civic9 17.07.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Witam, Dystrybutor gazu wybudował nam na osiedlu sieć i przyłącza do granicy działki (zakończone w granicy skrzynką z gazomierzem i zaworem). Teraz muszę uzyskać pozwolenie na budowę instalacji wewn. Ktoś zrobi projekt, nie ma problemu. Zastanawiam się co z kawałkiem od domu do tej granicy działki, wszystko po moim terenie. To też jakby przyłącze. Jak obejmę to tym projektem na instalację wewn. to będzie trzeba pewnie zrobić aktualną mapę do celów projektowych. A to czas i koszty. Niestety takiej nie mam. Dystrybutor gazu tego nie wymaga, chcą tylko być na odbiorze. ZUDu u nas na własnej działce też nie muszę robić. To żeby tego uniknąć zastanawiam się czy by nie można było skorzystać z art. 29.ust.1.pkt.20 oraz art. 29a. prawa budowlanego i tak jak każde przyłącze wybudować je bez pozwolenia i bez zgłoszenia, tylko potem się zrobi inwentaryzację powykonawczą, którą i tak muszę zrobić, a tylko instalację wewn. na pnb. Ktoś to przerabiał? Widzi coś przeciwko? Zastanawiam się czy urząd może odmówić pozwolenia na budowę instalacji wewn. bez przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 17.07.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Otrzymałem pozwolenie na budowę wewnętrznej instalacji gazowej, ale w projekcje instalacji była także mapa (na podkładzie odbitki mapy zasadniczej) z naniesionym przebiegiem przyłącza na działce (od skrzynki w ogrodzeniu). Dokumentację przygotował miejscowy oddział PGNiG (dawniej MOZG), on też (a właściwie spółka wykonawcza, która "wypączkowała" z MOZG) opłacił projektanta, uzgodnienia ZUD-owskie itp. Wszystko to w ramach mojej opłaty (za odcinek od linii w ulicy do skrzynki), która, jak pamiętam, była pewnym ryczałtem (tzn. płaciłem jakąś część kosztów, ile - nie pamiętam, ale opłatę uważam za bardzo umiarkowaną, jeśli dodam, że linia była po drugiej stronie ulicy i należało przebijać się "kretem" pod asfaltem). Wykonanie całości (od skrzynki i w domu) oczywiście moim staraniem i kosztem. Nie wiem jak u Ciebie będzie z kosztami, ale uzgodnienia przebiegu przyłącza raczej nie unikniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Właśnie projektant z gazowni projektuje przyłącze ( własnie takie z drugiej strony ulicy za marne 10k ). Poinformował mnie ,że muszę zdobyć pozwolenie na budowę przyłacza między skrzynką a domem. Mam uzgodnione z Zudem, mam mapę z pieczątkami, i nawet mam projekt ( za powyższe oczywiście zapłaciłam pewnemu miłemu panu). Tera podobno mam w gminie złożyć pozwolenie na budowę + projekt w 4-ech egzemplarzach + ZUD + prawo do gruntu. Jutro się tam wybieram to Wam opowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 A to nie jest tak, że projektanci tak z przyzwyczajenia? No i dla swojego chleba? Możliwość budowania przyłączy bez pozwolenia/zgłoszenia wprowadzono ze 2 lata temu, w tym także przyłączy gazu. To chyba po coś to wprowadzono? Oczywiście do granicy mojej działki przebiegało to tak jak opisujecie - dystrybutor (u mnie GSG) projektował, uzgadniał ZUD, zdobywał zgody i pozwolenie na budowę, w ramach tej umiarkowanej opłaty przyłączeniowej. A teraz co dalej... będzie trzeba zawalczyć, tylko czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Jak wrócę z gminy jutro to powiem co i jak.Papiery mam gotowe.A co do budowanie przyłaczy bez pozwoleń - tak , ale mam wrażenie, że oprócz gazowego - to jedyne przyłacze na jakie trzeba miec pozwolenienie. podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ale znalazłam coś takiego : Czy można uzyskać pozwolenie na budowę bez projektu przyłączy,jedynie na sam budynek? Składam wówczas :- decyzje o warunkach zabudowy- oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane- projekt budowlany: kompletny z instalacjami wewnętrznymi i projektemzagospodarowania dzialki- warunki techniczne podłączenia mediów /woda, prad, gaz, kanalizacja../ Przyłącza będą wykonane i zgłoszone w późniejszym terminie,oczywiście przed zgłoszeniem budynku do użytkowania. Oczywiście tak . Podstawa do udzielenia odpowiedzi jest art. 33 ust. ustawy Prawo budowlane gdzie enumeratywnie ustawodawca wymienia co należy dołączyć do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę . Do wniosku o pozwolenie na budowę należy dołączyć:1) cztery egzemplarze projektu budowlanego wraz z opiniami, uzgodnieniami, pozwoleniami i innymi dokumentami wymaganymi przepisami szczególnymi oraz zaświadczeniem, o którym mowa w art. 12 ust. 7, aktualnym na dzień opracowania projektu;2) oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane;3) decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. 4) .........ect Zgodnie z art. 33 ust. cytowanej wyżej ustawy , pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, zgodnie z art. 34 ust. 3 pkt 1 Prawa budowlanego, dla całego zamierzenia budowlanego. Powyższy obowiązek przedstawienia projektu zagospodarowania działki lub terenu dla całego zamierzenia budowlanego dotyczy jedynie objętych tym zamierzeniem obiektów wymagających uzyskania pozwolenia na budowę. Przyłącza do budynków: elektroenergetyczne, wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe, cieplne i telekomunikacyjne, nie wymagają uzyskania pozwolenia na budowę . Są objęte obowiązkiem wynikającym z art. 29 ust. 1 pkt 20 w związku z art. 30 ust 3 Prawa budowlanego. Należy pamiętać , iż art.34 ust.3 pkt 3 Prawa budowlanego ściśle określa co będzie wymagane przez organ wydający pozwolenie na budowę w miejsce projektów przyłączy , mianowicie " stosownie do potrzeb, oświadczenia właściwych jednostek organizacyjnych o zapewnieniu dostaw energii, wody, ciepła i gazu, odbioru ścieków oraz o warunkach przyłączenia obiektu do sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych, elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych oraz dróg lądowych;" . Zwracam uwagę na sformułowanie : oświadczenia wraz z warunkami przyłączenia . Ustawodawcy chodzi o techniczne możliwości zapewnienia obsługi projektowanego domu co nie jest tożsame z przedłożeniem umowy. Jacek MillerKancelaria Miller i Partnerzy [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Jak wrócę z gminy jutro to powiem co i jak.Papiery mam gotowe. dzięki A co do budowanie przyłaczy bez pozwoleń - tak , ale mam wrażenie, że oprócz gazowego - to jedyne przyłacze na jakie trzeba miec pozwolenienie. podobno. Nie, też się zdziwiłem, ale wyraźnie napisali: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych; Chyba, że ktoś ukrył jakiś inny przepis gdzieś, który to wyklucza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 No właśnie - Ci z którymi gadałam twierdzą , że trzeba.. (gazownia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 kurcze, założę się że to stare przyzwyczajenia sprzed zmiany w 2006r. a że instalacje gazowe oni uważają za bardzo ważne i święte to tak im wychodzi. popytam też jeszcze u siebie dokładnie, tym razem z ustawą w ręku, bo poprzednio pytałem bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Fakt, że w Prawie budowlanym stoi napisane jak byk, że nie potrzeba pozwolenia :) (cytowany art.29) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 17.07.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ale: Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3 i pkt 5-21 to stare brzmienie ustawy, teraz jest: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3, pkt 5-19 i pkt 21, i dodano pkt 1a w brzmieniu: 1a) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20 - z zastrzeżeniem art. 29a; Kluczowy w tym przypadku jest właśnie art. 29a: Art. 29a. 1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30.3. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych, wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ale: Kluczowy w tym przypadku jest właśnie art. 29a: Też o to mi chodzi. Generalny Inspektor Nadzoru Budowlanego wydał komentarz http://www.gunb.gov.pl/dzia%B3a/pliki/przylacza.pdf I jeszcze: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/budowa-przylaczy,6320_20329.htm Co prawda w art. 29a też się pojawia potrzeba mapy, ale już to nigdzie nie idzie, więc się nie będą czepiać, że za stara, albo coś i odpadają ZUDy itp, to się zrobi na jakiejkolwiek, a potem będzie, zresztą tuż po wybudowaniu, inwentaryzacja powykonawcza to geodeta ładnie i porządnie opracuje i zaktualizuje. Chyba, że GSG zarząda czegoś takiego (ale jak pisałem na początku wygląda na to, że nie chcą nic u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 17.07.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Idzie, idzie - do państwowego zasobu geodezyjnego (prościej - do PODGiK-u), cyt.: wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. Na "mojej" mapie przyłącza w projekcie instalacji wewnętrznej jest pieczęć (cytuję tylko fragment): Wyeksponowane na niniejszej mapie sieci uzbrojenia terenu zostały zinwentaryzowane, a dokumenty powstałe w wyniku inwentaryzacji przyjęto do państwowego zasobu geodezyjnego w dniu (tu data z okresu sporządzania dokumentacji instalacji wewnętrznej) i zewidencjonowane pod nr (oczywiście wpisano numer). Sieć uzbrojenia terenu zrealizowana została zgodnie/niezgodnie z lokalizacją uzgodnioną w opinii Zespołu Uzgadniania Dokumentacji Projektowej z dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ale rozumiem, że pieczęć ta pojawia sie po inwentaryzacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 17.07.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Pieczęć ta pojawiła się na etapie projektu oddanego do 'odpowiedniego organu' (prościej starosty, a jeszcze dosłowniej - wydziału architektury starostwa), a więc przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.Inwentaryzacja to już inna pieśń - po fizycznym wykonaniu przyłącza tym razem mój geodeta (mój, bo ja mu płaciłem bezpośrednio) potwierdził na odpowiedniej (takiej samej) mapie zasadniczej, że przyłącze zostało wykonane zgodnie z projektem. I ta mapa też została przyjęta do zasobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Ok - czyli została przekazana do zasoby PO zrobieniu przyłacza. Mam jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 a jeden z projektantów jeszcze właśnie stwierdził: - odcinek od sieci do skrzynki głównej - to jest przyłącze - i to wg omawianych tutaj art. i dwóch opcji- odcinek od skrzynki głównej do budynku to już instalacja wewn., a ta wymaga PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 17.07.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Właśnie tak.Nefer, niestety nie. Mapy (dwie) poszły do zasobu: - jedna przed uzyskaniem pozwolenia na budowę (na etapie projektu) instalacji wewnętrznej,- druga - po fizycznym wykonaniu przyłącza od skrzynki do domu - jako jego inwentaryzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.07.2008 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 no to uuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.07.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Właśnie tak. Nefer, niestety nie. Mapy (dwie) poszły do zasobu: - jedna przed uzyskaniem pozwolenia na budowę (na etapie projektu) instalacji wewnętrznej, - druga - po fizycznym wykonaniu przyłącza od skrzynki do domu - jako jego inwentaryzacja. OK - jamam jakąś dużą pieczątkę z ZUDu , ale nigdy jej nie przeczytałam Jutro sprawdzę A dziś się może pomodlę czy co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts