channel8 17.07.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Zastanawiam się, czy przy ogrzewaniu domu pompą ciepła, montować GWC. Dom ma być energooszczędny.http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=85466&offset=14&backcmd=EnergoJak długi będzie czas amortyzacji?Czy koszty instalacji będą niewspólmiernie wysokie w zalezności od zysków?Możecie coś doradzić, podzielić się doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 17.07.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Też jestem zainteresowany tym tematem. Od jednego fachowca - od rekuperatora słyszałem, że GWC jest bez sensu bo można z reku podpiąć się do pompy - poziome rury w złożu. Od fachowca od pompy słyszałem z kolei, że tego nie można zrobić, a poza tym to się nie opłaca itd. Jestem więc zainteresowany waszymi spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.05.2009 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Stary już wątek, ale może warto odpowiedzieć. Dolne źródło glikolowej pompy ciepła to jeden z elementów, który DOSPEL sprzedaje pod nazwą GWC MAX. Do tego mała pompka obiegowa i wymiennik glikol-powietrze umieszczony na kanale nawiewnym i mamy GWC wykonane dużo mniejszym kosztem, a IMHO równie skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 30.05.2009 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 OOOOO, HenoK, a tak bardziej "po ludzku", mozesz opisac toto zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.05.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 OOOOO, HenoK, a tak bardziej "po ludzku", mozesz opisac toto zjawisko?Na początek zajrzyj do instrukcji GWC-MAX Dospela : http://www.torel.com.pl/gwcmax.pdf . Jak to będzie mało, to pytaj. Postaram się podpowiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 31.05.2009 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Dzięki za linka. Takie pytanie przyszło mi na myśl, a mianowicie czy jeden kolektor poziomy wystarczy do podłaczenia i pompy ciepła i GWC? Tzn. czy wystraczy zamontować tylko wymiennik ciecz- powietrze i GWC-Max. Wtedy wsytarczyłoby zrobić jedną "instalację ziemną" oczywiście obliczoną według zapotrzebowania. A tak swoją drogą w której części płynie powietsze? Mam na mysli to co ma wpaśc do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.12.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Więcej na ten temat można poczytać w tym Dzienniku budowy : http://forum.muratordom.pl/m30-w-wersji-energooszczednej-komentarze,t124590.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts