Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena wymurowania kominów i położenia klinkierówki na dachu

Albinos

Recommended Posts

Dość długo szukałem potrzebnej informacji, ale nie znalazłem poza kilkoma starymi postami jeszcze z 2003!

Chciałbym dowiedzieć się ile bierze standardowo murarz za wymurowanie kominów w domu (mam dwa, kilka ciągów z wentylacjami, jak pamiętam w sumie 5 a długość kominów ok 8m).

Bardzo zależy mi też na informacji o cenie położenia licówki (jak nazywa to mój majster), czyli wyciągnięcia komina powyżej dachu z cegły klinkierowej.

Cena za m2 czy za sztukę cegły?

Dziekuję

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

HEJ

podpowiedzcie mi czy przy kładzeniu klinkieru na komin murarz wczesniej musi miec info o tym jak komin będzie wykończony czy cegłą klinkierową czy tynkiem. Wczoraj jak zapytałam go kiedy wykonczy komin klinkierem to zdziwił się że to on ma robić a nie ekipa od dachu. Kiedy pojął że to on (bo to murarka) stwierdził że teraz to będzie problem. Nie wiem jaki problem bo tłumaczył mi to dość zawile.

Jeden komin jest murowany drugi systemowy. Do tego systemowego podobno trzeba kupić jakiś specjalny karton i na to nakładać klinkier. Czy ktoś z Was miał taką sytuację?

pzdr gośka

problem droga małgosiu polega na tym, że klinkier - w związku z tym, że jest mocno wypalony, ma bardzo małą nasiąkliwość - czyli bardzo mało pochłania wody i bardz powoli - a zaprawy trzymają się wówczas, kiedy wyschną - czyli jak już woda wsiąknie sobie w cegły, albo wyschnie. a powiedzieeliśmy sobie wcześniej, droga małgosiu, że klinkiery to nie gąbki, i dlatego murowanie klinkieru, to nie jest łatwa sztuka.

poza tym małgosiu, murarz musi się dobrze znać na murowaniu, zeby szczelina fugowa wyszła równa, bo klinkieru sie nie tynkuje (znowuu przyczyna leży w małej nasiąkliwości droga małgosiu). murarz też musi wiedzieć jaką zaprawę użyć, żeby nie porobiły się zacieki - w ogóle murarz musi być dobry małgosiu, żeby poradzić sobie z tym problemem.

już teraz rozumiesz małgosiu przyczyne rozterek swojego majstra?

Drogi Hybrisie

nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Pozwól więc drogi Hybrisie że je jeszcze raz zacytuje

"- podpowiedzcie mi czy przy kładzeniu klinkieru na komin murarz wczesniej musi miec info o tym jak komin będzie wykończony czy cegłą klinkierową czy tynkiem"

-"Do tego systemowego podobno trzeba kupić jakiś specjalny karton i na to nakładać klinkier. Czy ktoś z Was miał taką sytuację? ".

Rozterki majstra oprócz braku umiejetności mogą równiez mieć źródło w tym że facet przy klinkierze musiałby się bardziej napracować a przy tynku mniej. Chce się dowiedziec czy rzeczywiście potrzebne sa jakieś tam kartony na komin systemowy i czy faktycznie informacja że komin ma być z klinkieru jest istotna dla murarza zanim ten zabierze się do pracy.

• 7 years później...
  • 3 weeks później...