sSiwy12 18.07.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam Wy liczycie ,wiec liczcie dalej . Ja natomiast mam podłączony piec przez zegar elektroniczny który włącza piec na 15 minut i ani minuty dłużej !! . Mam 100 litrów gorącej wody . Została nagrzana przez piec pracujący przez 15 minut z mocą 12 KW . Czy jest tu jakis błąd ....... Nie twierdze, że w ciągu 15 minut nie "naładuje" zbiornika do odpowiedniej temperatury. Problem w tym, ze nie uwzględnisz "doładowania" w trakcie poboru wody, a tak na 99% jest, bo inaczej "druga" kąpiel byłaby w temperaturze dużo niższej niż pierwsza (kociołek ma 12kW, a to wystarcza na bieżące uzupełnianie). Zrób eksperyment. Po "naładowaniu" zbiornika odłącz kocioł od zasilania a sam przekonasz się na ile wystarczy tej gorącej wody i ile energii będzie trzeba na uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 19.07.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Witam Siwy czytaj ze zrozumieniem . Najlepiej jeszcze raz wszystko co napisałem . A napisałem ze piec jest podłączony przez elektroniczny programator który nie pozwala na włączenie pieca dwa razy na dobę . Jest uruchamiany tylko raz i nawet gdyby "chciał" to i tak sie nie włączy . Pierwsza kąpiel to mieszanie z dużą ilością zimnej wody , druga też , trzecia to już coraz mniej zimnej wody trzeba "dodać",a na drugi dzień juz się nie miesza z zimną ,bo woda jest wtedy w sam raz . To chyba oczywiste . Fakt faktem że wody gorącej jest w sam raz . Jeśli było by za mało to po prostu ustawiam jeszcze wyższą temperaturę gorącej wody i kocioł pracuje powiedzmy 20 minut ,ale na razie wystarcza 15 minut . Opisuje to po to aby uświadomić niektórym ze grzanie wody prądem w II taryfie moze byc na prawdę tanie bo 22 zl miesięcznie to przecież grosze . W zimie natomiast nie bede płacił "nic" bo woda gorąca z instalacji CO przepływa przez weżownice w bolierze więc woda ciepła robi się jakby sama pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.07.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Fizyka twierdzi tak: nie ma możliwości aby 3kWh podgrzały 100 litrów wody o więcej niż 26 stopni, co daje końcową temperaturę 34 - 36 stopni celsjusza. . W zimie natomiast nie bede płacił "nic" bo woda gorąca z instalacji CO przepływa przez weżownice w bolierze więc woda ciepła robi się jakby sama Dobre Mimo to podzielam ogólne stwierdzenie, ze można elektrycznością grzać stosunkowo tanio, oczywiście w 2 taryfie - praktycznie koszty eksploatacji porównywalne z gazem "z rury". Spór dotyczy tylko ilości kWh, co nie ma znaczenia dla meritum, bo "podroży" to tylko w tym wypadku o około 7 złotych (wyjdzie około 30 w m-cu) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 19.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Witam Fizyka fizyką a ty zapominasz o jednym ważnym fakcie . Woda w moim bolierze w momencie rozpoczęcia grzania nie ma 10 stopni . Skąd taki pogląd ?? Ma okolo 30 C przynajmniej tak pokazuje termometr na zbiorniku . Woda jest ciepła ,ale nie gorąca . Po to jest izolacja zbiornika .Dlatego piec nie grzeje jej za każdym razem od 10 stopni.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.07.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Witam Fizyka fizyką a ty zapominasz o jednym ważnym fakcie . Woda w moim bolierze w momencie rozpoczęcia grzania nie ma 10 stopni . Skąd taki pogląd ?? Ma okolo 30 C przynajmniej tak pokazuje termometr na zbiorniku . Woda jest ciepła ,ale nie gorąca . Po to jest izolacja zbiornika .Dlatego piec nie grzeje jej za każdym razem od 10 stopni. pozdrawiam Acha! czyli nie zuzywasz tych 100 l gorącej wody po prostu. Piec Ci podgrzewa do 70 C, wezmiesz z tego 50 l i zostaje woda o temp 30C. Nie chciałbym być złośliwy ale jakoś ..... mało.... się kąpiesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.07.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 A może po prostu rzadko? Raz na tydzień na przykład? Cuda! Sądzę, że to ręka Boska. Cudowne rozmnożenie - ciepła A w zimie - za darmo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 19.07.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Witam,Moze wam pomoze moje 4 letnie doswiadczenie z grzania wody pradem.4 osobowa rodzina, 1 taryfa, zwykly bojler, grzeje wtedy, gdy temp spadnie.Zuzywamy 10m3 wody na miesiac, szacuje po rachunkach za prad 1500 PLN za ciepla wode (125 PLN/miesiac), co przy cenie 0.35 PLN/kWh daje zuzycie rzedu 4300 kWh.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 21.07.2008 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 A może po prostu rzadko? Raz na tydzień na przykład? Cuda! Sądzę, że to ręka Boska. Cudowne rozmnożenie - ciepła A w zimie - za darmo! Więc ja koncze tą smieszną dyskusję .. jak zwykle na tym forum ,wygrali teoretycy i ci którzy zawsze "mają racje" chociaż wielu rzeczy nie widzieli na oczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.07.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 [ Więc ja koncze tą smieszną dyskusję .. jak zwykle na tym forum ,wygrali teoretycy i ci którzy zawsze "mają racje" chociaż wielu rzeczy nie widzieli na oczy . Może to teroszeczkę rozjaśni, że nie tylko teoria msobanie Witam, Moze wam pomoze moje 4 letnie doswiadczenie z grzania wody pradem. 4 osobowa rodzina, 1 taryfa, zwykly bojler, grzeje wtedy, gdy temp spadnie. Zuzywamy 10m3 wody na miesiac, szacuje po rachunkach za prad 1500 PLN za ciepla wode (125 PLN/miesiac), co przy cenie 0.35 PLN/kWh daje zuzycie rzedu 4300 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Więc ja koncze tą smieszną dyskusję .. jak zwykle na tym forum ,wygrali teoretycy i ci którzy zawsze "mają racje" chociaż wielu rzeczy nie widzieli na oczy . Teoria mówi, że 2+2=4. A u kolegi w domu dochodzi do 7? Teorie można obalać, ale praw fizyki trochę nie wypada, bo jakby wynika z tego, że w szkole coś słabo było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Każdy gaz jest drogi, poszedłbym z torbami jak miałbym ogrzać tym 470m2 P.S. Mam przyłącze gazu, ale będę go używać tylko w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 21.07.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Każdy gaz jest drogi, poszedłbym z torbami jak miałbym ogrzać tym 470m2 P.S. Mam przyłącze gazu, ale będę go używać tylko w kuchni To pochwal się; czym grzejesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.07.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Każdy gaz jest drogi, poszedłbym z torbami jak miałbym ogrzać tym 470m2 P.S. Mam przyłącze gazu, ale będę go używać tylko w kuchni To pochwal się; czym grzejesz? Pozdrawiam Nie mam się jeszcze czym pochwalić, w projekcie jest ekogroszek i tak raczej zostanie. Budynek ocieplony będzie typowo do obecnych norm, do tych 470m2 trzeba dodać jeszcze to, że parter ma wysokość minimalnie wyższą niż 3m, a na poddaszu nie ma strychu - skosy polecą pod samą kalenicę, duzo okien połaciowych. Wentylacja mechaniczna pomieszczeń przeznaczonych pod działalność. Dalej optujesz za gazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 21.07.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ten ekogroszek...... to raczej nie jest dobry pomysł. Jeżeli teraz na Śląsku cena letnia osiągnęła 680zł/t (w sezonie bedzie duuuuuuuuuuuuuuuużo drożej), to koszt ogrzewania robi sie podobny do gazu ziemnego, w taryfie W-3. Sam kiedyś myslałem o takim ogrzewaniu, ale cena ekogroszku oscylowała wokół 300zł/t. Teraz cieszę się, że nie miałem wtedy pieniędzy na zrealizowanie tej inwestycji. Mam od zawsze gaz ziemny i jeśli szukam alternatywy, to w odniesieniu do kosztów do GZ. Teraz sensowna jest alternatywa brykietów drzewnych i w to "wszedłem". Po pierwszym sezonie jestem bardzo zadowolony. Co będzie dalej... naprawdę nie wiem? Prognozy są bardzo pesymistyczne i na pewno będziemy coraz wiecej płacić za ogrzewanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.07.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 W projekcie jest mowa o piecu retortowym wielopaliwowym, z drugiej jednak strony trzeba wiedzieć, że przy innym paliwie spada moc pieca. O ile w zwykłym domku róznica miedzy ekogroszkiem a gazem moze być niewielka, jednak w moim przypadku będzie wyraźnie odczuwalna.... Mam dużą kubarturę i dużo wody do zagrzania. Potrzeba mi duzego pieca ną wągiel, a wągiel jest polski i długo go nie zabraknie, natomiast gazu moze zabraknąć i to nagle, a o kolejnych podwyżkach dowiesz się niebawem, całe szczeście, że zimy mamy ostanio nieostre.... Ekogroszek a nie miał czy węgiel tylko dlatego, że w warunkach mam wpisane "paliwo ekologiczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 22.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A pomyslałeś o zatrudnieniu palacza? To też kosztuje. Przy gazie ten problem odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.07.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Polska ma ogromne pokłady gazu. Niestety koszty pierwszego wydobycia są b. duże i niestać naszych firm na jednorazwowe "odpalenie" wszystkiego.Mojej koleżanki tato pracuje w Polskim Naftownictwie i Gazownictwie i co chwile jeździ uruchamiać nowe odwierty.A Gazu mamy conajmniej na 70 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.07.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A pomyslałeś o zatrudnieniu palacza? To też kosztuje. Przy gazie ten problem odpada. To będzie temat dla jednej z osób personelu, albo nie, wszyscy mają to umieć zrobić ! nie ma zmiłuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Potrzeba mi duzego pieca ną wągiel, a wągiel jest polski i długo go nie zabraknie, natomiast gazu moze zabraknąć i to nagle, a o kolejnych podwyżkach dowiesz się niebawem, całe szczeście, że zimy mamy ostanio nieostre.... Ekogroszek a nie miał czy węgiel tylko dlatego, że w warunkach mam wpisane "paliwo ekologiczne" Buhahahaaaa - wungiel Polski jest chyba najszybciej drożejącym paliwem . I to dlatego właśnie że jest Polski - ekogroszek w ciągu roku / od 2006 - 2007 / podrożał chyba ponad 50% . Moi sąsiedzi kupowali ekogroszek pakowany w 2006 roku za ca 450 pln/tona - w zeszłym roku pod koniec sezonu płacili ca 700 pln za tonę ... Moi opisywani sasiedzi już teraz kupują opał / wungiel i ekogroch / gdyż już ponoć drożeje ... Weź pod uwagę strajki górników i katastrofalny stan polskich kopalń , drogie wydobycie tego surowca - sezon się zbliża - za niedługo sie zacznie znowu to co rok temu ... Takoż nie dorabiaj kolego ideologi do bzdur ... Jak napisałem w jednym z postów powyżej odnośnie cen gaziu - ostatnia podwyżka cen gazu ziemniego miała miejsce w kwietniu 2008 - o ca 14% , poprzednia podwyżka cen tego surowca miała miejsce w połowie 2006 roku ... Odnosnie nagłego zabraknięcia gazu na rynku - jest ono tak samo prawdopodobne jak całkowity spadek wydobycia polskiego wungla z powodu nieopłacalnosci tegoż lub wymarcia całej klasy górników kopalnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 22.07.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Co ciekawe cena węgla na kopalni nie zmienia się sezonowo choć zdażają sie podwyżki ale takie"permanentne" o kilka % rocznie (ostatnia była duża bo około 15%), zazwyczaj jest oficjalny cennik. W sezonie to kasę zbijaja głównie handlarze, choć z drugiej strony przywiezienie węgla więcej ich kosztuje bo kolejki długie i kierowca musi koczować pod bramą a trzeba mu za to zapłacić. Nawiasem mówiąc nigdy bym nie kupił węgla w ten sposób że zamawiam, pan mi przywozi i mówi tu jest np 5 ton (chyba żebym miał wagę samochodową na działce) bo nie mam gwarancji że komus po drodze odsypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts