catia1 17.07.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Witam wszystkich, Chciałabym przybliżyc swoją sytuację i prosić o radę. Po smierci mojej babci we wrzesniu 2006 roku dostałam w drodze spadku nieruchomość - dzialke i maly domek. Zgodnie z nowymi przepisami podatkowymi muszę od tego spadku zaplacic podatek. Interesuje mnie natomiast kwestia podatku od sprzedazy otrzymanej nieruchomosci. Podobno nieruchomosci nabyte w drodze spadku przed 1.01.2007 nie sa opodatkowane. Czy moze ktos podac mi wykladnie prawa na ten temat. pozdrawam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 17.07.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Chyba jednak nie masz racji. Przeczytaj: http://www.podatki.egospodarka.pl/19883,Podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci,1,65,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 17.07.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 18.07.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Jednak osoba pytająca ma rację... Art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. d) updof zwalnia z opodatkowania przychody uzyskane ze sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c) updof w całości - jeżeli ich nabycie nastąpiło w drodze spadku lub darowizny. Został on co prawda uchylony z końcem 2006 r., ale na mocy przepisów przejściowych ma nadal zastosowanie w przypadkach sprzedaży nieruchomości nabytych w drodze spadku albo darowizny przed 1 stycznia 2007 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.07.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Zgoda. Moje przeoczenie. Przepraszam. Potraktowałem temat ogólnie (czyli "podatki płacone przy sprzedaży nieruchomości"), a nie doczytałem o KONKRETNEJ sytuacji (sprzedaż nieruchomości uzyskanej w spadku). Mea culpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts