Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Kasi i Marcina - komentarze

Recommended Posts

zgłaszać teraz zmiany i zmieniac PnB czy próbowac wprowadzić tą zmiane jako nieistotną tuż przed odbiorem

ja bym nie zgłaszał. My też zmieniliśmy kształt tarasu ale do głowy nam nie przyszło żeby sie bawić w zmianę PnB. Zresztą zapytam Złociutką - ona się zna to Ci odpowie.

• Odpowiedzi 656
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dandi z nieba mi spadasz - właściwie to Twoja żona :) Zapomniałam całkiem, że siedzi w tym temacie :) U siebie nie chce tego tematu rozgrzebywać, bo moge sobie tylko nagrabić.

Zapytaj proszę Złociutką o ten mój taras - dodatkowo wymysliłam pergolę wspartą na dwóch filarach z klinkieru - jeśli będą te filary i drewniana konstrukcja pergoli to jeszcze bardziej pokomplikuje sobie sprawę czy mogę olać i wprowadzać jako zmiany nieistotne?

Ja już zgłupiałam - Kierbud mówi, że lepiej zmienic pozwolenie, ale to dodatkowe koszty i sama juz nie wiem co robić.

Kasiu, piękny domek się Wam szykuje!

My też obecnie w oczekiwaniu na wiosnę, bo tynkarze odmówili wejścia ze względów na "deficyty pogodowe" :wink: Mam nadzieje, że w tym tygodniu.

Mogę zapytać o te biało-czarne kafelki z kuchni... masz już jakieś na oku?są bardzo ładne, zreszta cały projekt jest. Bardzo podobają mi się te fragmenty czerwieni-odważne, stanowcze i z jajem. Super!

Pozdrawiam

Złociutka gada, że możesz to wprowadzić jako zmieny nieistotne pod warunkiem, że odległośc tarasu od granicy po zmianach mieści sie w odległościach przepisowych. Chwilowo poleciała pytać koleżankę która jest kierbudem czy na pewno ma rację ale myslę, że ma. Słupami klinkierowymi (czemu klinkierowymi u Boga ojca????? :o :o ) w ogóle się nie przejmuj - w razie czego (aczkolwiek jestem pewny że takiej sytuacji nie będzie) powiesz, że jest to element dekoracyjny a nie konstrukcyjny domu i niech się pierdo... niech idą dokonać czynności autoerotycznej :)

Dobrze by też było, żeby nowy taras nie zwiększał jakoś istotnie powierzchni zabudowy. Ale myślę, że to spokojnie może być nieistotna zmiana. Nie spotkałam się z czymś takim, że ktoś zmieniał pozwolenie na budowę w zakresie powiększenia tarasu ;)

Ciekawe też jak tam u Was z kontrolą nadzoru. Czy przyjeżdżają na każdą budowę?

Dzięki wielkie za pomoc - taras zwiększamy, ale od granicy odległość się nie zmieni - w tą stronę mam jeszcze spore pole manewru - jakieś 40 m - tu jestem więc spokojna. Zmienia się jednak powierzchnia zabudowy - o jakieś 11 m2 - nie wiem czy to dużo czy mało.

A jak sie ma sprawa pergoli opartej na wymurowanych słupach? Myslę, że łatwiej byłoby pchnąc tą zmianę, gdyby konstrukcja cała była z drewna, ale wydumałam sobie, że będzie stabilniej no i łatwiej wykonac tą pergolę.

A nadzór raczej jest spokojny - tylko szef ma lepsze i gorsze dni - jak się na kogoś uprze to mogiła.

Dzięki wielkie za pomoc - taras zwiększamy, ale od granicy odległość się nie zmieni - w tą stronę mam jeszcze spore pole manewru - jakieś 40 m - tu jestem więc spokojna. Zmienia się jednak powierzchnia zabudowy - o jakieś 11 m2 - nie wiem czy to dużo czy mało.

Stawiałabym na mało.

A jak sie ma sprawa pergoli opartej na wymurowanych słupach? Myslę, że łatwiej byłoby pchnąc tą zmianę, gdyby konstrukcja cała była z drewna, ale wydumałam sobie, że będzie stabilniej no i łatwiej wykonac tą pergolę.

Jeżeli to jest w przepisowej odległości od granicy z sąsiadem nie bierz do głowy tylko rób. Najwyżej powiesz, że to na pranie ;)

A nadzór raczej jest spokojny - tylko szef ma lepsze i gorsze dni - jak się na kogoś uprze to mogiła.

To nie rzucajcie mu się w oczy i będzie dobrze. Nie wydaje mi się żeby jakikolwiek nadzór jeździł na każdziutką budowę, której zakończenie się zgłasza.

• 2 weeks później...

No, no, no zaczynamy nowy etap :D Super - teraz to już z górki :D

Dajcie tylko odpocząć ścianom żeby wyschły. I pilnuj panów, żeby ładnie połączyli ściany z sufitami, bo u nas to niby wyglądało ok, a jak poszły kolory o się okazało, że jakoś takoś nieładnie to wygląda i na samym końcu jeszcze poprawialiśmy :( Szczególnie łazienki, tam gdzie będą robić tynki pod kafle ...

I dawaj więcej zdjęć :p

Powodzenia i Wesołych Świąt

A&R

• 2 weeks później...

kasiu sliczne tynki, u nas z racji tego ze sami robimy ida wolniej ;)

mamy doł na razie zrobiony

cena tez bardzo fajna, jakby u nas chcieli za tą cene zrobic nie bawilibysmy się w samodzielną robotę

u nas trzeba liczyc x3 lub 4 :(

oknami sie nie przejmuj są bardzo ładne i wazne ze działają

u nas początkowo tez mialy byc takie obciięte, ale jednak wybralismy podzielone trojkąty ;)

Widzę że u Ciebie to juz mozna prawie mieszkać. Tynki są , prund tesz ...

No nie śmiej się , bo raz tak wdepneliśmy ze znajomymi u mojego kolegi , który zaprosił nas na działek do wykończonego domu . No jak się potem okazało był mniej więcej na tym samym etapie co Ty . Siedzieliśmy na działku na paczkach styropianu , następna robiła za stół , obok grill , co było potem ... nie pamietam ! :wink:

To ja miałam lepsze przeżycia - znajomi mojej siostry zaprosili nas na weekend do swojego nowego domu. Dom położony blisko jeziora, więc nawet się nie zastanawialiśmy - pojechalismy tam z rocznym dzieckiem. Na miejscu szok - dom na etapie nieco dalszym niż mój - zrobione posadzki i jedna łazienka. Gdyby nie to, że panowie szybko się "zaaklimatyzowali" to pewnie wrócilibyśmy do domu.