są rozsądne. A ile normalnie biorą - nie mam pojęcia.

No szczególnie te 250 to strasznie drogo za własnoręcznie wykonaną instalacje. To już lepiej rozpić tę flaszkę na miejscu zamiast kupować literaturę, normy, kursy aparaturę aby coś sprawdzić jeśli wasze bezpieczeństwo jest tak mało warte. Bynajmniej nie będzie awantury, że są jakieś błędy i trzeba poprawiać. Bo oczywiście było by na elektryka krwiopijcę, że jakieś dodatkowe pieniądze chce wyłudzić.

Mąż robił takie instalacje już w kilku domach, w poprzedniej pracy oraz u znajomych. On wykonywał a np. szef stawiał pieczątkę. Wszystko działa ok.

Tata też skończył studia w tym kierunku. Kiedyś nawet sam złożył nam pierwszy kolorowy telewizor :lol: . Instalacja w małym domku jest mniej skomplikowana.

Żaden z nich jednak nie robił uprawnień, bo nie zamierzali w tym zawodzie pracować.

Więc 250 zł za samo przystawienie pieczątki to chyba jednak dużo.

I na koniec: Trzeba mieć jakies zasady. Jak coś sama robię to nie oczekuję, że ktoś będzie za to odpowiadał.

I na koniec: Trzeba mieć jakies zasady. Jak coś sama robię to nie oczekuję, że ktoś będzie za to odpowiadał.

Paradoksalnie właśnie o cesję tej odpowiedzialności cały czas chodzi.

Jeśli przekonasz kogo trzeba ,że za to co zrobiłaś ty odpowiadasz to żaden elektryk ci nie będzie potrzebny i zaoszczędzisz 250 zł. W sumie to zaoszczędzisz 500 bo drugie 250 zaoszczędziłaś na robocie samej instalacji.

W tym systemie taki garaż nie powinien cię kosztować więcej jak 2000 zł.

250 to za przybudówkę albo garaż.

Z kolei 2500 to astronomia

pod Warszawą cena za punkt to około 50 zł z materiałem. 250zł to powinno kosztować wykonanie instalacji w garażu (u mnie akurat 5 punktów), a nie podbicie papierka, gdy robota już zrobiona.

hmmmmmm

moze jakis dziwny jestem ale punktow w garazu mam okolo 20-tu :D

Rzeczywiście dużo.... Ale chyba nie jesteś dziwny...

Pozdr,

jak jeszcze dolicze do tych 20 sensu stricto elektrycznych punktow:

czujke alarm

kontaktron na brame gara

podczerwien na brame gara

sterowanie silnikiem bramy

kontaktron do mocniejszego oswietlenia podczas otwierania bramy

gniazdko rtv

gniazdko tel

gniazdo odkurzacza centralnego wraz z jego jednostka centralna

to tez nie bede dziwny?

:D

garaz ma czterdziesci pare metrow i jest w piwnicy 1/1 w ziemi

• 3 years później...

Witam

Czy ktoś mógłby udostępnić na priva kopię takiego protokołu i badań instalacji elektrycznej w budynku jednorodzinnym?

U mnie instalację wykonywała osoba z rodziny, która ma uprawnienia, ale potrzebujemy do odbioru budynku protokołu... Podobno samo oświadczenie elektryka wykonującego instalację, że prace zostały wykonane zgodnie z PN i projektem archit. budynku nie wystarczy.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...