Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka waluta

ewazych

Recommended Posts

dzięki ale ja jestem strasznym laikiem i nie wiem co to wszystko oznacza jeśli będę chciała wziąść kredyt w walucie. Zastanawaiałam się nad funtem bo skoro on teraz kosztuje 4 zł to będzie jeszcze spadał pewnie do poziomu euro a jeśli polska przyjmie euro to dla mnie chyba nie ma lepszej sytucaji. Chyba?

w koncu polskie władze wypuszczą troche powietrza z napompowanej złotowki?

A czy o brytyjskim myślisz? Bo banki dają w CHF (szwajcarskim) a on stoi w okolicach 2pln. A skoro wypuszcza powietrza i pln straci - czyli obca w górę (to chyba niekorzystne dla kredytu). Ale to spekulacje i coraz bardziej się przekonuję do CHF biorąc pod uwage długi czas kredytowania. Żeby frank dorównał oprocentowaniu pln musiłaby kosztować ok. 2,8pln... Z 2 strony może lepiej złotówki a po pobraniu wszystkich transz przewalutować na CHF powinno coś być już wiadomo za 1,5 roku... bo czy teraz przy najniższym kursie w historii jest bezpiecznie? I czy złotówka będzie sie dalej umacniać... ja spekuluję, że nie no może jeszcze do 1,9pln/1Chf ale jak będziemy wchodzić w strefe euro to może również spadać bo się zrobi niepewnie i każdy będzie wolal inną walutę? Hymmm

każdy przyzwoity portal finansowy prowadzi analizy kredytów. Tak naprawdę porównywać należy oprocentowanie kredytów, potem łatwo wyliczyć różnicę w racie a na koniec ile musiałaby kosztować określona waluta, żeby raty kredytów się zrównały. Potem ststystyki kursowe wybranej waluty i już wiadomo jakie jest prawdopodobieństwo, że nagle kredyt w obcej walucie stanie się droższy od złotowego. No i pamiętam to zachęcanie, żeby brać kredyty w złotówkach, które dla wielu kredytobiorców skończyło się wściekłością po wzrostach stóp w Polsce. Każdy ma swój rozum i tego powinien się trzymać... "jak nie uważałeś co robiłeś, to teraz rób jak uważasz" ;)