Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wode?

urbit

Recommended Posts

Ja miałem wodę na działce

najpierw zabuliłem 500 pln za wyprowadzenie jej ze studzienki wodomierzowej na powierzchnię, żeby robotnicy mogli z niej korzystać.

Potem zacząłem sie zastanawiać komu mam za pobieraną wodę płacić.

Pokierowano mnie do spółki, której gmina powierzyła zarządzanie wodociągiem w moim rejonie. Ponieważ mojej działki i studzienki nie było w ewidencji tej spółki (choć miałem studzienkę, licznik zaplombowany, studzienka była na wszystkich mapkach, które dostawałem z urzędów, i itede) to jednak złojili mnie strasznie.

Musiałem zapłacić 1000 pln - dla gminy opłaty partycypacyjnej

dopiero wtedy spółka wodna zaczęła ze mną dalej gadać, a tak to straszyli mnie, że zakręcą wodę, bo ją rzekomo pobieram nielegalnie (nie docierało do nich, że jest tam licznik i studzienka jest na ich wszystkich mapkach).

Potem musiałem im odpalić 2300 pln za wymianę studzienki wodomierzowej ze starej (10-cio letniej) zalewanej przez wodę na nową, choć chciałem mieć licznik w domu. Ale nie! To nie możliwe, dopóki domu nie ma, nie może być mowy o liczniku w domu. To co, że dom miał stanąć za 2 miesiące. Po prostu tą nową studzienkę produkuje jakaś firma zaprzyjaźniona ze tą spółką wodociągową (typowe mafijne układy, jak w całym naszym kraju) - dowiedziałem się tego od hydraulika, jak chciałem dać swoją, tańszą studzienkę. I musieli koleżkowcy zarobić...

Bilans?

3800 za korzystanie z wody, która była na działce i leciała z kranu.

Wszystkich którzy lubią ostrą jazdę na karuzeli zapraszam do Gminy Aleksandrów Łódzki.

Podanie o przyłączenie się do sieci wodociągowe złozyłem w maju. Jak się okazało podanie było złe bo prosiłem o przyłącze a sieć jest oddalona o 70m od działki. Złożyłem drugie podanie z prośbą o podanie warunków technicznych wykonania sieci oraz przyłącza wodnego. I tu okazało się że Gmina ma problem z podlegającym mu Przeds.Gospodarki Komunalnej i Mieszkan. zajmującym się sprawami wodociągów.

Moja prosba o wydanie warunków technicznych została zawieszona do momentu kiedy Gmina dogada się ze Spółką, co nastąpiło 15-09-2003. Nadmieniam że warunki techniczne są potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę w celu potwierdzenia źródła zaopatrzenia działki w wodę.

Na tym jeszcze nie koniec .....

Dzisiaj otrzymałem wzór umowy z PGKiM który dotyczy a raczej:

- narzuca wykonanie sieci i przyłącza na mój koszt tj. od projektu po inwentaryzację geodezyjną, wykonanie (położenie rur, płukanie, pomiar labolatoryjny itd)

- łaskawie PGKiM sprawdzi czy aby dobrze wykonane prace

- zrzekam się prawa do wybudowanego wodociągu tzn. przekazuję go do eksploatacji w zamian za "usuwanie awarii" gdzie mowa jest o rurze PE, fi 110

- jeśli ktoś będzie chciał się przyłączyć do sieci to ja nie odzyskam nawet zł. za pociągniecie sieci, choć PGKiM zastrzega sobie prawo do "dowolnego" korzystania z mojej krwawicy i spewnością będzie żądać opłat za podłączenie

- łaskawie zwolnią mnie z opłaty za przyłaczenie mojej sieci do ich sieci!!!!!!!!!!!

GRANDA W BIAŁY DZIEŃ ZABILI MNIE Śmiechem

To są praktyki monopolowe.

Jeśli ktoś wie jak walczyć z nimi proszę o pomoc Muszę coś z tym zrobić

Tak na marginesie koszt 1 mb wodociągu oscyluje od 60 do 150 zł w zależności od średnicy i prac ziemnych

pozdrawiam :evil:

PS. Oczywiście od podpisania umowy uzależnione jest wydanie warunków technicznych przyłącza i co za tym idzie pozwolenia na budowę!!!!

Artur: klasyka.

Gmina ma obowiązek wykonania sieci wodociągowej na koszt własny. Ale ponieważ żadna gmina nie ma funduszy...

U mnie powiedzieli, że zrobią... złożyć podanie, czekać, może za rok, dwa, uchwalą środki i zrobią...

A jak chce się mieszkać - nie ma rady. Trzeba inwestycję wziąć na siebie. A odcinek sieci przekazać gminie, bo w Polsce nie ma prywatnych sieci wodociągowych

Poza tym, u mnie poszło bez większych problemów.

(1). Uzyskałem warunki podłączenia do wodociągu

(2). Zamówiłem projekt z uzgodnieniami

(3). Podpisałem umowę z wodociągami gminnymi

(4). Złożyłem podanie o zwolnienie z kosztów podłączenia (1400 złotych) w związku z faktem zainwestowania w gminny wodociąg - zostało uwzlędnione

(5). Wynająłem ekipę która wykonała wodociąg (przecisk pod asfaltówką, 60 metrów rury fi 80, hydrant, przyłącze do domu - fi 32, wodomierz)

Łączny koszt przyłącza wyniósł ok. 6.5 k.

Gość RD

U mnie wykonano kanalizację na zlecenie i koszt Gminy ?

Podpisano umowę na odprowadzenie ścieków i płacę rachunki za ich odprowadzenie. A ni stąd przysłano rachunek oryginał i kopia o wpłacie za budowę kanalizacji przy naszej ulicy w wysokości 1200zł. /same rach. bez żadnej podstawy prawnej nic przy nich nie było/

Nadmieniam, że z Gminą ni z nikim nie parcytypowałem w kosztach bo to zamierzenie publiczne,a na moje pytania do Gminy o tą inwestycję stwierdzono że uregulowano płatności z przędsiębiorstwem - twierdzą że:

1. Sprawiedliwość społeczna - wcześniej ludzie płacili i nie było problemu ?

2. Jakiś średni koszt przyłącza ?

3. Uchwała Rady Gminy z 1998 o którą proszę od 2 tygodni i jej nie zobaczyłem - i czy nie miano wcześniej o niej wspomnieć !

4. Ostatnio w rozmowie z Urzędnikiem pojawił się wątek, że przy inwestycji do 2000zł nie trzeba powiadamiać strony ? /pod. kodeks Cyw./

Jak się bronić ?

Czy Gmina lub Przedsiębiorstwo nie powinno ze mną podpisać jakiejś umowy na rzecz tej płatności ?

Uważam, że przedsiębiorstwo komunalne przy Gminie chce osiągnąć dodatkowy przychód. tylko nie mówcie o opłacie adiacenckiej bo za chwilę zwariuje.

Gość Szymcio

Co wy wiecie o wodzie!!!

Gmina na terenie której mam LEGALNĄ działkę budowlaną ( ujętą w planie zagospodarowania ) "pozwoliła" mi wybudować ok 600 m wodociągu , podłączyć się do niego , potem oczywiście płacić za zużytą wodę no i oczywiście zgodziła się łaskawie przejąć wodociąg nieodpłatnie na własność . Koszt inwestycji ok 40.000,00 zł .