Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trądzik

jagoda555

Recommended Posts

Moj Syn mial tez dosc duzy tradzik.

Dermatolog przepisal Mu Tretinoin Cream.

Nie wiem czy w Polsce mozna to kupic , bo kupowalam to w US , ale pomoglo bardzo szybko.

Byc moze mozna zrobic taka masc w Polsce jesli zna sie skladniki.

Jak bys potrzebwala to daj znac na PW przepisze sklad z tubki , bo mam na zapasie .

Gdyby lekarz chcial przepisac tabletki , radze popytac skutki uboczne lub dobrze przestudiowac ulotki

Nie pamietam nazwy amerykanskiej , a tym bardziej nie znam polskiego odpowiednika , ale skutki uboczne byly podobne jak po Zolofcie .

Tak wiec warto byc dociekliwym , bo to nigdy nie wiadomo .

U moich chłopaków świetnie działa często robiony peeling. Kupiłam im kremy i robią peeling co najmniej co 3 dzień, jak pojawia się więcej trądziku, to częściej, czasem nawet codziennie. Oczywiście potem trzeba skórę nawilżyć.

Mam trądzik od 8 klasy podstawówki, teraz mam 27 lat i nie mogę powiedzieć, że się go całkiem pozbyłem, ale jest OK. Borykałem się długo z tym problemem. Mam nawet z tego powodu kategorię D jeśli chodzi o wojsko (jedyny plus tej choroby chyba :-) ). Chodziłem do dermatologów, brałem antybiotyki etc.

Jedyne rzeczy, które mi pomogły to specyfik robiony w aptekach na recepte od dermatologa, cena ok 10 zł. Zawierał siarkę, kamforę i antybiotyk (erytromycynę, gentamycynę zmieniane co jakiś czas).

Ale naprawdę dobre efekty i to niemalże natychmiastowe przyniósł mi chiński specyfik ziołowy Formula 101E. Mało jest miejsc gdzie można to kupić, widziałem parę na allegro i w internetowych sklepach zielarski. Kosztuje od 45 do 90 zł za 60 ml. Trzeba szukać, bo jest spora rozbieżność cen. Skóra od razu staje się inna i ładnieje. Nie wiem, ale to działa.

Jak ktoś ma ostrą odmianę trądzika to w desperacji można zdecydować się na leczenie Reaccutanem (nie wiem jak to się pisze) - jest to silny lek, prowadzi do zaniku gruczołów łojowych (czy jakoś tak). Ma taką listę możliwych działań niepożądanych, że chyba lepiej ten trądzilk przeboleć.

Ale z czystym sumieniem polecam 101E. Na własną rękę.

Pozdrawiam,

RS

Jeśli chodzi o jakieś cud-leki-maści to nie doradzę. Jakoś na szczęście nie mam takiego problemu. Kiedyś miałam trochę w wieku 16-18 lat, ale przeszło. Jedno wiem- wszystkie te toniki, żele, kremy do cery trądzikowej zawierą coś, co powoduje chwilową poprawę cery, a potem jest jeszcze gorzej. Gdzieś czytałam o tym artykuł.

Słyszałam,że dużą poprawę stanu skóry powoduje oczyszczenie całego organizmu z toksyn-one się w nas gromadzą czasem latami, czasami są to zmiany hormonalne.To co jest w środku nas nieprawidłowe- skóra pokazuje. Warto przeczytać książkę Michała Tombaka-własnie jestem w trakcie czytania. Daje mi trochę do myślenia to co autor napisał...

Mojemu 14 letniemu synowi właśnie wysypało cały nos i czoło :-? . Jeżeli macie coś sprawdzonego w walce z trądzikiem to podpowiedzcie.

Chyba najlepiej, żeby dobry, sprawdzony dermatolog zdecydował, czy wystarczy łagodny srodek wysuszający czy cos z antybiotykiem, a i tak pewnie nie od razu dobierze.

Na mój trądzik w wieku młodzieńczym pomagał Dalacin T (na receptę), ale znam osoby na które ten specyfik nie działał wcale.

Jest taki lek stosowany punktowo, wysuszający, nazywa sie Benzacne, może poskutkuje?

Grzywkę odradzam - końcówki włosów podrażniają zmiany, ręką się co jakis czas przy grzywce gmera, poci się skóra pod grzywka i generalnie zamiast zasłonić, to się pogarsza sprawę.

Pierwsza rzecz w opanowaniu tradziku - nie wyciskać i nie rozdrapywac!!! Nie dość, że się wtedy sprawę pogarsza, to jeszcze zostają blizny. Wiem co mówię, bo sama mam z tym problemy :-(

ja polecam maseczke z glinki zielonej tylko taka kupowana w sklepach zielarskich w postaci proszku- swietna dziala wysuszajaco ale tez i odrzywia i nie przesusza skory.

o takich oczywistosciach ze nie powienien jesc czipsow coli i czekolady nie wspominam.

ja dopiero w ciazy sie dowiedzialam ze zrodlem moich niespodzianek na czoel jest miedzy innymi czekolada

• 4 weeks później...
Ja przechodziłam trądzik w najgorszej postaci:( Żadne kremy, maście nie działały, antybiotyk trochę tak, ale ile można to jeść? Pomogły zabiegi laserem plus regularne oczyszczanie. Udało się wyleczyć bez pozostawienia blizn. Słyszałam też, że super są też autoszczepionki, czyli pobierają próbkę z pryszcza i na tej podstawie dobierają antybiotyk.