Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ ZE ZBIORNIKA - DLA SAMOBÓJCÓW FINANSOWYCH

barbie

Recommended Posts

Potrzeba mi duzego pieca ną wągiel, a wągiel jest polski i długo go nie zabraknie, natomiast gazu moze zabraknąć i to nagle, a o kolejnych podwyżkach dowiesz się niebawem, całe szczeście, że zimy mamy ostanio nieostre.... Ekogroszek a nie miał czy węgiel tylko dlatego, że w warunkach mam wpisane "paliwo ekologiczne" :(

Buhahahaaaa - wungiel Polski jest chyba najszybciej drożejącym paliwem . I to dlatego właśnie że jest Polski - ekogroszek w ciągu roku / od 2006 - 2007 / podrożał chyba ponad 50% . Moi sąsiedzi kupowali ekogroszek pakowany w 2006 roku za ca 450 pln/tona - w zeszłym roku pod koniec sezonu płacili ca 700 pln za tonę ...

Moi opisywani sasiedzi już teraz kupują opał / wungiel i ekogroch / gdyż już ponoć drożeje ...

Weź pod uwagę strajki górników i katastrofalny stan polskich kopalń , drogie wydobycie tego surowca - sezon się zbliża - za niedługo sie zacznie znowu to co rok temu ...

Takoż nie dorabiaj kolego ideologi do bzdur ...

Jak napisałem w jednym z postów powyżej odnośnie cen gaziu - ostatnia podwyżka cen gazu ziemniego miała miejsce w kwietniu 2008 - o ca 14% , poprzednia podwyżka cen tego surowca miała miejsce w połowie 2006 roku ...

Odnosnie nagłego zabraknięcia gazu na rynku - jest ono tak samo prawdopodobne jak całkowity spadek wydobycia polskiego wungla z powodu nieopłacalnosci tegoż lub wymarcia całej klasy górników kopalnych ...

ja Was towarzysze dobrze rozumiem. :) Gdybym miał domek 100-150m2 to też nie chciałbym wungla z samej tylko wygody, braku miejsca i jedynie słusznej linii partii. Postawcie się jednak towarzysze na moim miejscu, gdy mam ogrzać swoje burżuazyjne niespełna 500m2 powierzchni z wysokimi sufitami, dużą, mechaniczną ilością wymian powietrza (bo takie są partyjne przepisy i wymagania w odpowiednich pomieszczeniach) to naprawdę poszedłbym z torbami. No chyba, że byłbym towarzyszem jak Wy i dostawał dofinansowanie z komitetu centralnego, a tak jako wrogi element ludu jestem prywaciarzem-kułakiem działającym na czarnym rynku i tak niepoprawnie ideologicznie wykonuję obliczenia wbrew oficjalnej linii partii, że sobie sam szkodzę wszak jedynie tylko gospodarka uspołeczniona moze być konkurencyjna i przynosić zyski.

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nie rozumiem ludzi ktorzy buduja hacjendy z rozmachem i pozniej placz ze utrzymanie drogie, ogrzewanie, prad, woda, etc. Jak mnie niestac na utrzymanie tylu metrow przez X lat to buduje dom bez rozmachu, w ktorym tez bedzie wygoda mieszkania ale nie doprowadzi mnie do ruiny finasowej i psychicznej.To tak jak z autem ludki kupuja fury po sto tysi a potem wstawiaja gaz bo paliwo drogie.No ale kto co lubi, a dla tych co szukaja taniego grzania to moze wysuszone krowie placki podobno bez wonne i o wysokiej kalorycznosci.

Jesli chodzi o krowie placki to juz ludzie stepu znali ich zastosowanie, jesli sa dobrze przesuszone to zar z nich wydobywajacy sie potrafi sie utrzymac naprawde dosyc dlugo. Tylko zastosowanie maja takie z laki nie z obory.Mysle ze ze zdobyciem nie byloby problemu moze ktos sprzedaje na allegro :lol: .Pzdrawiem i zycze owocnych poszukiwan nowego zrodla ogrzewania.

(...)

ja Was towarzysze dobrze rozumiem. :) Gdybym miał domek 100-150m2 to też nie chciałbym wungla z samej tylko wygody, braku miejsca i jedynie słusznej linii partii. Postawcie się jednak towarzysze na moim miejscu, gdy mam ogrzać swoje burżuazyjne niespełna 500m2 powierzchni z wysokimi sufitami, dużą, mechaniczną ilością wymian powietrza (bo takie są partyjne przepisy i wymagania w odpowiednich pomieszczeniach) to naprawdę poszedłbym z torbami. No chyba, że byłbym towarzyszem jak Wy i dostawał dofinansowanie z komitetu centralnego, a tak jako wrogi element ludu jestem prywaciarzem-kułakiem działającym na czarnym rynku i tak niepoprawnie ideologicznie wykonuję obliczenia wbrew oficjalnej linii partii, że sobie sam szkodzę wszak jedynie tylko gospodarka uspołeczniona moze być konkurencyjna i przynosić zyski.

Odstaw to co bierzesz kolego - ma to destrukcyjny wpływ na strukturę kory przedczołowej Twojego mózgu .

(...)Postawcie się jednak towarzysze na moim miejscu, gdy mam ogrzać swoje burżuazyjne niespełna 500m2 powierzchni z wysokimi sufitami, dużą, mechaniczną ilością wymian powietrza (bo takie są partyjne przepisy i wymagania w odpowiednich pomieszczeniach) to naprawdę poszedłbym z torbami. (...)

Poniżej cyctat z innego wątku - ale traktujacy o temacie naszej dysputy :

Dzis w castoramie widzialem ekogroszek po ok 1000 zl/tona w workach. No to juz jest kuriozum. na dodatek sa braki w dostawach i cena rosnie i nigdzie nie ma pelletu!! a zadnej sieci w jakiej bylem. Nie jestem w stanie tego zrozumiec. Pellet dzis to ok 700 zl/tona z dostawa! Nie wspomne o ekologii itd. Zadziwiajace

Hmmm - czyżby już sie zaczęło ?? - musisz chyba zrewidować swój pogląd na sprawę opalania swojej burżuazyjnej chałupy ekogroszkiem ... / no i chyba zacznij szykować torby / .

Jeśli mamy dobrze ocieplony dom to nie ważne czym będziemy ogrzewać bo zawsze wyjdzie nam mało.

Jeśli ktoś płaci po 10 tyś za gaz do ogrzania 150m2 to niech nie liczy że ekogroszkiem będzie ogrzewał za 4 tyś, bo to nie realne.

Tak samo nie należy przejmować się pierwszym rokiem grzania, gdy są mury wilgotne i odczuwalna temp jest niska.

Moi znajomi mieli ogrzewanie na prąd - gigantyczne rachunki i ciągle zimno. Zmienili na eko i teraz jest tanio i ciepło, tylko nie mówią, że przeprowadzili generalny remont domu, zmienili dach, okna, ocieplili.

Ludzie nie dajmy się zwariować autor-ka postu pisze ,że ma gaz dopiero od wiosny tego roku to jakie można mieć wyliczenia po nie pełnym jednym sezonie grzania.

Napewno gaz płynny jest droższy od ziemnego , ale nie każdy ma jedno żródło ciepła w domu , poza tym warto pomyśleć o dobrym ciepłym budowaniu , zimy też nam się ocieplają a na cwu może warto poszukać solarów.....

Takie sobie porównanie:

przy cenie węgla 600zł/t koszt wytworzenia 1GJ wynosi około 22 zł

przy cenie GZ50 1,45zł/m3 koszt wytworzenia 1GJ wynosi około 40 zł.

przy cenie węgla 1000zł/t koszt wytworzenia 1GJ wynosi około 37 zł

:-?

Takie sobie porównanie:

przy cenie węgla 600zł/t koszt wytworzenia 1GJ wynosi około 22 zł

przy cenie węgla 1000zł/t koszt wytworzenia 1GJ wynosi około 37 zł

:-?

hmmm a tutaj po 650zł brutto workowany

http://www.e-wegiel.com/oferta/ekogroszek-workowany/

ciekawe po ile luzem, ponoć różnica ogromna

P.S. Kolejne podwyżki cen gazu niebawem....

heh, przy okazji poszukiwań znalazłem jeszcze tańszy z dowozem gratis, ale nie chcę dołować tu towarzyszy porównaniem wydajności gospodarki socjalistycznie scentralizowanej a kułaczanej

dalej łocieplajta i łokien nie otwierajta ;)

Chyba niepotrzebie wzbudzasz się. Ludzie mający jakieś tam doświadczenie i wiedzę chcą dobrymi radami uchronić Cię przed błędną decyzją, a Ty próbujesz za wszelką cenę udowodnić, że nie mają racji.

Moim zdaniem ekogroszek traci sens ekonomiczny i trzeba szukać innych rozwiązań.

Jeżeli koszty wytworzenia stają się zbliżone przy gazie i ekogroszku, to uwzględniając sprawności kotłów, efektywnie ekgroszek może być droższy od gazu ziemnego.

Przed sezonem grzewczym normalna cena ekogroszku będzie na poziomie 1000zł/t i to już naprawdę nie ma sensu.

Pozdrawiam

heh, przy okazji poszukiwań znalazłem jeszcze tańszy z dowozem gratis, ale nie chcę dołować tu towarzyszy porównaniem wydajności gospodarki socjalistycznie scentralizowanej a kułaczanej

dalej łocieplajta i łokien nie otwierajta ;)

Chyba niepotrzebie wzbudzasz się. Ludzie mający jakieś tam doświadczenie i wiedzę chcą dobrymi radami uchronić Cię przed błędną decyzją, a Ty próbujesz za wszelką cenę udowodnić, że nie mają racji.

Moim zdaniem ekogroszek traci sens ekonomiczny i trzeba szukać innych rozwiązań.

Jeżeli koszty wytworzenia stają się zbliżone przy gazie i ekogroszku, to uwzględniając sprawności kotłów, efektywnie ekgroszek może być droższy od gazu ziemnego.

Przed sezonem grzewczym normalna cena ekogroszku będzie na poziomie 1000zł/t i to już naprawdę nie ma sensu.

Pozdrawiam

Tylko czemu nie czytacie ze zrozumieniem, 150 to nie 500m2, tu się zaczyna efekt skali, a firma ma być konkurencyjna a nie tylko estetyczna w kotłowni, a każdy towar jest tyle warty ile za niego zapłacisz, jedna wysoko upakowana paleta ekogroszku to 2 tony, nie będę zimą jeździł po 2 woreczki ekogroszku

Tylko czemu nie czytacie ze zrozumieniem, 150 to nie 500m2, tu się zaczyna efekt skali, a firma ma być konkurencyjna a nie tylko estetyczna w kotłowni, a każdy towar jest tyle warty ile za niego zapłacisz, jedna wysoko upakowana paleta ekogroszku to 2 tony, nie będę zimą jeździł po 2 woreczki ekogroszku

My nie czytamy ze zrozumieniem ?? My ?? - kolego - czyli idąc Twoim tokiem rozumowania im większa powierzchnia domu to tym bardziej ekogroszek opłacalny od innych systemów ogrzewania ????

Czyli w wypadku budowania domu o powierzchni 1000m2 trzeba obok wybudować minielektrownię atomową ???

Buhahahahahaaaaaa :lol:

Weź na poważnie to o czymi pisałem w jednym z poprzednich postów a dotyczącym kory przedczołowej ...

Ze zrozumieniem niektórych rzeczy to chyba Ty masz problemy a nie my .

My nie czytamy ze zrozumieniem ?? My ?? - kolego - czyli idąc Twoim tokiem rozumowania im większa powierzchnia domu to tym bardziej ekogroszek opłacalny od innych systemów ogrzewania ????

Czyli w wypadku budowania domu o powierzchni 1000m2 trzeba obok wybudować minielektrownię atomową ???

Buhahahahahaaaaaa :lol:

Weź na poważnie to o czymi pisałem w jednym z poprzednich postów a dotyczącym kory przedczołowej ...

Ze zrozumieniem niektórych rzeczy to chyba Ty masz problemy a nie my .

już Ci lepiej ? :) ty minielektrownio inteligentna inaczej :)

nie wiem jakich informacji słuchasz , ale pomimo szczerych chęci nie jestem w stanie w to uwierzyć

Nie musisz wierzyć, bo gazprom zrobi to za ciebie. Takie informacje zostały podane kilka dni temu. Wynika to ze wzrostu cen ropy, osłabienia dolara i chęci podniesienia cen przez azjatyckie byłe republiki ZSRR, od których Rosjanie kupują gaz i sprzedają go dalej. Wiadomo, że niekoniecznie przełoży się to natychmiast na taką podwyżkę dla polskich odbiorców, ale dobrze to nie wróży. Do tego rosnące koszty nowych inwestycji gazpromu na północy i południu Europy oraz gwałtowne zapotrzebowanie Chin na ropę i gaz. Biorąc to wszystko do kupy nie trudno się domyślić, że niebawem czeka nas znacząca korekta cen gazu. Można w to nie wierzyć, ale nie po to monopilista uzależnia wszystkie możliwe rynki od siebie, żeby potem sprzedawać w niskich cenach.

Moim zdaniem to są słabe informacje.

Obecnie:

Zaczyna się recesja w stanach. Spada zapotrzebowanie na ropę. Chiny tez już długo nie pociągną. W trakcie są badania nad nowymi źródłami ciepła. Złotówka dalej się umacnia. Dolar spada. Domy są ocieplane i coraz mniej energi do niej jest wykorzystywane.

Atom rewolucjonizuje energetykę chin, indii, brazyli, polski itp. :)