Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Kasi i Marcina - komentarze

Recommended Posts

Dzięki dziewczyny :) Staram się oszczędzać, ale w domu jest ciągle coś do roboty, do tego Ola nie bardzo daje mi poleżeć, bo się nudzi. Teraz mam chwilke wytchnienia, bo córcia bajkę ogląda.

Zaczęłam poszukiwania jednostki centralnej do naszego systemu odkurzacza centralnego. Nie miałam pojęcia, że jest aż taki duży wybór. Mniej więcej wiem już na co zwracać uwagę, ale jak wybrałam sobie jednostkę spelniajaca wszystkie kryteria to cena mnie powaliła. Taka jednostka full wypas kosztuje grubo ponad 3500 zł, a ja chciałabym się zmieścić w 2500 zł. Zastanawiam się czy faktycznie potrzebna mi taka wypasiona jednostka - czy przypadkiem nie będzie tak jak ze zmywarką - dałąm się namówic na model z kilkunastoma programami z czego używam tylko dwóch :)

Do tego te droższe jednostki sa przystosowane do znacznie większego metrażu niz mój i do większej ilosci gniazd niz ja mam. Natomiast jednostki pasujące do mojej instalacji mają gorsze parametry. Do tego dochodzi dopłata za okres gwarancji - odkurzacze z dwuletnią gwarancją są znacznie tańsze - nawet jakies 500 zł.

Zwariowac idzie, a ja chciałabym kupic jednostke centralną jak najszybciej, bo wszędzie obecny piach mnie denerwuje strasznie. Macie jakąs wiedzę w tym temacie??

• Odpowiedzi 656
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć Kasia, powiedzcie ile kosztuje materiał do rozprowadzenia odkurzacza centralnego, bez jednostki centralnej, tylko te czesci potrzebne na tym etapie budowy, ciagle sie nad tym zastanawiam i jak bede znala orientacyjny koszt to bedzie latwiej podjąć decyzje.

Wiem że pytanie było do Kasi, ale z tego co się dowiadywałam to materiały około 1500 zł. A jednostka około 3000zł, ale ją można zrobić później.

Karolinka materiały kosztowały około 200 zł napewno nie więcej niż 300. Mowa tutaj o samej instalacji bez gniazd, bogniazda zakładasz dopiero jak kupujesz jednostkę. Na etapie budowy kupujesz rurki (jakieś 5 zl za mb), przewód zasilający i troche kolanek różnego stopnia, na koniec w miejscu gniazd dajesz zaslepki i tyle kosztów.

My kupilismy jeszcze dwie szufelki - potrzebna była tak naprawdę tylko jedna do wiatrołapu, bo jest schowana w ścianie, szufelki do kuchni mogłam nie kupować, bo zamontowana jest w cokole i tak naprawdę można ją było montować przy zakupie jednostki. Szufelki kupilismy te droższe, bo nie przemyślelismy ich położenia i zamiast rurki wyprowadzic od góry to wyprowadzilismy od dołu. Normalnie szufelke można kupic do 100zł, ja płaciłam po 160.

Później zostaje ci koszt jednostki i gniazd. Z tego co sie orientowałam jednostke BEAMa odpowiednia na nasze koniczynki można kupic już za 2500 zł, innej firmy nawet do 2000 zł + w moim przypadku 2 gniazda, po jakieś 40 zł. A ceny jednostek spadają stale.

Karolinka nie zastanawiaj się wcale - 300 zł to żaden koszt, a później jak bedziesz chciała to kupisz jednostkę, a jak nie to po jakims czasie zapomnisz gdzie sa zaślepione gniazda.

My kupowalismy wszystko w sklepie hydraulicznym, ale były to elementy przeznaczone właśnie do instalacji odkurzaczy centralnych - niebieskie elementy instalacji firmy Borysowski. Podobno elementy te sa wykonane z plastiku, który się nieelektryzuje. Poszukaj najlepiej sklepu, który bedzie miał częsci konkretnie do instalcji odkurzaczy - jeśli nie znajdziesz w pobliżu, to zawsze mozna kupic na allegro :) Instalacja jest bardzo łatwa do zrobienia - trzeba tylko przestrzegac kilku zasad - konkretne instrukcje znajdziesz w necie. wszystko składa sie na klej, więc nie ma zadnej filozofii. Do tego puszczasz przewód elektryczny, ale akurat dla twojego męża nie ma nic prostszego. U nas instalacja powstała w ciagu dwóch popołudni. Żałujemy tylko, że nie zrobilismy sobie jeszcze jednego gniazda wyprowadzonego na zewnatrz do odkurzania samochodu, ale myslę, że 9 m węża wystarczy i tak z gniazda połozonego na parterze.

• 2 weeks później...

U Was też juz bliżej niż dalej. Nawet się nie obejrzysz jak zamieszkacie :) A wtedy to dopiero się zacznie - nie ma chwili wytchnienia, ciągle jest cos do zrobienia :) Chyba, że planujecie wprowadzić się po przykręceniu ostatniej srubki i wyrośnieciu ostatniego zasianego źdźbła trawy :) Ech u nas były kiedys takie plany, a w rzeczywistości w domu jeszcze jest sporo roboty, a moja piekna trawka, ogrodzenie i kostka przed domem to póki co sfera marzeń :)

Ale pd soboty mam firanki w salonie i teraz parter przestaje przypominać budowę, a staje się prawdziwym domem :) jeszcze tylko meble, kawałek dywanu i bedzie super :)

cześć Kasiu jak sie czujesz? upały bardzo Ci dokuczają?

Cześć Karollinko :) Upały to nawet nie daja mi się zbytnio we znaki - jest znosnie, jak już robi się za gorąco to chłodze się razem z Olą w basenie. Ale ogólnie to czuję się coraz gorzej, zaczyna mi byc juz ciężko i najprostsze czynności zaczynają sprawiac mi trud. Mam wrażenie, że czas się mocno kurczy, dzień ucieka za dniem, a ja ciągle sie nie wyrabiam. Wiecznie nie mam na nic czasu, niby lekarz kazał mi leżeć, ale nawet na leżenie nie mam czasu :) Liczę, że ten tydzień będzie lżejszy i wreszcie poleniuchuje troszkę :)

No u nas w domu to jeszcze sporo ale jest rzeczywiście bliżej niż dalej. Bo już się człowiek czuje jak w domu u siebie a nie na budowie. U nas 12 arów trawnika i sad z 20 drzewkami od zeszłej jesieni i mamy altankę 5 na 5 metrów z drużką z kostki w tym tygodniu dodam wszystkie zdjęcia z każdego etapu.

Cześć Karollinko :) Upały to nawet nie daja mi się zbytnio we znaki - jest znosnie, jak już robi się za gorąco to chłodze się razem z Olą w basenie. Ale ogólnie to czuję się coraz gorzej, zaczyna mi byc juz ciężko i najprostsze czynności zaczynają sprawiac mi trud. Mam wrażenie, że czas się mocno kurczy, dzień ucieka za dniem, a ja ciągle sie nie wyrabiam. Wiecznie nie mam na nic czasu, niby lekarz kazał mi leżeć, ale nawet na leżenie nie mam czasu :) Liczę, że ten tydzień będzie lżejszy i wreszcie poleniuchuje troszkę :)

cześć Kasienko, wierzę że jesteś zmęczona upałami i tą końcówka ciąży, dobrze że chociaż w basenie sie popluskasz, w taka pogode to każdemu ciężko wyjść z domu, a Tobie szczególnie.

Jak lekarz kazał leżeć to słuchaj się:) bo to ostatnie dni laby:) powiedz jak Twoja Ola znosi upały, bo moje dziecko nie je NIC!! zyje tylko na wodzie, jak siedzi w basenie to jeszcze jakoś ma energię ale poza tym to łazi jak śnięta mucha.

• 2 weeks później...

Witaj Kasiaa256

trafiłam do Twojego dziennika budowy i spodobały mi się bardzo drzwi wewnętrzne i chciałbym się dowiedzieć gdzie je dokładnie zamawiałaś??

jakbyś mogla mi podać namiar na stolarza,gdyż mieszkam w okolicach Siedlec tak wiec może mogłabym skorzystać z jego usług

oraz z jakiego drzewa są Twoje drzwi i czy nic"złego" się z nimi nie dzieje ? (nie wykrzywiają się lub nie domykają itp)?

dziękuję Ci bardzo za odpowiedz

pozdrawiam