Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Środki finansowe na budowę domu

Jakie posiadasz środki finansowe(źródło) na budowę swojego domu?  

110 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie posiadasz środki finansowe(źródło) na budowę swojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Przeczytałem cały wątek i jestem trochę zaskoczony kolejnością wykorzystywania pieniędzy.

U mnie z kolejnością wygląda tak:

1. działka w spadku,

2. kredyt,

3. pieniądze za sprzedane mieszkanie,

4. pensje.

Od początku buduję za kredyt. Pieniądze za mieszkanie wpłacam na dobrze oprocentowane konto. W ten sposób co miesiąc zyskuję nieco gotówki. Gdyby cokolwiek się stało (np. utrata pracy)- mam zabezpieczenie w gotówce. Jeśli wszystko na budowie idzie zgodnie z planem (szczególnie tym finansowym) funduję rodzince wakacje w Egipcie.

A kredyt i tak muszę spłacić i tak, więc jak brać to najwięcej ile się da, oczywiście biorąc pod uwagę dotychczasowy tryb życia. Żeby nie przymierać głodem spłacając raty...

• 2 weeks później...

Ach.

Działka: oszczędności + kredyt gotówkowy

SSO: pensja + kredyty z pracy i banków (drobne) + niewielka pomoc rodziców,

Teraz zbieramy na okna :roll:

Ja po prostu boję się kredytu hipotecznego na 30 lat :( . A tak byłoby prościej i łatwiej. Ale jestem pesymistkę i wolę dłużej budować niż się tak bardzo zadłużyć. Pozdrawiam wszystkich odważnych. :D

Jak czytam Wasze odpowiedzi to zastanawiam się, ile człowiek musi miesięcznie zarabiać, żeby utrzymać rodzinę i jeszcze spłacać kredyt?!!! :o

Przy moich zarobkach to z ledwością 50 tyś. by mi dali i to na 25 lat :( , mimo że mam zabezpieczenie na kwotę kilkakrotnie wyższą(działki). :(

Ano tyle trzeba zarabiać by rata kredytu nie przekoczyła 30 % dochodów :)

Jak czytam Wasze odpowiedzi to zastanawiam się, ile człowiek musi miesięcznie zarabiać, żeby utrzymać rodzinę i jeszcze spłacać kredyt?!!! :o

Przy moich zarobkach to z ledwością 50 tyś. by mi dali i to na 25 lat :( , mimo że mam zabezpieczenie na kwotę kilkakrotnie wyższą(działki). :(

Ano tyle trzeba zarabiać by rata kredytu nie przekoczyła 30 % dochodów :)

a skąd taki wymóg :o ? Pierwszo słyszę :roll:

a skąd taki wymóg :o ? Pierwszo słyszę :roll:

To po prostu bezpieczne założenie dla finansów rodziny.Istnieje też drugie założenie : nie bierz więcej niż 3-letni dochód gosp.dom.

Oczywiście można płacić i 80 % dochodów na ratę, ale życie jest smutniejsze...

A już myślałem,że to jakiś nowy akt normatywny. Zgadzam sie założenia ja najbardziej słuszne. Choć w sumie to ja sam widze na własnym przykładziekredyt jaki braliśmy 5 lat temu to był faktycznie duży no na granicy połowy zdolnosci kredytowej irata dawała po kiesznie. A teraz (pomijając jednak niższe o procentowanie) to rata nie jest jakimś specjalnym obciązeniem po prostu inne wydatki domowe znacznie wzrosły no i dochody też :wink: