ciapek33 16.07.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 WitamMam 190 m2 płyty OSB 12mm. Chciałem tym deskować dach ale mi odradzono bo więcej odpadu niż z desek i kozłów więcej do tego potrzeba. Czy wiecie do czego mogę jeszcze wykorzystać taką płytę ? Dom jest w fazie zakładania wywiązki więc może da się to jeszcze gdzieś użyć, bo jak ie to będę próbował sprzedać bo bardzo tanio kupiłem i sprzedam też tanio. Poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 16.07.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 własnie na deskowanie dachu - idealna. Ale musi to być OSB4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 16.07.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 A ja mam OSB 3. W hurtowni powiedzieli że się nadaje na deskowanie dachu. Myślałem też że może tą płytę wykorzystać w garażu zamiast styropianu oraz jako podłoga na strychu jak myślicie nadaje się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.07.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Ja mam OSB3 jako deskowanie dachu (w moim przypadku 15mm), moim zdaniem spokojnie wystarczy, porównując OSB 3 i 4 różnią się one głównie wytrzymałością na zginanie a płyta słuzy głównie jako warstwa nośna dla papy / membrany.więc nie przenosi dużych obciążeń. Polecam tą płytę użyć jako deskowanie. Na stryszek trochę za cienka (trzeba by dać w dwóch warstwach, zamiast styropianu w garażu to tego za bardzo nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 17.07.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 ja mam właśnie osb 12 mm na dachu i bardzo się nie uginała przy rozstawie krokwi nawet 90cm, co do odpadów to prawie nie było bo wszystko dało się wykorzystać zależy jaki masz rozstaw krokwi, policz sobie że znowu będziesz musiał kupić deski i je malować ile to dodatkowej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 17.07.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 własnie na deskowanie dachu - idealna. Ale musi to być OSB4 a co w niej jest konkretnie takie idealne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 17.07.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 własnie na deskowanie dachu - idealna. Ale musi to być OSB4 a co w niej jest konkretnie takie idealne ? - idealnie równa powierchnia - jeśli ukladamy gont bitumiczny - mozna bezposrednio na OSB - na deskach to niedopuszczalne - szybkość układania - mało odpadow - przyjemna robota - ładny efekt koncowy - odpada impregnacja - odpadaja problemy z robactwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 17.07.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Na podłogę na stryszku faktycznie trochę za cieńka, chyba żeby na jętki nabić w poprzek trochę gęściej łaty i płyty dopiero na to. Można też te płyty wykorzystać na stryszku obijając tam skosy (nie wiem czy planujesz stryszek w skosach docieplać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.sia 17.07.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Mamy z płyt OSB wykonczony strycg- grubsze płyty na podłogę, a cieńsze na skosy. Jak na razie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.07.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Oczywiście, że OSB na deskowanie dachu. Tutaj właśnie powinno być mniej odpadów aniżeli przy deskach. Kładziesz jak panele - odciętym kawałkiem z konca jednego rzędu rozpoczynasz drugi - no chyba, że za krótki. OSB z tego co słyszałem też można wykorzystać do szalowania pod strop lub do innych fundamentów. Ewentualnie jak już pisali przedmówcy - do wykończenia stryszku No albo jakąś altankę z tego zbić w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 17.07.2008 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ja mam piwnice i garaż, i tak myślałem że może wykorzystam to jako izolacja termiczna zamiast styropianu. Np. Folia OSB folia i wylewka (oczywiście wcześniej chudziak) co myślicie o takim rozwiązaniu ? bo cieśla już rozstawił kozły pod deski a nie płyty i teraz nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Może ktoś odemnie kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.07.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 bo cieśla już rozstawił kozły pod deski a nie płyty i teraz nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Może ktoś odemnie kupi To może mu każ je przestawić pod płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.07.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ja mam piwnice i garaż, i tak myślałem że może wykorzystam to jako izolacja termiczna zamiast styropianu. Np. Folia OSB folia i wylewka (oczywiście wcześniej chudziak) co myślicie o takim rozwiązaniu ? Słabo widzę coś to OSB jako zamiennik do styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 17.07.2008 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ale tak właściwie, nawet jeśli rozstawił pod deski to jaki potem problem podocinać w razie czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Może mu zaproponuj:- albo robi w oparciu o Twoje OSB- albo robi w oparciu o swoje deski Czy omawiałeś z nim wcześniej jak będzie ten dach robiony i że masz to OSB przygotowane na deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 18.07.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 nie rozumiem jak może wykonawca decydować z czego wykonasz deskowanie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.07.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 bo cieśla już rozstawił kozły pod deski a nie płyty i teraz nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Jakie kozły ? o czym Ty piszesz? Pytam serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 19.07.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 jak ciesla ma jakies problemy - zawsze mozna zmienic ciesle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 25.08.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam, odświeżę wątek, bo też zastanawiam się co zrobić z nadprogramową ilością płyt OSB (3) i potrzebuję rady. Chcę wykorzystać płytę do zamknięcia otworu na piętrze w budynku gospodarczym czymś na kształt okiennicy oraz zrobć z nich 'drzwi' do pomieszczeń na dole tegoż budynku na podobnej zasadzie. Elementy te będą narażone na działanie czynników atmosferycznych, a chcielibyśmy, zeby posłużyły jak najdłużej - czy możecie poradzić jak je zaimpregnować/pomalować? Czy w ogóle nadają sie do takiego wykorzystania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts