Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja C.O. razem z kominkiem?

urbit

Recommended Posts

Podpowiem Ci że są conajmniej 3 firmy oferujące kominki tego typu

LECHMA , CTM , oraz MAKROTERM

Poszperaj na ich stronach , a na pewno coś wybierzesz

pozdrawiam richie

p.s. w tajemnicy powiem Ci że ja stawiam na turbokominek z makrotermu

DłUUUUUgiej nocy

Jest jeszcze jedno rozwiązanie kominka z ogrzewaniem wody. Nazywa się to ruszt wodny. Są to rury kotłowe (kilkanaście) wygięte w kształt litery U (położonej na boku) i połączone ze sobą. Montowane jest to do zwykłego kominka (nie ma żadnego płaszcza). Według dystrybutora - Uniwag Spolmot z Wrocławia, rozwiązanie sprawniejsze od płaszcza i bezpieczniejsze (rury kotłowe wytrzymują kilkanaście atmosfer) i wody w układzie o wiele mniej. Ja mam zamiar u siebie to zastosować.

Robert N. Czy kaloryfery, zawory i rury wytrzymają kilkanaście atmosfer?

Pzdr.Gall

Kominek włącza się wg polskich przepisów do układu otwartego, który jest dość przestarzałą konstrukcją jeśli chodzi o zasilanie grzejników. Znacznie lepiej jest zastosować wymiennik ciepła i całą instalację zrobić jako zamkniętą. Otwarty pozostaje tylko obieg kominka. Z tą wytrzymałością rur kotłowych w kominku to chodzi o to, że nie ma ryzyka rozszczelnienia się obiegu kominkowego. Kominki z płaszczem mają dużą pojemność wody i duże powierzchnie na które ta woda prze. O rozszczelnienie wtedy dużo łatwiej.

CTM ??? Kto to zakłada?? Jak pytam o te wkłady to ciągle słysze że tego lepiej unikać . Pozytywne oceny zbiera Lechma . O naszych Turbokominkach zdania sa podzielone a o echmie zawsze pozytywne. Pytałem w kilku firmach i zawsze słysze tosamo , ale nie jestem znawca tematu .