Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Kasi i Marcina - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 656
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena oczywiście z montażem, a na realizację czekaliśmy cos około 3 miesięcy, ale to głównie dlatego, że nie bylismy gotowi i wstrzymywaliśmy stolarza. Myslę, że normalnie to w miesiąc by się wyrobił, ale lepiej zaklepac sobie termin wcześniej, żeby później nie okazało się, że nagle ma nawał roboty.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
czy jesteś zadowolona z okapu, biorąc pod uwagę kuchnię otwartą na salon???

Pozdrawiam i dużo siły życzę:)

Okap to totalny niewypał - mimo dużej mocy, sprawdza się kiepsko. Ściaga tylko jeśli go otworzę, przy zamknietym okapie włączonym nawet na najwyższą moc szyba zaparowuje. Właściwie powinnien byc ciągle wlączony, bo inaczej jest zaparowany, a para zostawia okropne slady. Na domiar złego jest strasznie głośny - na dwóch najnizszych biegach da się wytrzymać, ale jak włączę 3 lub 4 bieg to juz nic kompletnie nie słuchac poza okapem. Utrzymanie go w czystości to tez nie lada wyczyn, ale to można pominąć, bo ściereczki z mikrofibry czynią cuda. Podsumowując - nie polecam tego typu okapów i to nie tylko Gorenje - te skośne, szklane okapy wszystkie są podobne.

A jeżeli juz o sprzetach kuchennych mówimy to najlepszym moim zakupem okazała się płyta indukcyjna - po prostu jest cudowna. Niby Mastercook nie ma najlepszych opinii, ale ja nie widze żadnych wad - mój model jest bardzo funkcjonalny, obsługa intuicyjna i bardzo łatwa. Nikt juz w życiu mnie nie namówi na kuchenkę gazową. Ciesze się również, że ostatecznie zdecydowałam się na 80-tkę, wreszcie nie mam problemów ze zmieszczeniem obok siebie dwóch duzych patelni i ogromnego gara z rosołem :)

Wiem, że przydałoby się zdawać relacje na bieżąco, ale paradoksalnie wiecznie nie mam czasu :)

Co do ciąży - to niestety końcówka jest straszna. W pierwszej ciąży biegałam do samego końca, nic mnie nie bolało. A teraz nie mam siły chodzić, wstawanie z łóżka to straszna mordęga. Byłam wczoraj u gina i twierdzi, że jeszcze z tydzień pochodzę :( Pocieszające jest tylko to, że mam już rozwarcie i właściwie akcja może rozkręcić się w każdej chwili, na co oczywiście liczę :)

Choć z drugiej strony nie jestem jeszcze gotowa :) Jakos do mnie nie dociera, że to już :)

hej:)

faktycznie bardzo szybko zleciała Twoja ciąża, dopiero co oznajmiłas ze spodziewasz się dzieciaczka a to już finisz:)

wierzę że jest Ci ciężko, dla mnie koncówka tez była bardzo męcząca, teraz przynajmniej będziesz miała czas dla siebie i Maleństwa jak Ola zaczęła rok szkolny, a powiedz jak córcia? cieszy sie że będzie miała braciszka?

Teraz już się cieszy, ale kilka tygodni temu była w lekkim szoku, kiedy lekarz oznajmił, że jednak tym razem siostry nie będzie miała. Dosyc długo żaliła się wszystkim naookoło, że będzie miała brata zamiast upragnionej siostry. Wydaje mi sie jednak, że ona w ogóle nie zdaje sobie sprawy ze zmian jakie nas czekają. Sporo z nią o tym rozmawiam, ale myślę, że jest jeszcze za mała i nie potrafi do końca wyobrazić sobie tego co juz w krótce nas wszystkich czeka. Zbyt długo była jedynaczką i podejrzewam, że będzie jej trudno zrozumieć, że w domu będzie ktos równie ważny jak ona :)

Kasiu jestem pod ogromnym wrażeniem, duże zmiany zaszły w Waszej koniczynce. Firanki (ciekawie zrobione w wykuszu), stół, sofa.... cudnie. Bardzo bardzo fajnie macie zrobione. Teraz tylko cierpliwie możesz czekać na swoją małą pociechę, która wniesie do Waszego domku kolejne zmiany. Ogromne buźki dla Was :):wiggle:

Postanowiłam się przyłaczyć do dyskusji o płycie :) Od 10 miesięcy mam płytę indukcyjną. Jej ogromna zaleta to fakt, że kapitalnie szybko się czyści.

I to by było na tyle ;/

Do tej pory wkurzam się jak mam zrobić obiad. Woda na ryż kotuje się nieporównywalnie dłużej. Nawet jajecznica robi mi się dłużej ;/

Nie jestem w stanie "wyczaić" kiedy smażone kotlety są jeszcze surowe a kiedy się przypalają...

a gotuję często bo lubię;/

w zasadzie- gotowałam, bo przy tej kuchence tracę cierpliwość. Więc mimo łatwości sprzątania w nowym domku będzie gaz :)

Witam jeszcze w dwupaku :) Termin mam na dzisiaj, ale mój lekarz twierdzi, że pochodze do przyszłego tygodnia - mam nadzieje, ze jednak się myli.

Co do indukcji, to nie zgadzam sie z Beatą - dla mnie indukcja to cud - gotuje się nieporównywalnie szybciej - pierwsze obiady ugptpwane na indukcji nie były najlepsze - rozgotowane ziemniaki, przypalone kotlety i niedoprawiona surowka, bo obiad za szybko sie ugotował :)

Szybko jednak udało mi sie wyczuć kuchenkę - jak nie ma pospiechu to gotuje poprostu na małej mocy, jak spieszę się z obiadem to włączam booster i woda na ryz zagotowana jest szybciej niz w czajniku elektrycznym. ziemniaki, które gotowałąm na gazie 40 minut na indukcji jestem w stanie ugotować w ciagu 20 minut. Co do kotletów, to używam średniej mocy i własciwie smażą sie tak jak na gazie.

Dodatkową zaletą indukcji są czyste, nieosmolone garnki i brak smolistego osadu dookoła jaki powstaje przy spalaniu gazu. Co do garnków to tez sie niezgodzę - kupiłam sobie duzy komplet garnków na indukcje ze stali nierdzewnej na indukcję za 270 zł - to chyba nie jest dużo. Do tego zamieniłam się z mamą - oddałam jej swój stary komplet garnków, który nie działal (tefal inginio), a dostałam garnki emaliowane, które działaja bez zarzutu.

Co do zużycia prądu to trudno mi sie wypowiedziec, bo nie zwracałam na to uwagi. Rachunki mamy dosyc niskie - 140 - 180 zl więc w ogóle się nie przejmuję (w bloku nie schodziliśmy poniżej 100 zl). Zaraz po przeprowadzce, jak mieliśmy jeszcze taryfe budowlaną rachunki były bardzo wysokie - 260-350 zł - wtedy myslałam, że to przez indukcję i byc może tak było, bo ja zawsze do zagotowania wody na cokolwiek uzywałam funkcji booster, która działą z maksymalna mocą - teraz nauczyłam się uzywć tej funkcji tylko w razie nagłej potrzeby, bo wg mnie zagotowanie 3 l wody w ciągu 3 min na boosterze czy w ciagu 6 min na sredniej mocy nie robi mi juz różnicy. Dodam tylko, że moja kuchenka ma wyjątkowo wysoką moc - normalnie płyty maja teraz około 7 kW, a moja ma ponad 11 kW.

A i jeszcze jedno - moja indukcja ma super funkcję czasowego wyłącznika pola. Mój mąż juz nigdy nie rozgotuje makaronu :) po zagotowaniu wody wrzucamy makaron (ryż, kaszę itp) i właczamy minutnik na czas określony na opakowaniu. Po wybranym czasie kuchenka wydaje sygnał zakończenia pracy i sama się wyłączy. Super sprawa, bo skończyło się pilnowanie makaronu. Moja płyta majeszcze inne funkcje, ale właściwie z nich nie korzystam, bo nie mam czasu ekserymentować. Można ją zaprogramować, że np. ileś tam minut gotuje na duzej mocy (do zagotowania), a potem zmniejsza moc, zeby się powoli gotowało :)

Generalnie indukcja to mój ulubiony sprzęt kuchenny :)

hm.. może ja mam po prostu jakąś lewą kuchenkę? bo sami jej nie wybieraliśmy (mieszkanie wynajmujemy) a właściciele nam powiedzieli że to wina garnktów. Też mam taki komplet za 350 zł i droższych kupować nie zmaierzam. Kasiu podaj jeszcze w ramach reklamy co to za kuchenka i czy można w niej gotować w woku?