Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ ZE ZBIORNIKA - DLA SAMOBÓJCÓW FINANSOWYCH

barbie

Recommended Posts

Dobra! Koleżanka chciały tylko o gazie płynnym a ja gadam jak Brzęczkowski

:wink:

Czas na odwyk od forum :lol:

Taki młody a Brzęczkowskiego pamięta :)

Ale w domu zużywającym 80-100 kWh/m2/rok? Ma sens. Tylko czy jest sens budować taki dom?

Tak energo chłonnych domów mam nadzieję nikt już nie buduje ... na papierze. Ale obecni deweloperzy to banda nieudaczników ... tylko ilość m2 się dla nich liczy.

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konwektory +bojler:

4500+1800 * 0,34 = 2142 zł/rok - cena za ogrzewanie CO i CWU

Pompa Ciepła (zakładając COP 3)

1500+600 * 0,34 = 714 zł/rok - cena za ogrzewanie i CWU

Różnica w kosztach energii znaczna bo 1428 zł/rok

Różnica w kosztach inwestycji: 45 000 zł.

Czas zwrotu 31,5 roku. Trochę dużo - no nie? Ja mam teraz 30 to będę cieszył się zyskiem w wieku lat 62. A jak będę miał Alzhaimera? I zapomnę że mam się cieszyć?

z 45000 zł rocznie można wyciągnąć ok 3150 zł odsetek (7%). - 1428 === na czysto zostaje 1722 zł

Artykuł na onecie:

Aurelian Oil & Gas chce zainwestować w Polsce w ciągu najbliższych kilku lat kilkaset milionów euro w poszukiwania i wydobycie gazu i ropy naftowej, w tym 300-400 mln euro na obszarze Wielkopolski, poinformował członek zarządu spółki Frank Jackson.

A kto inwestuje w wydobycie sypiących się kopalni węgla???

Gość ZW
...

z 45000 zł rocznie można wyciągnąć ok 3150 zł. - 1428 === na czysto zostaje 1722 zł

Nie zaoszczędzi 45k bo zamiast pompy ciepła musi zbudować dom pasywny. 1,8 tys pln to pójdzie na samą wodę.

Jeśli porównujemy ten sam, zwyczajnie ocieplony dom ogrzewany prądem lub PC, to obliczenia będą trochę inne:

Prąd: 7 400 pln/rok

w tym woda: 1 800 pln/rok i ogrzewanie: 12 000 kWh x 0,47gr = 5 600 pln/rok

PC o sprawności 1/4: 1 900 pln/rok

różnica kosztów rocznych: 5 500 pln/rok

inwestycja z oszczędności na PC 45kpln: 3 150 zł

Różnica więc wyniesie 2,3 tys pln rocznie na korzyść PC.

Okres zwrotu: ok 20 lat ;)

Podsumowując:

Ogrzewanie prądem jest w długim okresie droższe od PC, nawet po odjęciu odsetek 6%.

Na oszczędności jednak trzeba będzie poczekać 20 lat ;)

pozdrawiam

Artykuł na onecie:

Aurelian Oil & Gas chce zainwestować w Polsce w ciągu najbliższych kilku lat kilkaset milionów euro w poszukiwania i wydobycie gazu i ropy naftowej, w tym 300-400 mln euro na obszarze Wielkopolski, poinformował członek zarządu spółki Frank Jackson.

Dobrze napisane "chce" i "w ciagu kilku najbliższych lat" i "na poszukiwania". Super, jak cena gazu od tego spadnie to ja też się zaopatrzę w stosowny piecyk gazowy, wszak przyłącze gazowe już mam. Liczy się prosty rachunek ekonomiczny.

...

z 45000 zł rocznie można wyciągnąć ok 3150 zł. - 1428 === na czysto zostaje 1722 zł

Nie zaoszczędzi 45k bo zamiast pompy ciepła musi zbudować dom pasywny. 1,8 tys pln to pójdzie na samą wodę.

Jeśli porównujemy ten sam, zwyczajnie ocieplony dom ogrzewany prądem lub PC, to obliczenia będą trochę inne:

Podsumowując:

Ogrzewanie prądem jest w długim okresie droższe od PC, nawet po odjęciu odsetek 6%.

pozdrawiam

Nikt tu głośno nie powiedział o tym, że ogrzewają domy prądem pracownicy zakładów energetycznych, oni mają caaaałkiem inne stawki :) + niedawno wywalczone przez związki zawodowe gwarancje zatrudnienia przez co najmniej 10 lat, no chyba że wieeeelka odprawa.... wtedy te koszty wyglądają zupełnie inaczej, też bym tak chciał, instalacja elektryczna jest najtańsza i chyba najbardziej komfortowa, znam młodego pracownika zakładu energetycznego który własnie wykończył swój dom, ehhh.... ot tak sobie taka mała dygresja

jeśli ktoś mówi o ogrzewaniu domu prądem to są to głównie pracownicy zakładów energetycznych, reszta musi patrzeć na kwotę 7500zł rocznie i się dziwić po co biorą wogóle prąd do porównań

Gość ZW
...

jeśli ktoś mówi o ogrzewaniu domu prądem to są to głównie pracownicy zakładów energetycznych, reszta musi patrzeć na kwotę 7500zł rocznie i się dziwić po co biorą wogóle prąd do porównań

A widzisz, ja grzeję prądem i nie jestem z ZE.

Nie dziwi mnie to wcale, bo do wyboru miałem propan/olej czyli inwestycja prawie jak w PC a koszty jak w prądzie.

Co do PC: wydać 45 tys żeby mieć pierwsze oszczędności za 20 lat ? No nie, mam lepsze pomysły jak wydać 45 tys ;)

pozdrawiam

Artykuł na onecie:

Dobrze napisane "chce" i "w ciagu kilku najbliższych lat" i "na poszukiwania". Super, jak cena gazu od tego spadnie to ja też się zaopatrzę w stosowny piecyk gazowy, wszak przyłącze gazowe już mam. Liczy się prosty rachunek ekonomiczny.

Rok temu planując rodzaj ogrzewania wybrałem piec na eko-groszek ze względów ekonomicznych. Niestety różnica w cenie węgla i gazu zaczyna sie powoli zacierać. Na jesień mamy zamiar się przeprowadzić więc zmiana sposobu ogrzewania nie wchodzi w rachubę. Jedyne co mogę zrobić na tym etapie to zakopać w ziemi ślepą rurkę do gazu i za jakis czas pomysleć o jej podłączeniu

...

Podsumowując:

pozdrawiam

Domy są takie same (jak pasywne to oba !). To podstawa porównań. Zmieniasz założenia wyliczeń to się nie dziw wynikom. Podajesz:

- wiekszą cenę pradu (47 gr zamiast 36 gr)

- wieksze zużycie na ogrzewanie wody (warunki poprzednie były OK)

- większe zużycie na ogrzewanie ... przy opisywanych 134 m2 (jesli dobrze pamiętam) wychiodzi dom o współczynniku 90 kWh/m2/rok. To na obecne czasy sporo - raczej już się tak nie buduje.

45 tys zł to róznica pomiędzy PC z rurkami a konwektorami i bojlerem. Przy grzaniu I taryfą nie trzeba nawet wzmacniać istalacji elektrycznej.

Koszty abonamentowe nie zmieniają się czy grzejesz pradem czy też nie.

Ile kosztuje dobrze wytłumione pomieszczenie pod PC ?

...

A widzisz, ja grzeję prądem i nie jestem z ZE.

Nie dziwi mnie to wcale, bo do wyboru miałem propan/olej czyli inwestycja prawie jak w PC a koszty jak w prądzie.

Co do PC: wydać 45 tys żeby mieć pierwsze oszczędności za 20 lat ? No nie, mam lepsze pomysły jak wydać 45 tys ;)

pozdrawiam

Mam podobne podejście, wszelkie nowinki typu PC, solary, nowe modele komputerów etc. zawsze będą najdroższe, natomiast jeśli stanie się to bardziej powszechne u nas, wtedy ceny spadną no i pojawi sie wiecej ludzi któzy potrafią tym posługiwać zawodowo, a teraz wszyscy, którzy to mają albo mają dużo kasy, albo są bezpłatnymi testerami tego co będzie w przyszłości.

Tak mnie zastanawia ta różnica 45.000,-

Dla domu 134m2 - powierzchni do ogrzania:

Kompletna kotłownia PC (CO i CWU w dużych ilościach) zamyka się w kosztach około 24.000,-

Wykonanie ogrzewania podłogowego od 80 do 100zł/m2 co daje około 13.000,-

Czyli koszt instalacji PC - wszystko przez firmę wynosi około 37.000,- , ale można tez taniej za około 30.000,-

To jak inwestycyjne wyniesie koszt elektrycznego?

Owszem ogrzewanie za pomocą PC jest inwestycyjnie droższe od elektrycznego - to fakt, ale w Miarę postępu cen na energię opłacalność takiego rozwiązania jest coraz większa, a ceny PC nie są już "zaporowe" - a tak na marginesie, czy wszystkie nasze decyzje mają taki oddźwięk "amortyzacyjny". Mnie wyszło, ze kupując płytki (wszystkie) najtańsze mam praktycznie 50% koszów PC.

Ps. Do ewentualnych oszczędności należy doliczyć fakt przy PC, że ogrzewanie podłogowe "zaoszczędza" około 10%, że można odgrzewac tylko w 2 taryfie.

Do kosztów PC trzeba doliczyć kopanie i sam kolektor dolny oraz wyciszone pomieszczenie kotłowni. To tak na szybko.

W PC bardzo istotne dla żywotności całego układu jest jakość elemetów i ich złożenia. To duże ryzyko - wieksze niż zniszczenia drogich kafli w domu.

Ogrzewanie elektryczne łatwo modyfikować i sterować. Przy PC w zasadzie nie ma sterowania - jest stałe utrzymywanie temperatury i czasowe przegrzewanie pomieszczeń (ponad ustaloną temp) ze względu na olbrzymioą bezwładność podłogi (to zwiększa żuzycie energii).

Zakłądanie COP na poziomie 4 jest powyżej średniej.

To jest kompletny koszt pompy ciepła - na "czysto".

Jakie wyciszenie? Pomijając już fakt, ze PC może "stać" na zewnątrz.

Podałem cenę PC producenta znanego na rynku od kilkudziesięciu lat (te "mniej" firmowe są tańsze).

Trwałość PC jest taka jak jej sprężarka, a te pracują raczej bezawaryjnie i to długo (znane są przypadki kilkudziesięciu lat). Koszt sprężarki wynosi około 1000 euro.

Co do "sterowalności" układu, a w tym samej PC to nie masz racji - oczywiście jeśli nie mówimy o różnicach i reakcji na dziesiąte części stopnia.

Co do COP, to ja "z ostrożności" liczę 3,3 w ciągu całego roku, bo ogrzewa CWU.

Gość ZW
Tak mnie zastanawia ta różnica 45.000,-

Dla domu 134m2 ... - wszystko przez firmę wynosi około 37.000,- , ale można tez taniej za około 30.000,-....

Ejże

Ludzie tu na forum pytają czasem o rzetelność wyceny kotłowni gazowej i przy podobnym zakresie (kotłownia, podłogówka, montaż) i przekracza ona zwykle 30 kpln. Kompletne PC z odwiertami itp to koszt bliżej 50-60kpln, ale może coś źle zrozumiałem. Mówimy o kompleksowej ofercie firmy, nie o bajkach typu "moja PC kosztowała 24tys" a potem się okazuje że to była cena samej pompy bez VAT.

Co do myślenia "amortyzacyjnego":

Płytki dostarczają mi wrażeń estetycznych. Kupując ładniejsze (czasem oznacza to "droższe") płytki kupuję dla siebie lepszą jakość życia i nie pytam kiedy mi się zwróci.

Wybór zaś między droższą pompą i tańszymi kablami grzejnymi jest dyktowany tylko opłacalnością. Oba systemy grzeją równie dobrze a świadomość zaoszczędzenia 45 tys zł - bezcenna.

edit:

NOTO do obliczeń przyjąłem konwektory. Przy konwektorach nie masz szans zmieścić się w 2 taryfie stąd stawka całodzienna. Przy podłogówce rzeczywiście koszt 34gr jest OK, ale kosztem inwestycji w kable podłogowe czyli coś za coś.

pozdrawiam

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach 8)

Nie wszędzie stosuje się PC z odwiertami pionowymi, które mogą kosztować więcej niż sama PC. Ale prawdą jest też, ze nie wszędzie jest miejsce na kolektor poziomy do PC. Moim zdaniem należy optymalizować sposób ogrzewania do istniejących warunków. Dlatego prawdą jest fakt, że PC do takiego samego domu może kosztować np. 30.000,-, ale prawdą jest również, że w skrajnych sytuacjach może to być 50.000,-. Istnieją też "mercedesy" za 70.000,-

Widzisz ja mam taki tok myślenia. Wrażenia estetyczne są bardzo ważne ale jestem skłonny poświęcić część tych wrażeń (oby nie) na rzecz mniejszych rachunków bieżących za eksploatację, mając na uwadze, że w okresie zimowym mogą przekroczyć dobrze 1.000,-, a emerytura będzie "cieniutka".

Nie chcę na "starość" oszczędzać na ogrzewaniu. A te opowieści o odłożeniu "nadwyżki" są raczej nierealne - tyle pokus 8)

Gazu miejskiego nie mam i nie będę miał. Gaz z butli - koszt porównywalny do ogrzewania elektrycznego, a inwestycyjne droższy.

Jest jeszcze jedna sprawa. Mając ogrzewanie "wodne" w każdej chwili "w razie czego" mogę zastosować praktycznie każdy nośnik energii - nawet kocioł na paliwo stałe.

Moim zdaniem to są słabe informacje.

Obecnie:

Zaczyna się recesja w stanach. Spada zapotrzebowanie na ropę. Chiny tez już długo nie pociągną. W trakcie są badania nad nowymi źródłami ciepła. Złotówka dalej się umacnia. Dolar spada. Domy są ocieplane i coraz mniej energi do niej jest wykorzystywane.

Atom rewolucjonizuje energetykę chin, indii, brazyli, polski itp. :)

Atom to prąd, a nie gaz. Przyznasz, że to subtelna różnica. Dlatego u mnie jest PC, a nie piec gazowy, czy węglowy. Cociaż w przypadku Polski mówi się o roku 2020 (najwcześnie) o powstaniu elektrowni jądrowej, pod warunkiem, że cos zacznie się w tym kierunku robić.

Ponadto podajesz argumenty, które dojdą do skutku za nieokreśloną ilość lat - nowe źródła ciepła, jakie, ile będą kosztować, co z wdrożeniem na masową skalę, co z infrastrukturą itd? To na chwilę obecną jest abstrakcja, a gaz jest "namacalny", jeżeli można użyć takiego stwierdzenia. Z uwagi na powyższe będzie drożał i trzeba być ślepym i strasznie naiwnym, aby sądzić, że będzie inaczej. Póki co Chiny i Indie rozwijają się bardzo dynamicznie i nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że może się to zmienić. Bo my tak chcemy? Mocna złotówka i taniejący dolar wpływa raczej na trzymanie cen w ryzach, ale to też nie będzie trwało wieczne, podobnie jak recesja w Stanach.

Do kosztów PC trzeba doliczyć kopanie i sam kolektor dolny oraz wyciszone pomieszczenie kotłowni. To tak na szybko.

Kopanie i kolektor dolny to nie są duże wydatki, jeżeli nie robi sie odwiertów. Co do wyciszenia, to ne jest to potrzebne, bo piec nie jest głośniejszy od lodówki, a kuchni chyba nie wyciszasz?

...

Liczyłem dom zaledwie energoszczdny (p 160 Lipińskich - fakt wygląda tak sam jak pasywny) zużycie ciepła ok 40 kWH/m2/rok. Bez jakiś kosmicznych technologi: 20 cm styro na ściany, okna 0,7, wełna na dachu 30 cm i wentylacja z reku. Policz jaka jest różnica w kosztach w stosunku do standardu.

Jeśli mówimy o pasywnym ta tam za ogzrewanie prądem zapłaciłbym około 700 zł/rok. Ale nakłady na zbudowanie pasywnego byłby dużo wyższe.

1,8 tys na samą wodę? Jaką wodę? Nie rozumiem. :oops:

Dobra! Koleżanka chciały tylko o gazie płynnym a ja gadam jak Brzęczkowski

:wink:

Czas na odwyk od forum :lol:

Taki młody a Brzęczkowskiego pamięta :)

Ale w domu zużywającym 80-100 kWh/m2/rok? Ma sens. Tylko czy jest sens budować taki dom?

Tak energo chłonnych domów mam nadzieję nikt już nie buduje ... na papierze. Ale obecni deweloperzy to banda nieudaczników ... tylko ilość m2 się dla nich liczy.

Ad 1.

Jest znacznie gorzej! Nie dość że pamięta to jeszcze zna osobiście TB. Poza tym TB troluje teraz jako Wgregor na forum. Albo on albo jego alter ego :lol:

Ad2

Oj buduje się.... Moja koleżanka z meżem zbudowali w tamtym roku dom z maxa + 8cm wełny. I są zaskoczeni rachunkami. Ludzie zwyczajnie nie zwracaja na to uwagi.

Oj buduje się.... Moja koleżanka z meżem zbudowali w tamtym roku dom z maxa + 8cm wełny. I są zaskoczeni rachunkami. Ludzie zwyczajnie nie zwracaja na to uwagi.

Takich inwestorów jest zdecydowana większość. Ludzie cały czas myślą, że dom będzie cieplejszy jeżeli ich mur będzie grubszy. Ocieplenie to tylko dodatek. 10 cm to max.