Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ ZE ZBIORNIKA - DLA SAMOBÓJCÓW FINANSOWYCH

barbie

Recommended Posts

A ja będe samobójcą!!! :) :D :lol:

A dla szczęśliwych posiadaczy ogrzewania elektrycznego ,jakże taniego w koszcie wykonania , co jak braknie prądu z różnych przyczyn , atmosferycznych , technologicznych , ekonomicznych , pytam sie co wtedy? rurek z płynem w ścianach niet... agregat hmmm... czy wtedy nie bedzie droższy koszt wykonania ogrzewania elektrycznego :) ? , że nie wspomnę o tym że nie jest mocno promowana ochrona środowiska a wungiel groszkowy czy pod napięciem to takie samo dziadostwo środowiska , które będzie wypleniane bo w końcu będzie trzeba o nim myśleć!!!

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domy trzylitrowe - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

za niedługo zamiast "wali jak z cygańskiej chaty" będzie się mówiło...

"...wali jak z domu trzylitrowego..."...

nu... Panie .... bo ściana nie oddycha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Skąd bierze się taka niewiedza? I to na tym forum gdzie wszystko zostało powiedziano a niektórzy dalej nie w sa w stanie wyciągnąć prawidłowych wniosków. Jak krew w piach normalnie

Zdaje się, że ostatnio także HenoK pytał, jak pozbyć się nadmiernej

wilgoci w swoim domu, więc zjawisko raczej "normalne" w takich domach.

Mam nadzieję, że przyszli użytkownicy wyciągają już na wszelki wypadek

wnioski ? Żeby tylko nie skończylo się zastosowaniem włączonego na

stałe osuszacza, jak tu ktoś zaproponował...

Domy trzylitrowe - jaki zapaszek ma powietrze w pomieszczeniach tego domu zimą. Po godzinnym pobycie pożegnałem gospodarzy, nieszło oddychac.Oni juz sie przyzwyczaili, oni nie czują.Okropne.

zgadzam się...

za niedługo zamiast "wali jak z cygańskiej chaty" będzie się mówiło...

"...wali jak z domu trzylitrowego..."...

nu... Panie .... bo ściana nie oddycha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Skąd bierze się taka niewiedza? I to na tym forum gdzie wszystko zostało powiedziano a niektórzy dalej nie w sa w stanie wyciągnąć prawidłowych wniosków. Jak krew w piach normalnie

A rozpaczliwe posty ludzi że maja WM i 25% wilgotności i jest za sucho?

Więc je twierdze że przesuszenie powietrza w domach 3 litrowych jest normalne. Który z nas ma rację?

Brak wentylacji i delikatnie mówiąc zaduch w pomieszczeniach nie wynika z "litrowości" domu, tylko z braku wentylacji, bo w ramach oszczędności ......., bez względu jaka wentylacja, ale raczej dotyczy to wentylacji grawitacyjnej, bo ta dopiero może "dać popalić po nerach".

A dla szczęśliwych posiadaczy ogrzewania elektrycznego ,jakże taniego w koszcie wykonania , co jak braknie prądu z różnych przyczyn , atmosferycznych , technologicznych , ekonomicznych , pytam sie co wtedy?

Jak zabraknie prądu to mi nie działa internet i to jest dopiero dramat. Nawet UPS lub agregat ni pomoże bo jak nie ma u mnie prądu to i na stacji przekażnikowej teź nie ma :-?

A ogrzewanie abym odczuł to ponad dobę musiało by nie działać. W kominku bym może zdecydował się wreszcie napalić. Ale zimne grzejniki to pryszcz. Gorzej że objadu nie ugotuję, tv nie obejrzę i bym musiał siedzieć przy świecach. No ale od 5 lat najdłuższe wyłączenie to kilkanacie godzin (23-13 mało upierdliwe).

Gość ZW
A ja będe samobójcą!!! :) :D :lol:

A dla szczęśliwych posiadaczy ogrzewania elektrycznego ,jakże taniego w koszcie wykonania , co jak braknie prądu z różnych przyczyn , atmosferycznych , technologicznych , ekonomicznych , pytam sie co wtedy? ...

Nic.

Cała rodzina siadła do kolacji przy świeczkach, za oknem huragan. Było klimatycznie.

Zapewniam Cię, że brak ogrzewania jest ostatnim problemem przy padzie prądu.

pozdrawiam

Sytuacja, o której pisałem w wątku http://forum.muratordom.pl/co-zrobic-z-nadmiarem-wilgoci,t142652.htm była przejściowa, występowała w bardzo specyficznych warunkach (praktycznie 100% wilgotności powietrza zewnętrznego przy temperaturze ok. 10 st. C). Przy takich temperaturach zewnętrznych właściwie nie trzeba było jeszcze grzać, jednak wilgoć była rzeczywiście dokuczliwa. Wystarczyło lekkie podgrzanie domu i silniejsza wentylacja i wszystko wróciło do normy - w tej chwili wilgotność jest na poziomie 60%. W takiej sytuacji może przydałby się osuszacz, ale o tym żeby włączać go na stałe nawet nie pomyślałem :).

no cóż ... koszt kWh z gazu płynnego jest większy niz prądu w drugiej taryfie a porównywalny z pierwszą. Nie wiem po co ludzie to kupują. Nie potrafią liczyć?
Chyba najczęstszym przypadkiem jest nadzieja, że gaz ziemny jednak kiedyś będzie i wtedy nie trzeba będzie wymieniać całej instalacji - takie przynajmniej argumenty padały ze strony moich sąsiadów, którzy taką instalację zakładali. Poza tym, prawie w każdym domu jest kominek, czyli ... kotłownia w salonie (w ramach oszczędności).

Normalnie ....... :lol: . Kocioł elektryczny 12KW Elterm . Do niego bojler 100 L ale z wężownicą (nie z grzałka wewnętrzną ) . Piec jest podłączony do programatora elektronicznego który "pozwala" mu na pracę tylko raz dziennie w ustalonym czasie (II taryfa ) . Piec włącza sie z pełną mocą tylko na 12-15 minut i wyłącza sie automatycznie . W tym czasie (12-15 minut) pobiera 3 KW . 3KW x 0.24 gr za KW II taryfy = 72 grosze . Dodam że piec doprowadza wodę do naprawde wysokiej temperatury ,która to nie pozwala na umycie rąk czy kąpiel bez mieszania z zimną .

Tak to wyglada :

http://www.elterm.pl/asd.jpg

Wcześniej już inni tłumaczyli, spróbuję zrobić to i ja.

Zakładając, że zimna woda ma 10st. C, ciepła 50 st. C, sprawność 95% (układ z wężownicą :(), przy zużyciu energii 3kWh jesteś w stanie podgrzać :

3/(1,163*(50-10))*0,95=0,061m3=61l wody. I tylko tyle ciepłej wody prawdopodobnie zużywasz.

Nie musimy więc odwoływać się do cudów Donalda, czy Boga.

...

z 45000 zł rocznie można wyciągnąć ok 3150 zł. - 1428 === na czysto zostaje 1722 zł

Nie zaoszczędzi 45k bo zamiast pompy ciepła musi zbudować dom pasywny. 1,8 tys pln to pójdzie na samą wodę.

Jeśli porównujemy ten sam, zwyczajnie ocieplony dom ogrzewany prądem lub PC, to obliczenia będą trochę inne:

Prąd: 7 400 pln/rok

w tym woda: 1 800 pln/rok i ogrzewanie: 12 000 kWh x 0,47gr = 5 600 pln/rok

PC o sprawności 1/4: 1 900 pln/rok

różnica kosztów rocznych: 5 500 pln/rok

inwestycja z oszczędności na PC 45kpln: 3 150 zł

Różnica więc wyniesie 2,3 tys pln rocznie na korzyść PC.

Okres zwrotu: ok 20 lat ;)

Podsumowując:

Ogrzewanie prądem jest w długim okresie droższe od PC, nawet po odjęciu odsetek 6%.

Na oszczędności jednak trzeba będzie poczekać 20 lat ;)

pozdrawiam

Przy założeniu, że PCi kosztuje 50 tys. zł. Jak to będzie wyglądało, gdy instalacja z PCi kosztuje mniej ?

http://www.ppcpompy.eu/7001.html

Kompletna instalacja pompa Ecopower B8 + kolektor ziemny poziomy +kotłownia co/cwu już od 26800zł/netto Istnieje możliwość odpłatnego montażu pompy u klienta. Ceny innych modeli na zapytanie. Wszystkie pompy ciepła firmy PPC posiadają 2 letnią gwarancję.

...

z 45000 zł rocznie można wyciągnąć ok 3150 zł. - 1428 === na czysto zostaje 1722 zł

Nie zaoszczędzi 45k bo zamiast pompy ciepła musi zbudować dom pasywny. 1,8 tys pln to pójdzie na samą wodę.

Jeśli porównujemy ten sam, zwyczajnie ocieplony dom ogrzewany prądem lub PC, to obliczenia będą trochę inne:

Prąd: 7 400 pln/rok

w tym woda: 1 800 pln/rok i ogrzewanie: 12 000 kWh x 0,47gr = 5 600 pln/rok

PC o sprawności 1/4: 1 900 pln/rok

różnica kosztów rocznych: 5 500 pln/rok

inwestycja z oszczędności na PC 45kpln: 3 150 zł

Różnica więc wyniesie 2,3 tys pln rocznie na korzyść PC.

Okres zwrotu: ok 20 lat ;)

Podsumowując:

Ogrzewanie prądem jest w długim okresie droższe od PC, nawet po odjęciu odsetek 6%.

Na oszczędności jednak trzeba będzie poczekać 20 lat ;)

pozdrawiam

Przy założeniu, że PCi kosztuje 50 tys. zł. Jak to będzie wyglądało, gdy instalacja z PCi kosztuje mniej ?

http://www.ppcpompy.eu/7001.html

Kompletna instalacja pompa Ecopower B8 + kolektor ziemny poziomy +kotłownia co/cwu już od 26800zł/netto Istnieje możliwość odpłatnego montażu pompy u klienta. Ceny innych modeli na zapytanie. Wszystkie pompy ciepła firmy PPC posiadają 2 letnią gwarancję.

Koszt ogrzewania prądem jest porównywalny z kosztem ogrzewania propanem (wyżej podane wyliczenia to potwierdzają). Koszt ogrzewania gazem ziemnym będzie dwukrotnie niższy (będę go miał w przyszłym roku).

Reasumując, jeśli jest szansa na gaz ziemny to chyba nie warto inwestować w PC bo nie wiadomo jak to będzie działać po 20 latach, jak nastąpi zwrot z inwestycji.

Koszt ogrzewania prądem jest porównywalny z kosztem ogrzewania propanem (wyżej podane wyliczenia to potwierdzają). Koszt ogrzewania gazem ziemnym będzie dwukrotnie niższy (będę go miał w przyszłym roku).

Reasumując, jeśli jest szansa na gaz ziemny to chyba nie warto inwestować w PC bo nie wiadomo jak to będzie działać po 20 latach, jak nastąpi zwrot z inwestycji.

Porównywalne tylko koszty eksploatacji. Koszt inwestycji przy ogrzewaniu elektrycznym może być dużo niższy. Wykorzystanie możliwości grzania i przygotowania ciepłej wody tylko w tańszej taryfie tę różnicę powiększa na korzyść energii elektrycznej.

Przy PCi koszt zwrotu rzędu 20 lat występuje tylko przy koszcie całej instalacji rzędu 50 tys. zł. Jednak taką instalację można zrobić za kwotę dużo niższą, np. 35-40 tys. zł. Wtedy okres zwrotu poniesionych nakładów może wynieść kilka lat.

Witam serdecznie,

planuję budowę domku o powierzchni 119 m2

materiał: porotherm 24 + 15 cm styropian. Zamieszkają 2 osoby, w przyszłości może jeszcze 1.

Zastanawiam się nad dwoma rodzajami ogrzewania:

1. Pellet - piec np. z Kostrzewy

2. Gaz propan-butan + kominek z rozprowadzeniem ciepła. ( w przyszłości nie ma możliwości podlączenia się do gazu ziemnego) + kolektory słoneczne

Co do Pelletu, to przeraża mnie:

- ewentualna awaryjność tych pieców

- ciągłe czyszczenie praktycznie co 4-5 dni

- oprożnianie z popiołu też co 4-5 dni.

- jakośc pelletu - jest ona różna

- hałas

- fakt, że z pomieszczenia gospodarczego zrobi się kotłownia, będzie brud

Sam piec też nie jest tani.

Jeśli chodzi o gaz propan-butan, to z kolei boję się kosztów. Przeczytałem cały wątek i wiem, że to dość drogi sposób ogrzewania.

Jednak mam pytanie:

Czy przy tych materiałach, wielkości budynku, rozprowadzeniem ciepła za pomocą kominka i przy tym, że w przyszłości zamontowałbym solary do wspomagania ogrzewania wody, zdecydowanie się na gaz też będzie „samobójstwem finansowym”?

Czy może jednak koszty nie będą tak drastycznie większe niż przy pellecie, a przynajmniej będę miał z głowy to czyszczenie, sprawdzanie czy nic się nie uszkodziło itp.?

Proszę o odpowiedź :)

Witam serdecznie,

planuję budowę domku o powierzchni 119 m2

materiał: porotherm 24 + 15 cm styropian. Zamieszkają 2 osoby, w przyszłości może jeszcze 1.

Zastanawiam się nad dwoma rodzajami ogrzewania:

1. Pellet - piec np. z Kostrzewy

2. Gaz propan-butan + kominek z rozprowadzeniem ciepła. ( w przyszłości nie ma możliwości podlączenia się do gazu ziemnego) + kolektory słoneczne

Co do Pelletu, to przeraża mnie:

- ewentualna awaryjność tych pieców

- ciągłe czyszczenie praktycznie co 4-5 dni

- oprożnianie z popiołu też co 4-5 dni.

- jakośc pelletu - jest ona różna

- hałas

- fakt, że z pomieszczenia gospodarczego zrobi się kotłownia, będzie brud

Sam piec też nie jest tani.

Jeśli chodzi o gaz propan-butan, to z kolei boję się kosztów. Przeczytałem cały wątek i wiem, że to dość drogi sposób ogrzewania.

Jednak mam pytanie:

Czy przy tych materiałach, wielkości budynku, rozprowadzeniem ciepła za pomocą kominka i przy tym, że w przyszłości zamontowałbym solary do wspomagania ogrzewania wody, zdecydowanie się na gaz też będzie „samobójstwem finansowym”?

Czy może jednak koszty nie będą tak drastycznie większe niż przy pellecie, a przynajmniej będę miał z głowy to czyszczenie, sprawdzanie czy nic się nie uszkodziło itp.?

Proszę o odpowiedź :)

Najrozsądniej będzie dołozyc ocieplenia, zrobic wentylacje mechaniczną i nie zastanawiać sie czym ogrzewać taki dom. Bo ogrzejesz go czymkolwiek. Prądem. A i tak będzie tanio. Policz - to nie boli.

A ile dołożyć ocieplenia? 5 cm starczy? Będzie wtedy 20 cm styropianu.

A czy sam rekuperator bez GWC rzeczywiście pozwoli na obniżenie kosztów? Bo na GWC nie możemy sobie pozwolić ze względu na wysoki poziom wód gruntowych.

PC całkowicie odpada ze względu na koszt.

Być może policzenie tego nie jest trudne, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić, jeśli zatem możesz podpowiedzieć jak...

Program OZC - darmowy do pobrania z sieci.

Policzysz ile kWh energii cieplnej potzrebuje Twój dom na m2 na rok przy różnych wariantach ocieplenia. Policzysz ile kosztuje Cie oddatkowe ocieplenie.

Potem przemnozysz to sobie przez cene kWh energi z róznych źródeł:

węgiel - 10 gr/kWh

gaz ziemny - 22 gr/kwh

gaz plynny - 40 gr/kwh

energia elaktryczna - tyle samo

Potem popatrzysz ile będzie Cię kosztować założenie każdej z tych instalacji. A potem to juz bedziesz miał 1000 postów i bedziesz sam dawał rady innym. :lol: