Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta OSB - do czego wykorzystać

Recommended Posts

Witam

Mam 190 m2 płyty OSB 12mm. Chciałem tym deskować dach ale mi odradzono bo więcej odpadu niż z desek i kozłów więcej do tego potrzeba. Czy wiecie do czego mogę jeszcze wykorzystać taką płytę ? Dom jest w fazie zakładania wywiązki więc może da się to jeszcze gdzieś użyć, bo jak ie to będę próbował sprzedać bo bardzo tanio kupiłem i sprzedam też tanio. Poradźcie

Ja mam OSB3 jako deskowanie dachu (w moim przypadku 15mm), moim zdaniem spokojnie wystarczy, porównując OSB 3 i 4 różnią się one głównie wytrzymałością na zginanie a płyta słuzy głównie jako warstwa nośna dla papy / membrany.więc nie przenosi dużych obciążeń.

Polecam tą płytę użyć jako deskowanie. Na stryszek trochę za cienka (trzeba by dać w dwóch warstwach, zamiast styropianu w garażu to tego za bardzo nie kumam.

ja mam właśnie osb 12 mm na dachu i bardzo się nie uginała przy rozstawie krokwi nawet 90cm, co do odpadów to prawie nie było bo wszystko dało się wykorzystać zależy jaki masz rozstaw krokwi, policz sobie że znowu będziesz musiał kupić deski i je malować ile to dodatkowej roboty

własnie na deskowanie dachu - idealna. Ale musi to być OSB4

a co w niej jest konkretnie takie idealne ?

- idealnie równa powierchnia - jeśli ukladamy gont bitumiczny - mozna bezposrednio na OSB - na deskach to niedopuszczalne

- szybkość układania

- mało odpadow

- przyjemna robota

- ładny efekt koncowy

- odpada impregnacja

- odpadaja problemy z robactwem

Oczywiście, że OSB na deskowanie dachu. Tutaj właśnie powinno być mniej odpadów aniżeli przy deskach. Kładziesz jak panele - odciętym kawałkiem z konca jednego rzędu rozpoczynasz drugi - no chyba, że za krótki.

OSB z tego co słyszałem też można wykorzystać do szalowania pod strop lub do innych fundamentów.

Ewentualnie jak już pisali przedmówcy - do wykończenia stryszku

No albo jakąś altankę z tego zbić w ogrodzie

Ja mam piwnice i garaż, i tak myślałem że może wykorzystam to jako izolacja termiczna zamiast styropianu. Np. Folia OSB folia i wylewka (oczywiście wcześniej chudziak) co myślicie o takim rozwiązaniu ? bo cieśla już rozstawił kozły pod deski a nie płyty i teraz nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Może ktoś odemnie kupi :D

• 3 years później...
Witam, odświeżę wątek, bo też zastanawiam się co zrobić z nadprogramową ilością płyt OSB (3) i potrzebuję rady. Chcę wykorzystać płytę do zamknięcia otworu na piętrze w budynku gospodarczym czymś na kształt okiennicy oraz zrobć z nich 'drzwi' do pomieszczeń na dole tegoż budynku na podobnej zasadzie. Elementy te będą narażone na działanie czynników atmosferycznych, a chcielibyśmy, zeby posłużyły jak najdłużej - czy możecie poradzić jak je zaimpregnować/pomalować? Czy w ogóle nadają sie do takiego wykorzystania?