Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!!! :lol:

Nie zauważyłam wcześniej takiego wątku (mam nadzieję, że nie dubluję) i że umieszczam go w odpowiednim dziale. Ponieważ na razie z męzem marzymy o budowie domu, to zawczasu chcemy zdobyć wiedzę na temat tego "jak to się robi i z czym się je". Nie chcemy obudzić się potem z ręką w nocniku. Dlatego proszę wszystkich o cenne wskazówki dotyczące tego, jakie rozwiązania pozwalają uniknąć dużych kosztów budowy domu. Nie chodzi mi tu o rodzaj dachówki, czy sposób ogrzewania. Nie wiem czy zostanę dobrze zrozumiana.Interesuje mnie (chyba?) na co zwracać uwagę w pracy nad projektem by nie generował on zbędnych kosztów. Wiem np. że dobrze jest gdy łazienki na parterze i piętrze są pod sobą, wtedy jest jedna linia rur, prosta i krótsza. Dobrze piszę? Generalnie na co uważać przy projektowaniu? Czy taniej wybudować dom z piwnicą gdzie jest garaż, pomieszczenia gospodarcze i inne, czy powiększyć powierzchnię parteru? Dach płaski czy kilkuspadowy? Proszę o cenne informacje.

https://forum.murator.pl/topic/105161-jak-unikn%C4%85%C4%87-du%C5%BCych-koszt%C3%B3w-budowy-na-etapie-projektu/

Wiem np. że dobrze jest gdy łazienki na parterze i piętrze są pod sobą, wtedy jest jedna linia rur, prosta i krótsza. Dobrze piszę?

Może nie tyle, aby jedna łazienka była nad drugą, ale żeby rozważyć odległości od kotłowni zarówno do łazienek jak i wc oraz kuchni.

Chociaż akurat myśle, że te kilka metrów więcej rur aż tak bardzo nie podroży inwestycji, aby na tym się skupiać.

Czy taniej wybudować dom z piwnicą gdzie jest garaż, pomieszczenia gospodarcze i inne, czy powiększyć powierzchnię parteru?

Piwnica to jak następne piętro i do tego bardziej kłopotliwe, bo trzeba je wykonać staranniej aniżeli normalne piętro. Trzeba powiem bardziej dbać o wodoszczelność. Do tego dojdzie Ci koszt dodatkowych schodów, zjazdu do garażu, etc. Wg tego co pamiętam z forum, piwnica bardzo podnosi koszty budowy.

Co prawda masz dzięki temu dużo pomieszczeń gospodarczych, ale pamiętaj, że i te trzeba:

- wyposażyć w wodę, prąd, etc

- wykończyć

- sprzątać

Tak ogólnie co mi się jeszcze nasuwa:

- bez balkonów na górze, lepiej przerzucić te pieniądze na większy taras na dole. Dodatkowo będzie mniej kłopotów z wykonaniem bo balkon musi być lepiej zabezpieczony przed wilgocią

- okna standardowe, bo wtedy taniej się je kupuje

- unikać przestrzeni nie do wykorzystania jak duże korytaże - trzeba to wykończyć a używa się sporadycznie lub "przejściowo"

- hmmmm - trudno tak bez projektu - czy macie już coś na oku? Lepiej się krytykuje niż wymyśla

Przystępując do takich rzeczy najlepiej mieć przed sobą plan zagospodarowania przestrzennego dla danej dzielnicy, bo w nim już jest napisane jaki powinien być dach, wysokość w kaletnicy czasem i rodzaj ogrzewania oraz powierzchnia zabudowy. Więc ja bym od tego zaczęła.

A poza tym dom im prostrzy w budowie, tym taniej i ekonomiczniej w ogrzewaniu. Im więcej załamań, tym więcej mostków termicznych przez które ucieka ciepło.

Kuchnia lepiej żeby była od wschodu lub północy - nie będzie tak gorąco latem.

Nie jestem też za garażem w piwnicy - wilgoć i oblodzenie zimą - jakoś nie widzę tego. Zresztą jak się auto popsuje w piwnicy to ciężko będzie go wypchać z tego garażu. My mamy garaż obok kotłowni, nie trzeba go ogrzewać zimą, bo ciepło będzie miało z tej właśnie kotłowni.

Przyda się też miejsce na garderobę i suszarnię.

W ogóle to trzeba by spisać sobie na kartce, co każdy domownik wymagałby od takiego domu. Czyli, co musi w nim być, żeby dobrze się mieszkało i jeden drugiemu nie przeszkadzał, np. pokój rodziców na parterze a pokoje dzieci na górze. Czy każdy chce mieć swoją łazienkę itp.

Różni ludzie są i różne mają wymagania.

Trzeba zrobić naradę rodzinną i przedyskutować parę spraw i tyle, żeby potem nikt do nikogo nie miał pretensji.

Im więcej załamań, tym więcej mostków termicznych przez które ucieka ciepło.
Dokładnie - wiele obecnych projektów ma różne wypusty ścienne - takie niby ładne, z dużymi oknami, coby ładniej wyglądało. A to generuje koszty przy wykonaniu - bo murarz musi się wiecej narobić. Potem bedziesz potrzebować więcej zbędnych de facto okien. Potem parapet będzie musiał być odpowiednio dopasowany. Potem tynkarz będzie miał więcej obróbek i załamań. Potem przy ociepleniu zewnętrznym trzeba będzie docinać pod kątem styropian i kolejne narożniki wstawiać. I na sam koniec, przez te duże okna wiecej ciepła będzie uciekać z domu.
Nie mamy jeszcze projektu. Wiemy z pewnością że będzie to projekt indywidualny, prócz domu ma też powstać ok 30-40m2 pomieszczenia na firmę, do której będzie można się dostać z zewnątrz i z domu, ale ma tam dochodzic jak najmniej hałasów z części mieszkalnej i pom. gospodarczych. Trochę to utrudnia, no i nie ma być nad tym pomieszczeniem piętra. Konkretne decyzje co do projektu będą powstawać jak już znajdziemy działkę. Rozważamy głęboko dom w stylu modernistycznym, z płaskim dachem. Czy dach płaski jest tańszy niż dwyspadowy?
Nie mamy jeszcze projektu. ..... ma też powstać ok 30-40m2 pomieszczenia na firmę, ......... dom w stylu modernistycznym, z płaskim dachem.

A co na to plan zagospodarowania? Dopuszcza działalność gospodarczą? Dopuszcza płaskie dachy?

Idź do gminy i dowiedz się co Ci wolno budować, inaczej to tylko będzie gdybanie. Wymyśl projekt lub chociażby koncepcję i dopiero kombinuj jak to w środku zagospodarować.

Nie mamy jeszcze projektu. Wiemy z pewnością że będzie to projekt indywidualny

Jeżeli powiesz architektowi, że ma być tani w budowie i eksploatacji, to dobry architekt powinien to bez problemów przelać na papier. Tylko nie każ mu aby przy okazji był na wzór pałacu w Wilanowie :-)

Hej

Dobrze Ci zrobi poczytanie wątków, w których ktoś prosi o opinie o wybranym projekcie. Tam bardzo często wskazuje się co podraża przyszłą budowę.

No troche do czytania dziewczyna by miala :wink:

Takie watki byly (jeden nawet mojego autorstwa pt "za ile wybuduje ten dom" ) byl ale przez wyszukiwarke nic nie znajdziesz (sama nie moge znalesc)

Generalnie i teoretycznie najtaniej wychodzi dom:

- ksztaltem zblizony do kwadratu lub formenego prostokatu (zadne domy na planie litery L, T, H )

- brak lukarn, wykuszy, bawolich oczek

- prosty dwuspadowy dach bez zalaman

- z poddaszem (jesli by porownac do parterowki o tej samej powierzchni i programie funkcjonalnym)

- proste okna nie za duze i bez łukow

- mniej scian = mniejsze koszty

- proste kwadratowe lub zblizone do kwadratu wnetrza

- brak piwnicy

(brak garazu :):):) :wink:)

no i na koniec - badziewne materialy do wybudowania , oszczednosc na izolacjach, ociepleniu scian i poddasza etc. ale tu akurat oszczednosc pozorna i tego sposobu nie polecam!

Takie watki byly (jeden nawet mojego autorstwa pt "za ile wybuduje ten dom" ) byl ale przez wyszukiwarke nic nie znajdziesz (sama nie moge znalesc)

http://forum.muratordom.pl/za-ile-wybuduje-dom-czyli-poradnik-na-wesolo,t68168.htm

- ksztaltem zblizony do kwadratu lub formenego prostokatu (zadne domy na planie litery L, T, H )

- z poddaszem (jesli by porownac do parterowki o tej samej powierzchni i programie funkcjonalnym)

- brak piwnicy

widzialem taki jeden .... w Biskupinie .... :D

Gość ZW

Prosty projekt ułatwia nadzorowanie budowlańców.

Gdy łazienki są pod sobą wiesz że pion powinien iść prosto, gdy nie są - jesteś skazana na zaufanie do hydraulika i sprzeczne opinie w internecie. To samo dotyczy wszystkich rozwiązań.

pozdrawiam

- brak piwnicy

widzialem taki jeden .... w Biskupinie .... :D

:wink: :lol:

ja ostatnio doszlam do wniosku (baaardzo odkrywczego) , że najtaniej to ... nie budować domu :)

No to najtaniej szopę postawić i przykryć plandeką. Hi, hi, hi, :lol:

A tak na serio. Są pewne rzeczy z których z męzem nie chcemy rezygnować, ale tam gdzie nie mamy konkretnych preferencji wolelibyśmy zaoszczędzić niż przepłacać. Z piwnicy nie zrezygnujemy, bo ze względu na studio dźwiękowe w domu tam urządzimy kotłownie by była ona jak najbardziej odizolowana. Ale dzięki zmniejszy się powierzchnia ścian zewnętrznych do elewacji. Czy są w tej sytacji jakieś widoczne oszczędności gdyby ściana miała być trójwarstwowa (na zewn. klinkier)? I czy wtedy jeśli dom jest pietrowy to dach płaski jest tańszym rozwiązaniem od dwuspadowego?

Czy są w tej sytacji jakieś widoczne oszczędności gdyby ściana miała być trójwarstwowa (na zewn. klinkier)

na etapie budowy? chyba tylko jak masz właśną cegielnie :-)