hes 02.11.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 No to sorry, tylu tu złośliwców, że można się pogubić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 02.11.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Panowie piszecie a PRAWDZIE. Prawda to pojęcie teoretyczne. W rzeczywistości tego świata go niema. Jest prawda moja, jest prawda twoja.Jest prawda "prawicowa" i prawda "lewicowa".Prawda musi mieć przymiotnik. I na to nic nie poradzicie.Pozdrawiam i dajcie nastepny temat do dyskusji. W jednym z postów napisano że stropian to 99% powietrza. Stanołem na płycie styro 20 i sie nic nie ugieła.A waże 120 kg. Jak to jest?.Czekam na wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.11.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 cud. Po prostu lewitowałeś i nie zauważyłeś tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.11.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Z moich obserwacji wynika wyraznie jeszcze jedno rozwiazanie i co wiecej - wydaje mi sie ze rozwoj pojdzie w tym kierunku. mam na mysli pompe powietrzna z rezerwowy, kotlem elekrycznym. Jak sie to policzy i zaufa ze bedzie działac to wychodza bardzo ciekawe rzeczy. zwlaszcza ze mamy ocieplenie klimatu. Mroznych dni jest max 30 w roku (poza poln wschodem moze). Wiec pompa altherma np z kotłem elektr od minus 10 st. Ktos to liczył? Odpadaja rboty ziemne, koszty, ryzyko błędow. Odpada kotlownia, kominy itd. PO cholere brnac w te odwierty, ktorych cena jest kosmiczna WYLACZNIE przez brak konkurencji. a to moze potrwac. Jeszcze ze 2 ciepłe zimy i ludzie sie rzuca na pomp powietrzne. Oczywiscie zakładam wspolprace z podlogowka. Wg mnie to jest przyszlosc za rozsadne ceny.Według mnie to może być właściwe rozwiązanie - wykonalne pod względem technicznym w miarę tanie pod względem inwestycyjnym i eksploatacyjnym. Ja jednak poszukałbym na okres tych 30 mroźnych dni innego źródła ciepła - mogłoby to być ciepło zgromadzone pod budynkiem. Nie do końca wierzę, że zgromadzone tam ciepło wystarczy na cały sezon grzewczy (takie założenia są w systemie isomax), ale na część tego sezonu to niskotemperaturowe ciepło powinno wystarczyć. Wystarczyłoby wymiennik gruntowy ułożyć pod budynkiem - pod warstwią podsypki, którą i tak trzeba zrobić (po zdjeciu humusu zazwyczaj trzeba pod posadzką dać od 30 do 50cm podsypki piaskowej). Na warstwie podsypki dałbym fundament płytowy z izolacją termiczną, który byłby związany termicznie z ogrzewaniem podłogowym. Wszystko współpracowałoby z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2008 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 A moim zdaniem patzrząc na ceny izolacji i energii budownictwo pójdzie w strone budowy domów pasywnych. Koszt budowy domu pasywnego powoli zbliża sie do ceny domu "zwykłego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 03.11.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 NIe uwazam tak. Wg mnie czeka nas wielka RoZNORODNOSC systemow ogrzewania. Dom pasywny tez bedzie, ale dla wielu ludzi ograniczenia tego domu na etapie projektu (eskpozycja na slonce, ograniczone przeszklenia itp) i dla mnie najgorsze - zakaz otwierania okien (bo tak niby powinno byc). No i nie zapominajmy o domach starszych, pieknych, przebudowywanych. One nie beda pasywne bo takie przebudowy kosztowałyby miliony. Wdrazam sie w temat pomp ciepła, dla mnie od poczatku jest jasne ze przy braku dotacji, cena instalacji z kolektorami gruntowymi jest straszna. NIkt tez nie moze robic wiarygodnej symulacji za 20 lat! Kto wie co bedzie. Z drugiej strony taka Altherma to Japonczycy, to nie sa tandeciarze, technologia powazna, rozwijana. Co wiecej daje szanse grzania mieszkan, nie tylko domow. Nie wiem jeszcze jak naprawde dzialaja w domu klimakonwektory ale..., moze ktos uzywa? Mam sam mieszkanie w gorach z zepsutym ogrzewaniem elektrycznym w podlodze. Wstawienie malej althermy ratowałoby to mieszkanie zimą. No po prostu otwieraja sie nowe mozliwosci. Wszyscy sie boją mrozow, ale zawsze ktos musi jakies ryzyko poniesc. Tak zawsze wchodza nowosci, przy ryzyku. Ci pierwsi ktorzy to zrobili powiedza mi po tej zimie co i jak z rachunkami, ale wyglada to b ciekawie.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.11.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 ..Dom pasywny tez bedzie, ale dla wielu ludzi ograniczenia tego domu na etapie projektu (eskpozycja na slonce, ograniczone przeszklenia itp) i dla mnie najgorsze - zakaz otwierania okien (bo tak niby powinno byc). Ke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.11.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 ..Dom pasywny tez bedzie, ale dla wielu ludzi ograniczenia tego domu na etapie projektu (eskpozycja na slonce, ograniczone przeszklenia itp) i dla mnie najgorsze - zakaz otwierania okien (bo tak niby powinno byc). Ke? jest też znany zakaz otwierania drzwi i mieszkania jako takiego, ponieważ źle to wpływa na koszty ogrzewania. poza tym, jak wiadomo w domu niezamieszkanym można bez problemu obniżyć temp, wiec jest to dodatkowa oszczędność. Rozwiązaniem jest stworzenie śluzy wejściowej co najmniej 3 stopniowej, PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 03.11.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 ..Dom pasywny tez bedzie, ale dla wielu ludzi ograniczenia tego domu na etapie projektu (eskpozycja na slonce, ograniczone przeszklenia itp) i dla mnie najgorsze - zakaz otwierania okien (bo tak niby powinno byc). Ke? skrot myslowy po prostu. Jesli rekuperacja ma dzialac poprawnie, to z tego co wiem, swobodne wietrzenia powinnny byc znacznie ograniczone, czy uwazacie ze to nie ma znaczenia? co? bylem w domu pasywnym. wszystko ok, ale powietrze jak dla mnie nie do strawienia, jak w laboratorium jakims. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Grzesiu, ale brak powietrza nie wynika z pasywności domu, tylko braku wentylacji - w każdym przypadku.Jeśli wentylacja jest poprawnie zaprojektowana i wykonana, to nie ma potrzeby wietrzenia, ale też WM nie wyklucza takiej przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 03.11.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Nie jestem tutaj autorytetem, ale pisze o odczuciach. Byłem w domu pasywnym wtedy gdy działała intensywnie MW czyli rekuperacja i dla mnie i wiekszosci gosci powietrze bylo nieprzyjemnie nieswieze. Moze to kwestia filtrow, zlego wykonania, moze....Co do wietrzenia - w pensjonacie z pompami powietrznymi i reku w POlanicy facet zlikwidował mozliwosc otwierania okien bo wg niego reku straciłoby sens (turysci wietrzyli sobie pokoje bez przerwy). Wiec pewnie otworzyc mozna, ale jesli juz sie zapłaciło za to i chce sie to max wykorzystac, to wietrzenie regularne odpada. Czy sie mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 To jest takie błędne koło Jeśli wentylacja jest prawidłowa, to w celu "wietrzenia" (bo było party dla palących - na przykład)wystarczy "przekręcić dinks", lub otworzyc okna w przypadku wentylacji grawitacyjnej. Drugie błędne koło to jest takie, że skoro oszczędzam na rekuperacji, to dlaczego mam nie oszczędzać więcej, ograniczając intensywność wentylowania (przewietrzania) - co w skrajnym przypadku doprowadzi do sytuacji wentylacji grawitacyjnej, a raczej jej braku. Prawda jest taka, że albo się ma wentylację i ponosi jej koszty (w przypadku mechanicznej z rekuperacją - mniejsze), albo nie ma wentylacji lub jest niewystarczajaca, a wtedy oszczędności i .......... Wychodzi z tego "kulawy" rower Jest to tylko i wyłącznie kwestia piorytetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 03.11.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Rekuperacja to wyciaganie pieniedzy od naiwnych.Najlepiej ustawiona automatyka kończy sie jak przyjdzie trzech gości i zapalą papierosa.Lub właścicielowi zachce sie urządzic imieniny w domu. Nic nie zastapi otwierania okienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Rekuperacja to wyciaganie pieniedzy od naiwnych.Najlepiej ustawiona automatyka kończy sie jak przyjdzie trzech gości i zapalą papierosa.Lub właścicielowi zachce sie urządzic imieniny w domu. Nic nie zastapi otwierania okienek. Idąc tym tropem, to budowanie domów ocieplonych, też jest wyciąganie pieniędzy od naiwnych, bo i tak w zasadzie trzeba je ogrzewać A tak poważnie, to nie automatyka decyduje o intensywności wietrzenia (wentylowania) tylko właściciel, który w przypadku omawianej "be" wentylacji zamiast otwierać 2 czy więcej okien "przekręca dinks" - jaka oszczędność energii własnej , że nie wspomnę o braku mozliwosci wietrzenia tradycyjnego latem, bez wiatru w przypadku "tradycyjnej" wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 03.11.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 sSIwy masz racje przesadne ocieplanie tez nie ma sensu.Wszystko musi byc w miare.A czy warto wydawać 15 000 zł aby jak przyjda goście to uchylac okna.I to wydawane w okresie kiedy sie budujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Nie wiem skąd takie przekonanie. Jak przychodzą (lub wychodzą) goście, to zwiększasz w miarę potrzeby intensywność wentylacji mechanicznej - trywialnie mówiąc - wrzucasz wyższy bieg.To Ty masz możliwośc decydowania o intensywności wentylowania, a nie warunki pogodowe za oknem. Ps. Wykonanie grawitacyjnej też kosztuje, ale jest ukryte i tak nie "boli" - to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.11.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Nie jestem tutaj autorytetem, ale pisze o odczuciach. Byłem w domu pasywnym wtedy gdy działała intensywnie MW czyli rekuperacja i dla mnie i wiekszosci gosci powietrze bylo nieprzyjemnie nieswieze. Moze to kwestia filtrow, zlego wykonania, moze... Rekuperacja to wyciaganie pieniedzy od naiwnych.Najlepiej ustawiona automatyka kończy sie jak przyjdzie trzech gości i zapalą papierosa.Lub właścicielowi zachce sie urządzic imieniny w domu. Nic nie zastapi otwierania okienek. Ło matko - ludzie !!! - co Wy wypisujecie !! rekuperacja nie jest be !! - rekuperacja i WM jest jedynym słusznym rozwiązaniem !! - siedzicie w tych swoich staroświeckich i przestarzałych w chwili wybudowania domach i wypisujecie takie bzdety ... Na pewno oczadzieliście od wilgotnego zaduchu w Waszych domach w których nie działa wentylacja grawitacyjna !! - ekhhhh - zaraz przyjdzie do tego wątku wielki strażnik jedynej słusznej idei : nowoczesnej , znakomitej , przyszłościowej WM i rekuperacji - kolega DEPI - i Wam powie do słuchu .... PS. Przepraszam - nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 10.03.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 W dobie podwyżek cen gazu ziemnego - od kwietnia 2012 nowe ceny, może okazać się że ogrzewanie propanem z butli własnej może się okazać takim samym kosztem ogrzewania domu . Oczywiście dom dobrze docieplony i wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła. oczywiście gaz zakupiony latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Oczywiście koszt ogrzewania gazem płynnym dobrze ocieplonego domu z odzyskiem ciepła z wentylacji będzie zbliżony do kosztu ogrzewania gazem ziemnym źle ocieplonego, dziurawego jak durszlak domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.03.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Ale fajnie, że odświeżyłeś wątek z 2008 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts