Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ ZE ZBIORNIKA - DLA SAMOBÓJCÓW FINANSOWYCH

barbie

Recommended Posts

(...)

Ad2

Oj buduje się.... Moja koleżanka z meżem zbudowali w tamtym roku dom z maxa + 8cm wełny. I są zaskoczeni rachunkami. Ludzie zwyczajnie nie zwracaja na to uwagi.

No tak - tak przy okazji - również zbudowałem dom z Maxa + 10cm styro ocieplenia , ca 180m2 powierzchni użytkowej , dom z poddaszem użytkowym , dach ocieplony 20cm wełny kryty dachówką ceramiczną - i ja równiez jestem zaskoczony wydatkami za ogrzewanie - bardzo zaskoczony - tylko in plus rzeczjasna - ogrzewam gazem i koszta ogrzewania mojego domu są tożsame z kosztami jakie ponosiłem płacąc za ogrzewanie mieszkania o powierzchni 54m2 w którym mieszkałem uprzednio ...

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ZW
... i koszta ogrzewania mojego domu są tożsame z kosztami jakie ponosiłem płacąc za ogrzewanie mieszkania o powierzchni 54m2 w którym mieszkałem uprzednio ...

700 zł rocznie ? :roll:

gratulacje

Przeca żartowałem - skoro płaciłeś rocznie za ogrzewanie mieszkania miejskim ciepłem 700 pln to dla mnie kwota niewyobrażalnie mała ...

U mnie składnikiem w czynszu - ogrzewanie - to było ca 200 pln miesięcznie - taką kwotę płaciłem co miesiąc - czyli przez rok generowało to kwotę ca 2400 pln .

Może moje dane - komuś coś pomogą w podjęciu decyzji.

Obecnie przeciętne zużycie gazu płynnego dla domu to jedna tona - czy u mnie czy u konkurencji tak samo 1 tona ,90% klientów wykorzystuje też gaz do przygotowania CWU ze 25% do kuchenki .

Cena średnia ok 2,3zł daje nam kwotę 4600zł rocznie.

Cena max np: z Rzeczp. 2,5zł to 5000zł rocznie.

Sporo klientów zużywa przy domach 120-150 m nawet 0.5 tony lpg .

Jakieś 500m odemnie mój klient dom GLX-19 ok 125mkw ściana ceramika 44cm bez styro, dach i podłoga standart ,piec termet 2-funkcyjny , rodzina 2+2 w zeszłym sezonie 230m3 propanu - kominek okazjonalnie.

pozdr ol

Może moje dane - komuś coś pomogą w podjęciu decyzji.

Obecnie przeciętne zużycie gazu płynnego dla domu to jedna tona - czy u mnie czy u konkurencji tak samo 1 tona ,90% klientów wykorzystuje też gaz do przygotowania CWU ze 25% do kuchenki .

Cena średnia ok 2,3zł daje nam kwotę 4600zł rocznie.

Cena max np: z Rzeczp. 2,5zł to 5000zł rocznie.

Sporo klientów zużywa przy domach 120-150 m nawet 0.5 tony lpg .

Jakieś 500m odemnie mój klient dom GLX-19 ok 125mkw ściana ceramika 44cm bez styro, dach i podłoga standart ,piec termet 2-funkcyjny , rodzina 2+2 w zeszłym sezonie 230m3 propanu - kominek okazjonalnie.

pozdr ol

230 m3 propanu to się zużywa w ciągu roku tylkko na ciepłą wodę przy 4 osobach. Ja zużywam w ciągu roku ok. 800 m3 propanu (4 osoby, dom 145 m pow użytk.) co daje koszt ponad 6000 zł., w tym ogrzewanie ok. 4000 zł.

230 m3 propanu to się zużywa w ciągu roku tylkko na ciepłą wodę przy 4 osobach

Dużo, my zużywamy na 2 osoby ok. 7 m3 propanu na wodę miesięcznie.

Może i dużo ale np. wprowadzając jakiś w miarę rozsądny system oszczędzania wydam miesięcznie może 60 zł mniej, co według mnie nie jest warte zachodu.

Oszczędzanie jest uciążliwe a każda wygoda ma swoją cenę.

230 m3 propanu to się zużywa w ciągu roku tylkko na ciepłą wodę przy 4 osobach. Ja zużywam w ciągu roku ok. 800 m3 propanu (4 osoby, dom 145 m pow użytk.) co daje koszt ponad 6000 zł., w tym ogrzewanie ok. 4000 zł.

Napisałem że średnio 1t -ok 500m3,@ Marek30022 800m3 "tajemniczy klient X" -230m3, średnio 500 m3. Mam też klientów który zużywają i 1500m3 - ale średnio 500m3.

Pozdr ol

• 2 months później...

Witajcie,

Proszę o informację o przeliczniki 1 litr propanu to ile będzie metrów sześciennych.

Wiem że propan nie jest najtńszym źródłem ogrzewania ale sie nad nim zastanawiam.

Jak się teraz kształtują ceny LPG.

Może ktoś podzieli się informacjami ile propanu idzie na sezon grzewczy - prosze o podanie kubatury, powierzchni użytkowych itp.

Planuję wybudować mały domek ok 120 metrów powierzchni użytkowej (będzie dobrze ociplony - BK 24 + styro 20 cm, poddasze wełna ok 25 cm) i zastanaiwam się na propanem (gaz ziemny może będzie za 10 lat :evil: ), na PC mnie nie stać a chcę mieć ogrzewanie bezobsługowe.

Myślę na kotłem kondensacyjnym jednofukcyjnym z zasobnikem 300l plus solary na lato. Parter prawie wszędzie podłogówka, poddasze grzejniki w sypialniach i podłogówka w łazience.

Mieszkać bedą na razie 2 + 1, póżniej może 2 +2 :D

Dzięki za wszelkie porady.

Myślę na kotłem kondensacyjnym jednofukcyjnym z zasobnikem 300l plus solary na lato..

Te solary to raczej hobbystycznie - koszt ciepłej wody dla 2 osób propanem wynosi u mnie 50-70 zł miesięcznie (piec zwykły, otwarta komora).

Instalacja solarowa nie zwróci się raczej.

Jeżeli chodzi o cenę grzania podam dokładne wyliczenia w rozbiciu na miesiące w lutym 2009, wtedy minie pełny rok grzania propanem (odliczając 3 miesiące pierwszego wygrzewania wilgoci).

Wiem że solory raczej się szybko nie zwrócą, ale być może gmina będzie coś refundowac???

Natomiast byłby bardzo wdzięczyny gdybyś nie zapomiał w lutym czy marcu podać tych informacji.

Z budową jak dobrze pójdzie to ruszam dopiero w czerwcu 2009 tak więc mam jeszcze trochę czasu.

Ale już teraz z góry dzięki.

Witajcie,

Proszę o informację o przeliczniki 1 litr propanu to ile będzie metrów sześciennych.

Wiem że propan nie jest najtńszym źródłem ogrzewania ale sie nad nim zastanawiam.

Jak się teraz kształtują ceny LPG.

Może ktoś podzieli się informacjami ile propanu idzie na sezon grzewczy - prosze o podanie kubatury, powierzchni użytkowych itp.

Planuję wybudować mały domek ok 120 metrów powierzchni użytkowej (będzie dobrze ociplony - BK 24 + styro 20 cm, poddasze wełna ok 25 cm) i zastanaiwam się na propanem (gaz ziemny może będzie za 10 lat :evil: ), na PC mnie nie stać a chcę mieć ogrzewanie bezobsługowe.

Myślę na kotłem kondensacyjnym jednofukcyjnym z zasobnikem 300l plus solary na lato. Parter prawie wszędzie podłogówka, poddasze grzejniki w sypialniach i podłogówka w łazience.

Mieszkać bedą na razie 2 + 1, póżniej może 2 +2 :D

Dzięki za wszelkie porady.

Jeśli budynek jest wybudownay w obecnej technologii (ocieplony) to zużycie gazu zależy w dużej mierze od tego jakie utrzymujemy w domu temp. Jedni uważają, że 19 st. C to jest ciepło a inni jak np. moja żona, że 22 st. C to zimno.Gdzieś czytałem ,że podniesienie temp. o jeden st. zwiększa zużycie gazu o ok. 10%. Ile zużywam propanu już pisałem więc się nie będę powtarzał.

Krótki był okres czasu, kiedy to gaz LPG był tani. Obecnie (tak jak ktoś wcześniej zauważył) jest porównywalny z prądem, przy czym nakłady inwestycyjne przemawiają za prądem. Inna jest sprawa, gdy w najbliższym czasie istnieje możliwość doprowadzenia gazu ziemnego. Z LPG jak z olejem - ceny skaczą w zależności od nastroju i pory roku.

W pompach ciepła nie siedzę, ale z mojej wiedzy, nie wszędzie są opłacalne (zależnie od lokalnych warunków geotermalnych). Są tereny, gdzie taka inwestycja zwracala sie bedzie z 30 lat, mimi to inwestorzy idąc za "modą" instalują sobie pompy. Wiadomo że najtańsze jest palenie byle czym.........

Dla dużych osiedli pozbawionych gazu można zainstalować gaz skroplony LNG. Taka instalacja zbiornikowa jest w stanie zasili duuże osiedle domków. Ktoś jednak musiałby w to zainwestować (koszt ok. 1000 000 zł. ) ZG, prywatna spółka dystrybucyjna. W Polsce powstają nowe skraplarnie, w Świnoujściu ma powstać Gazoport...... Istnieją już autobusy zasilane gazem skroplonym LNG. CNG jest juz powszechne.

Jeśli chodzi o solary - robiliśmy rachunek eonomiczny dla sporej instalacji solarowej - wynik: bez dofinansowania kompletnie nieopłacalne.

Domy trzylitrowe - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

za niedługo zamiast "wali jak z cygańskiej chaty" będzie się mówiło...

"...wali jak z domu trzylitrowego..."...

Domy trzylitrowe - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

za niedługo zamiast "wali jak z cygańskiej chaty" będzie się mówiło...

"...wali jak z domu trzylitrowego..."...

nu... Panie .... bo ściana nie oddycha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Skąd bierze się taka niewiedza? I to na tym forum gdzie wszystko zostało powiedziano a niektórzy dalej nie w sa w stanie wyciągnąć prawidłowych wniosków. Jak krew w piach normalnie