Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Kasi i Marcina - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 656
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj kasiu

Wydaje mi się ,że w wysokości salonu nie uwzględniłaś spoiny między cegłami

(10 warstw x 0,2),powinna być odpowiednia wysokość.Dzisiaj pojadę i zmierzę chociaż u mnie w razie czego jest już za późno na podwyższanie .pozdrawiam

Spoiny nie uwzgledniam, bo dom stawiamy na klej, także na całej wysokosci doszło mi zaledwie 1,5 cm - to tyle co nic.

Zostało na 12 pustakach, czyli 12 x 24 od tego odejmiemy ze 20 cm na wylewkę i podłoge i zostanie nam 270 cm - będzie dobrze :)

Kasiu,

wklejam zdjęcie naszej ściany, jeśli dobrze liczę to mamy 10 pustaków x 24cm plus jedna 12cm = wysoka ściana :D

Agnieszko tylko, że u was dochodzi własnie spoina - pewnie 1- 2 cm na każdej warstwie. I tak jakos mało mi sie wydaje - wg moich wyliczeń to jakies 265 cm przed wylewką - dobrze mówię??? A może macie posadzkę delikatnie zagłębioną w fundament???

Zresztą teraz to juz i tak po ptokach - parter u nas wymurowany, jutro kończą nadproża i pewnie najdalej w poniedziałek strop :)

Melduję, ze wczoraj zalalismy strop :)

dopóki nie wstawisz zdjęć, nie uwierzymy!!!!!!!!!!

Strop jest ceramiczny

a co to znaczy? (może to i głupie pytanie ale nie wiem a jako, że to forum to nie wstydzę się pytać wcale!!!)

kurcze za duży kredyt wzięliśmy :)

dokupcie auto - to ponoć najlepszy kredyt na rynku więc się opłaca (albo zamiast auta cały cygański tabor, echhhhhh... :) )

Na zdjęcia zalanego stropu trzeba niestety poczekać, bo leje cały czas i nie chce mi się w taka pogodę z domu wyłazić, a co dopiero wspinać sie na taaakie wysokości.

A co do stropu ceramicznego to moze i specem nie jestem, ale wytłumacze jak tylko umiem najlepiej.

Strop ceramiczny (gęstożebrowy) to takie gotowe ustrojstwo - kupujesz belki, rozmieszczasz je co 65 cm (chyba), a przestrzenie między belkami wypełniasz pustakami ceramicznymi. Ech - o Terrivie nie słyszałeś?

My wybralismy strop ceramiczny, bo ponoć cieplejszy i cichszy, a do tego (i to chyba nas przekonało) otwory w pustakach ceramicznych są znacznie mniejsze - tzn jest ich więcej, a co za tym idzie w przypadku wiercenia dziurki w suficie uzyskam dziurkę a nie dziursko na pół pustaka :)

Co do opłacalności - wychodzi prawie to samo co tradycyjny strop betonowy. My wydalismy 8800 zł + oczywiście beton na przykrycie (21 m3)

Ja też nadal jestem w szoku, ale niestety prawda - sąsiad wybudował się na działce kogoś innego. Do błedu przyznali się sprzedający działki. Sąsiad w terenie pokazał im, która chce działkę - zapisali w notatniki, a później nanieśli na mapkę - tylko, że nanieśli zapiski na działke obok. Sąsiad był pewnien, że kupuje działkę, którą wskazał - postawił na niej garaż blaszak, ogrodził i zaprosił geodetę :)

A teraz zamiast cieszyc się z rosnącego domu ma niezły problem i samowolę budowlaną :)

Ja też nadal jestem w szoku, ale niestety prawda - sąsiad wybudował się na działce kogoś innego. Do błedu przyznali się sprzedający działki. Sąsiad w terenie pokazał im, która chce działkę - zapisali w notatniki, a później nanieśli na mapkę - tylko, że nanieśli zapiski na działke obok. Sąsiad był pewnien, że kupuje działkę, którą wskazał - postawił na niej garaż blaszak, ogrodził i zaprosił geodetę :)

A teraz zamiast cieszyc się z rosnącego domu ma niezły problem i samowolę budowlaną :)

Szczęście w nieszczęściu, że teraz błąd "się" ujawnił, a nie przed końcem budowy... Gdyby nie Wy, to pewnie nawet w urzędach sprawa by nie wyszła :o