Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w ten weekend będę kłaść papę zgrzewalną na ściany fundamentowe, myślałem, że już wszystko wiem, ale zacząłem przeglądać forum i znowu pojawiają mi się znaki zapytania???

wiadomo, że muszę zostawić „zakład” do wewnątrz, z papy o szer. 1 mb będą ciął pasy o szer. 50 cm i planowałem połowę położyć na bloczkach, a drugą połowę na zakład do wewnątrz

1) ale przeczytałem też, że niektórzy zostawiają też zakład na zewnątrz – czy to jest konieczne??? czy mam spokojnie dociąć na równo z bloczkami (od zewnątrz), a jeśli musi być zakład na zewnątrz to proszę o wyjaśnienie dlaczego? i jak duży ten zakład??

2) podobno papę można normalnie położyć na bloczkach, a nie zgrzewać, a ciężar ściany nośnej dopełni reszty, czyli dociśnie ją odpowiednio do podłoża, szczerze mówiąc planowałem ją normalnie zgrzewać do podłoża i do sąsiednich pasów – przecież nie zgrzana papa będzie przeszkadzała przy murowaniu (przynajmniej przy pierwszych bloczkach), bo papa będzie się przesuwać, rozsuwać, itp. co robić??

a) zgrzewać całość, czyli do podłoża, i poszczególne pasy ze sobą

b) kłaść bez żadnego zgrzewania, dla murarzy nie ma to żadnego znaczenia

c) kłaść, ale zgrzać ze sobą poszczególne pasy, bez zgrzewania papy do podłoża

bardzo proszę o pomoc, w ten weekend muszę zaizolować ściany.

z góry dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/105172-papa-zgrzewalna-pomocy/

jeśli to coś pomoże to planuję zastosować papę icopal hydrobit V60 S35 (JEDNĄ WARSTWĘ NA ŚCIANY FUNDAMENTOWE POŁĄCZONA PÓŹNIEJ Z JEDNĄ WARSTWĄ NA POSADZCE, ale z tego co zdążyłem się zorientować to jedna warstwa jest wystarczając!??!)
https://forum.murator.pl/topic/105172-papa-zgrzewalna-pomocy/#findComment-2573832

1) w przypadku zachowania ciągłości z izolacją zewnątrzną - tak

2) mozna kłaść bez zgrzewania (zarówno warstw jak i do podłoża) - oczywiście jeżeli chodzi o izolację pod mury zewn

jutro będę izolował ściany fundamentowe i mam pytanie, czy JEDNA WARSTWA wspomnianej wyżej papy starczy jaka izolacja, czy nie??? i dalej połączona z jedną warstwą takiej samej papy przy izolacji posadzki.

1 zastosowanie w/w papy chyba znasz skoro kupiłeś

2 co jest w projekcie?

3 jest to izolacja czego?

https://forum.murator.pl/topic/105172-papa-zgrzewalna-pomocy/#findComment-2575377

skontaktowałem się z biurem projektów, gdzie kupowałem projekt i oni ostatecznie mnie uspokoili:

1) w projekcie miałem izolację ścian fundamentowych jako 2 x papa na lepiku, ale projektant zgodził się ze mną, że zamiast powyższego wystarczy 1 warstwa papy zgrzewalnej, byle oczywiście wszędzie były zakłady i nie było żadnych miejsce nie pokrytych papą – dla takich właśnie niedociągnięć kładzie się drugą warstwę (ja takich niedociągnięć nie przewiduję, więc z drugiej warstwy rezygnuję);

2) na zewnątrz zakład nie jest konieczny, chyba, że poziom „0” jest poniżej 30 cm nad poziomem gruntu, wówczas taki zakład ok. 30 cm wywija się na ok. 30-35 na ścianę nośną – u mnie poziom „0” jest ok. 50 cm nad gruntem więc ten zakład nie jest konieczny; powiedział tylko, że owszem można zostawić kilka cm i wywinąć w dół na ścianę fundamentową, ale też nie jest to konieczność.

3) a co do kwestii: zgrzewać, czy tylko kłaść potwierdził, że poprawnie jest tak i tak, z tym, że oczywiście przy zgrzewaniu papa jest już stabilna nie będzie się przesuwać (oczywiście problem ten znika po wymurowaniu I. warstwy ściany nośnej) – ja postanowiłem zgrzać ją do podłoża

https://forum.murator.pl/topic/105172-papa-zgrzewalna-pomocy/#findComment-2575554