Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Kasi i Marcina - komentarze

Recommended Posts

no w sumie tak, choc my mamy mniejszy dom bez pokoju nad garazem i kazdy pokoj juz jest zajety i ma swoje przeznaczenie

gabinet bedzie u nas jako pokoj dla gosci jakby chcieli zostac na noc, a w dzien bawialnia dla synka-wieczorami gabinet dla nas (docelowo tam bedzie tv i mozna bedzie ogladac) :)

na gorze nasza sypialnia, pokoj dla Ignasia i dla przyszłej Tosi ;)

no i wiadomo jak bedzie 3 to pomyslimy gdzie kogo dokoptowac :p

• Odpowiedzi 656
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuję bardzo za rysunek, warianty sa rzeczywiście do przemyślenia, ale myślę ze Koniczynka ma bardzo dużo opcji.

My w sumie mamy tylko Hanie - 2 latkę, a drugie dzieciątko prawie na pewno ostatnie, przynajmniej świadomie, w dalszych planach.

Chociaż boje sie bo - koniczynki bardzo lubią bociany.

A propos sypialni to szukając projektu, od razu zakładaliśmy dwa pokoje dziecięce, w miarę równe, żeby było sprawiedliwie, a naszą sypialnię żeby wyjściowo zrobić w miejscu które się nie zmieni. w pokoju nad garażem zmieści sie łóżko 2x2.

Kasia 256, czemu chcieliście zmniejszyć łazienkę? nas niektórzy znajomi namawiali na dodatkowa - tylko dla nas, ale się nie zdecydowaliśmy.

Trwa spór między Inwestorstwem o oświetlenie stopni schodów. Inwestor strasznie uparty jest i nie daje się przekonać, że to super wyglada. Twierdzi, że to niepotrzebny wydatek, wychodzący zresztą z mody.

Spieramy się też o oświetlenie domu z zewnątrz - ja chcę halogeny w podbitce dachu z każdej strony domu, Inwestor uważa, że wystarczy na elewacji frontowej i ogrodowej :)

Kasia, weź no wytłumacz małżowi, że nie o modę tu idzie ino o estetykę i bezpieczeństwo :wink: Z avataru to patrzy na mnie wasze dziecię, nie??

Ja mam ledy na schodach, święcą się całą noc ze względu na dzieci właśnie.

Żeby nie spadły jak im się w nocy siku zachce :wink:

A co do oświetlenia elewacji to ja ci powiem tak: spójrz jak oświetlona jest wasza najbliższa okolica. Jeśli są lampy na ulicy blisko waszego domu, to możesz spokojnie darować sobie oświetlenie w podbitce.

Ja tak właśnie mam i tych halogenów z przodu domu wcale nie używam, bo nie ma sensu. Natomiast z tyłu, na tarasie mam ich kurna całe mnóstwo i też nie dobrze, bo jak w dzień się robi jak je wszystkie oświecę :-? :lol: Ale ja się zgapiłam i nie mam podziału, czyli albo wszystkie, albo żadne się nie świecą.

Kasiu. Poryczałam się prawie do łez czytając Wasz dziennik budowy. Masz specyficzny humor, który ja niezmiernie lubię. Domek wygląda zajefajnie operując językiem młodzieży. Czekam na dalsze zdjęcia i bezproblemowe posuwanie się prac. Jeśli chodzi o sprawę związaną z działką to ja nie zawał bym dostała, mnie po prostu już by nie było. Szok. Podziwiam i pozdrawiam.

Kasiu, zawitałam do Twoich komentarzy,

i od razu muszę przeprosić, że wcześniej nie pomierzyłam tych trójkątnych okien - ale ostatnio moja pamięć nie gra ze mna w parze - chodzi własnymi ścieżkami :(

Ale już się poprawiam, a że dziśmiałam dzień tylko dla domu to podaję wymiary :D Mierzyłam powierzchnię uchylną:

podstawa 175 cm

wysokość 127

przekątna 205

a to dane z faktury:

Szczegóły pozycji:

Szer. x Wys. [mm]: 1900 x 1380

1.Typ: ROYAL Comfort, kolor: Biały

1.Typ okuć: KIPP KSZTAŁT, kolor okuć: Biały osłonki

U nas się okazało, że fabrycznie jeden trójkąt ma niewymiarowy jakiś metalowy element co przytrzymuje okno w stabilnej pozycji - więc na tę chwilkę nie otwieramy jednego trójkata bo czekamy na serwis - poza tym mankamentem działają bez problemów i ładnie się otwierają.

Pozdrowienia, Agnieszka

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale nie dostawałam powiadomień o odpowiedziach :(

(...) Chociaż boje sie bo - koniczynki bardzo lubią bociany.

A ja się nie boję :) Tylko chyba bociany nie lubią nas :)

A propos sypialni to szukając projektu, od razu zakładaliśmy dwa pokoje dziecięce, w miarę równe, żeby było sprawiedliwie, a naszą sypialnię żeby wyjściowo zrobić w miejscu które się nie zmieni. w pokoju nad garażem zmieści sie łóżko 2x2.

U nas też tak miało być - kino planowane było w gabinecie - tyle, że gabinet za mały się okazał :(

Jak bociany nas polubią to wstawimy łóżko do kina, a sypialnię zwolnimy dla potomka :)

Kasia 256, czemu chcieliście zmniejszyć łazienkę? nas niektórzy znajomi namawiali na dodatkowa - tylko dla nas, ale się nie zdecydowaliśmy.

Łazienkę chcieliśmy zmniejszyć, żeby zrobić miejsce na szafę wnękową na korytarzu. Małżeńska łazienka tez mi się marzyła, ale wolę wieksze pokoje :)

Kasia, weź no wytłumacz małżowi, że nie o modę tu idzie ino o estetykę i bezpieczeństwo :wink:

Dał się przekonać :)

Z avataru to patrzy na mnie wasze dziecię, nie??

Dokładnie tak - 3,5 letnia Ola - mały łobuziak :)

Ja mam ledy na schodach, święcą się całą noc ze względu na dzieci właśnie.

Żeby nie spadły jak im się w nocy siku zachce :wink:

O tym samym myslałam

A co do oświetlenia elewacji to ja ci powiem tak: spójrz jak oświetlona jest wasza najbliższa okolica. Jeśli są lampy na ulicy blisko waszego domu, to możesz spokojnie darować sobie oświetlenie w podbitce.

Ja tak właśnie mam i tych halogenów z przodu domu wcale nie używam, bo nie ma sensu. Natomiast z tyłu, na tarasie mam ich kurna całe mnóstwo i też nie dobrze, bo jak w dzień się robi jak je wszystkie oświecę :-? :lol: Ale ja się zgapiłam i nie mam podziału, czyli albo wszystkie, albo żadne się nie świecą.

Niestety na razie na naszej ulicy (dobre sobie - polna droga póki co :)) nie ma jeszcze słupów, o latarniach to nawet nie marzę :)

Kasiu. Poryczałam się prawie do łez czytając Wasz dziennik budowy. Masz specyficzny humor, który ja niezmiernie lubię. Domek wygląda zajefajnie operując językiem młodzieży. Czekam na dalsze zdjęcia i bezproblemowe posuwanie się prac. Jeśli chodzi o sprawę związaną z działką to ja nie zawał bym dostała, mnie po prostu już by nie było. Szok. Podziwiam i pozdrawiam.

AsiaMariusz zapraszam częściej :)

Kasiu piękna ta Wasza Koniczynka, powiedz bo macie takie samo rozmieszczenie pomieszczeń na dole jak my, czy salon i kuchnia to nie za małe klitki?

Kuchnię można przeżyć, tym bardziej, że my w miejsce spiżarki wcisniemy lodówkę i dużą szafę. Spiżarka natomiast będzie pod schodami - wykopaliśmy piwniczkę i myślę, że będę bardzo zadowolona :)

Salon to porażka - dostałam w sobotę wizualizację salonu - kominek zabiera strasznie dużo miejsca. Zrobilismy komin schiedla i niestety nie możemy już nic wykombinować. Gdybym teraz mogła to zmienic to zrobilibyśmy komin z cegieł podwieszany tak, żeby kominek wchodził pod komin, a nie stał przed nim.

Poza tym jest to jednak przestrzeń otwarta i mam nadzieję, że w efekcie końcowym nie będzie tak źle.

Karollinko macie jeszcze czas na podjęcie pewnych decyzji - pomyslcie o piwniczce pod schodami i tym kominem. A tak w ogóle to nie macie do mnie tak daleko - zapraszam serdecznie - przekonacie się sami, bo może dla mnie to małe klitki, a dla Was wystarczająco duże pomieszczenia :)

Kasiu z wielką chęcią Was odwiedzimy, jestem bardzo ciekawa jak Koniczynka wygląda na żywo, mimo że my mamy inną to na dole układ pomieszczeń jest taki sam, co do spiżarki to właśnie myślimy żeby była pod schodami, do tej pory chciałam schody niezabudowane, ale tak chyba będzie bardziej funkcjonalnie, a co do komina to u nas będzie właśnie z cegieł i pod nim będzie kominek, planowaliśmy inaczej ale nakupiliśmy za dużo cegły no i szkoda zeby się zmarnowała a tak wykorzystamy ją i mam nadzieje że wystający kominek nie zmniejszy salonu

Kasiu powiem Ci że ślicznie to wszystko wygląda, jak dla mnie to jedynie meble w kuchni za jasne, ale to kwestia wyboru, poza tym super!!!

wreszcie mam namiastkę jak to wszystko będzie wyglądać, przy takim ustawieniu mebli nawet kuchnia nie wydaje się taka maleńka.

Pięknie będziesz miała:)

Profil 5 komorowy, szyby P4, resztę szczegółów podam jutro, bo nie pamiętam. Zapłaciliśmy 13 tys. Gdyby nie te trójkąty to byłabym zadowolona. Podobno na profilu 3-komorowym trójkąty otwierałyby się bez problemu. Zobaczymy co będzie dalej - w przyszłym tygodniu ma przyjechać do nas serwis.

My kupiliśmy okna u mojego kolegi - może dlatego tak tanio. Teraz jednak żałuję tej decyzji - nie dość, że sytuacja nieciekawa to jeszcze problemy z serwisem - nawet do regulacji okien musze wzywac serwis. Żałuję, że nie dołozyłam 2-3 tys i nie więłam okien od lokalnego producenta.

Tak naprawdę to nawet nie jestem pewna tych szyb P4, bo na umowie nie ma parametrów żadnych, a kolega miga się z wydaniem specyfikacji okien. Mam wrażenie, że od serwisantów usłyszę jakieś niespodzianki :(

Sama jestem sobie winna, bo zaufałam koledze i nie żądałam zadnych dokumentów przed zapłaceniem za okna.

Cześć Kasiu, ja w sprawie salonu i kuchni - dopiero zauważyłem wizualki i mam pare pytań.

1) Co to jest to na bocznej ścianie obok kominka? Wygląda jak korek ale to chyba nie może być korek ze względu na temperaturę...?

2) Czy ten czarny podwieszany koło lodówki ma jakąs konkretną funkcję czy tylko maskuje światło?

3) zamiast tego olbrzymieho pufu (zakładam, że to puff) przed kominkiem postawiłbym coś innego - jakiś fotel, cokolwiek. Zawsze jak widzę takie rzeczy zastanawiam się czy finalnie nie będzie służyło do niczego.

4) podoba mi się kuchnia (to lakierowany MDF to czarne?) i pomysł na drewniane żaluzje ale uważam, że salon jest przekombinowany i przeładowany kolorami i fakturami

Cześć Kasiu, ja w sprawie salonu i kuchni - dopiero zauważyłem wizualki i mam pare pytań.

1) Co to jest to na bocznej ścianie obok kominka? Wygląda jak korek ale to chyba nie może być korek ze względu na temperaturę...?

To na bocznej ścianie kominka to drewno do palenia :)

2) Czy ten czarny podwieszany koło lodówki ma jakąs konkretną funkcję czy tylko maskuje światło?

Poza funkcją ozdobną, to to nie ma żadnej funkcji :)

3) zamiast tego olbrzymieho pufu (zakładam, że to puff) przed kominkiem postawiłbym coś innego - jakiś fotel, cokolwiek. Zawsze jak widzę takie rzeczy zastanawiam się czy finalnie nie będzie służyło do niczego.

Dokładnie to samo sobie pomyślałam - pufa nie będzie :)

4) podoba mi się kuchnia (to lakierowany MDF to czarne?) i pomysł na drewniane żaluzje ale uważam, że salon jest przekombinowany i przeładowany kolorami i fakturami

kuchnia faktycznie - lakier i to na wysoki połysk - jeżeli się zdecyduję na tą czerń, to raczej zrobię ostrożny mat - ja nienawidzę sprzątać :)

A salon - tu tylko czerwiń na kominku mi się podoba - co do reszty to mam mieszane uczucia. Drewniane żaluzje bardzo mi się podobają, ale nie wiem czy nie za dużo tego będzie :)