Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Środki finansowe na budowę domu

Jakie posiadasz środki finansowe(źródło) na budowę swojego domu?  

110 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie posiadasz środki finansowe(źródło) na budowę swojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mało znam osób które budują "z jednej opcji" 8)

Zwykle to kombinacja oszczędności, sprzedaży mieszkania, bieżących zarobków i kredytu w różnych proporcjach. Niektórym pomaga rodzina w różnej formie. Nic nie wybieram, bo u mnie wszystkiego po trochu, na szczęście bez rodziny 8)

My też z różnych źródeł. najpierw stan surowy otwarty ze zgromadzonych oszczędności, później trochę ślimacze tempo bo z pensji :lol: potem reszta z kredytu i też ślimacze tempo z powodu nieterminowości majstrów :lol:

Niestety nie maiłam czego sprzedać, żeby wpompować w budowę, chyba, że męża :lol: , ale taki fajny i było by mi go szkoda :wink:

zaznaczyłam sprzedaż mieszkania, bo z tego będzie najwięcej kasy a stan faktyczny wygląda następująco: działka z oszczędności (czyli pensja), początek również z oszczędności jak się uda to do stanu surowego otwartego, potem sprzedajemy mieszkanie i robimy ile się da, a co sie nie da to kredyt (liczymy cichutko, że maksymalnie 100tys.) zaczynamy w przyszłym roku ;)

Działka - darowizna. (20%)

SSO - oszczędności z pensji, odkładane kilka dobrych lat (13%) + pomoc finansowa rodziców (7%)

Dach, okna,wykończenie - będzie już z kredytu...

Czyli u nas 4 opcje.... razem..

Zaznaczyłam kredyt bo kwotowo - największy będzie mieć udział.. ok 60 % całości...

Pozdrawiam