Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ ZE ZBIORNIKA - DLA SAMOBÓJCÓW FINANSOWYCH

barbie

Recommended Posts

Zdecydowanie odradzam wybór ogrzewania gazem płynnym !!!! No chyba że nie ma juz innego wyboru. Ja przeszłem na wiosnę tego roku na ogrzewanie ziemnym i juz na samych kosztach podgrzewania CWU widzę wielka różnicę . Bajki o większej wydajności gazu płynnego miałyby sens gdyby nie róznica w cenach. W przypadku gazu płynnego w pełni sezonu grzewczego zedrą z was skórę !!!! Ceny osiagaja apogeum w miesiącach zimowych ( ja płaciłem około 9 zł za m3 z niejakiego PROGASU. ) I jeszcze jedno - nie dajcie się wmanewrować w "super promocje" i klauzule umowne o zapłacie na niewykorzystany gaz !

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz już po fakcie....ale czy nie lepiej, w przypadku kiedy nie ma się dostępu do gazu ziemnego, pomyśleć o GWC?

Chyba miałeś na myśli PC, czyli pompę ciepła?

Zdecydowanie polecam to rozwiązanie w przypadku braku gazu z sieci. Gaz płynny jest dobry, ale tylko jak mamy zagwaranowanie przejście na gaz ziemny w bardzo szybkim czasie. 4-5 lat używania gazu płynnego zjada całkowicie różnicę jaką trzeba dopłacić do inwestycji PC oraz jej użytkowania w tym samym czasie.

Hmmmmmmmmm...

A czym mam ogrzewać dom?

Mam w projekcie piec na ekogroszek, ale już mi się odwidziało w związku z ceną tego "taniego" paliwa, a będzie jeszcze drożej, wszyscy moi znajomi budujący się mają zamiar zrobić ekogroszek - myślę że 80% ludzi budujących bez dostępu do gazu ziemnego wybiera paliwo stałe.

Jestem już na 99% zdecydowana na butle podziemną z gazem + zestaw solarów.

Nie liczę że "będzie tanio", ale instalacja będzie robiona specjalnie do ogrzewania gazowego (zapotrzebowanie na ciepło), 1/2 domu jest w podłogówce, reszta w kaloryferach aluminiowo miedzianych odpowiednio dobranych wielkościowo. Chcę mieć czysto, wygodnie, bezproblemowo i żeby kotłownia zamieniła się w super elegancką pralnie!

A poza tym 1/3 gazu idzie na ogrzewanie wody a zamontowanie solarów zmniejsza zużycie całoroczne gazu o około 1/4.

Hmmmmmmmmm...

A czym mam ogrzewać dom?

Mam w projekcie piec na ekogroszek, ale już mi się odwidziało w związku z ceną tego "taniego" paliwa, a będzie jeszcze drożej, wszyscy moi znajomi budujący się mają zamiar zrobić ekogroszek - myślę że 80% ludzi budujących bez dostępu do gazu ziemnego wybiera paliwo stałe.

Jestem już na 99% zdecydowana na butle podziemną z gazem + zestaw solarów.

Nie liczę że "będzie tanio", ale instalacja będzie robiona specjalnie do ogrzewania gazowego (zapotrzebowanie na ciepło), 1/2 domu jest w podłogówce, reszta w kaloryferach aluminiowo miedzianych odpowiednio dobranych wielkościowo. Chcę mieć czysto, wygodnie, bezproblemowo i żeby kotłownia zamieniła się w super elegancką pralnie!

A poza tym 1/3 gazu idzie na ogrzewanie wody a zamontowanie solarów zmniejsza zużycie całoroczne gazu o około 1/4.

Kotłownia z instalacja, kominem, solarami i zbiornikiem na gaz będzie kosztowała.... tak z 50 tys zł.

Przyspieszony kurs lepszego wydawania pieniedzy:

1. wydaj 10 tys więcej na ocieplenie

2. nie buduj kominów wentylacyjnych - zrób wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepła. Różnica w cenie ok 7 tys zł.

3. kup grzejniki elektryczne za 3 tys zł.

4. zrób kominek za 10 tys.

5. Pozostałe 20 tys przepij, przepuść, odłóż. Cokolwiek.

Ciesz się niższymi rachunkami niż w pierwotnej wersji.

Innych wersji jest mnóstwo. Pompa ciepła. Zirus na przykład. Czytaj! Myśl! Licz!

Hmmmmmmmmm...

A czym mam ogrzewać dom?

Jeżeli nie masz perspektywy gazu ziemnego, to jeszcze raz powtórzę, bardzo dobrym rozwiązaniem jest PC. Nie wiem na jakim etapie jest twój dom, ale inwestycja w ten system grzewczy wcale nie jest taka droga. Zanim zrobiliśmy ją u siebie, z wyliczeń wyszedł mi zwrot inwestycji po 5 latach.Założony był 5% wzrost cen źródeł energii. Dziś podali informację, że w przyszłym roku gaz ma podrożeć o 100%. W tym roku było już ze 20% podwyżki. PC na starcie jest min. 2-3 tańsza niż daz płynny. Może powinnaś to jeszcze raz przemyśleć.

Zdecydowanie odradzam wybór ogrzewania gazem płynnym !!!! No chyba że nie ma juz innego wyboru. Ja przeszłem na wiosnę tego roku na ogrzewanie ziemnym i juz na samych kosztach podgrzewania CWU widzę wielka różnicę . Bajki o większej wydajności gazu płynnego miałyby sens gdyby nie róznica w cenach. W przypadku gazu płynnego w pełni sezonu grzewczego zedrą z was skórę !!!! Ceny osiagaja apogeum w miesiącach zimowych ( ja płaciłem około 9 zł za m3 z niejakiego PROGASU. ) I jeszcze jedno - nie dajcie się wmanewrować w "super promocje" i klauzule umowne o zapłacie na niewykorzystany gaz !

A jak masz ocieplony dom? Pewnie 12 cm styro :-?

no cóż ... koszt kWh z gazu płynnego jest większy niz prądu w drugiej taryfie a porównywalny z pierwszą. Nie wiem po co ludzie to kupują. Nie potrafią liczyć?

A koszt kWh z miały jeszcze mniejszy - też nie umieją liczyć?

1. Prąd tragicznie zdrożał w 2008 i jeszcze zdrożenie - gaz płynny drożeje mniej niż węgiel.

2. Mając instalację CO pod piec gazowy w każdej chwili mogę zmienić piec - w krachu z gazem - pieców akumulacyjnych nie podłączysz do innej instalacji - czyli liczyć trzeba też trochę do przodu hehe

(...)Dziś podali informację, że w przyszłym roku gaz ma podrożeć o 100%. W tym roku było już ze 20% podwyżki. PC na starcie jest min. 2-3 tańsza niż daz płynny. Może powinnaś to jeszcze raz przemyśleć.

Gaz podrożał w kwietniu o bodajże 14%. Uprzednio podwyżka gazu miała miejsce we wrzesniu 2006 .

Mówię oczywiście o gazie ziemnym .

W tym czasie ile razy drożał prąd ?? Nie mówiąc o podwyżkach wungla czarnego czy ekogroszku ...

I jeszcze jedno... ja się pozbyłam kotłowni z salonu (kominek), bo niepodoba mi się coś takiego, bo nie mam zamiaru palić drewnem, bo nie mam gdzie tego składować, i nie mam zamiaru smażyć się w jednym pomieszczeniu z temperaturą bliską 30 stopni.

Niektórym to się podoba ;)

W przyszłym tygodniu przyjeżdżają mi mierzyć wszystko pod DGP.

Takie uzupełnienie ekogroszku

Hm, jak to możliwe że każdy podjął najlepszą decyzję co do sposobu ogrzewania? Wychodzi na to że trzeba się nieźle nakombinować aby podjąć złą - bo niezależnie od tego czy się wybierze węgiel, prąd gaz czy drewno, to zawsze jest tyle uzasadnień że to najlepsza opcja (zwłaszcza w przypadku szczęśliwego właściciela)... Jak to zwykle, najważniejsze jest niczym niezmącone przekonanie o własnej słuszności, reszta to tylko dorabianie faktów do teorii...

2. Mając instalację CO pod piec gazowy w każdej chwili mogę zmienić piec - w krachu z gazem - pieców akumulacyjnych nie podłączysz do innej instalacji - czyli liczyć trzeba też trochę do przodu hehe

ale są kotły elektryczne ..... wypasiony kosztuje 2000 zł - mam jednego do sprzedania za pół ceny bo mam już pompe ciepła :-)