Marcin_1977 17.07.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Wczoraj miałem wylewane ławy. Niestety nie mogłem przy tym być. Nie było również kierownika budowy. "Fachowcy zrobili błąd i nie zrobili wykopu pod jedną ścianę nośną i nie została ona zalana. Jak można ten błąd naprawić? czy można poprostu zalać brakujący fragment (3m ściana wewnętrzna) czy może trzeba w jakiś sposób połączyć z istniejącymi ławami? Co grozi jeżeli zbrojene nie będzie połączone z istiejącymi ławami ? Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Nie było również kierownika budowy. Ech, przy zalewaniu kierwonik nie potrzebny, ale kierwonik powinien sprawdzić zbrojenie w ławach, wnioskuję iz jeszcze nie był na budowie. A wie ze budujesz? Moze on rozwiąze problem brakującej ławy. Jeżeli masz dobre warunki gruntowe to nie ma konieczności łaczenia ławy, skoro juz tak wyszło, warunki trudne to ja był łaczył czyli wkuwał lub wklejał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_1977 17.07.2008 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Wiesz jak to jest czasami z kierownikami. Warunki gruntowe mam dobre. Jutro chcą zalać brakującą część, tylko właśnie jeszcze nie wiem czy kazać ekipie wiercać się w istnejące ławy i łączyc zbrojenie czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 wystarczy dolac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.07.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Wczoraj miałem wylewane ławy. Niestety nie mogłem przy tym być. Nie było również kierownika budowy. "Fachowcy zrobili błąd i nie zrobili wykopu pod jedną ścianę nośną i nie została ona zalana. Jak można ten błąd naprawić? czy można poprostu zalać brakujący fragment (3m ściana wewnętrzna) czy może trzeba w jakiś sposób połączyć z istniejącymi ławami? Co grozi jeżeli zbrojene nie będzie połączone z istiejącymi ławami ? Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzi. Ostry start O ile to prawda, czekamy na dalsze meldunki z pola walki - będzie wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.07.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Wiesz jak to jest czasami z kierownikami. To pogoń go w cholere. Mój, pierwszą wizyte na budowie złożył po wykonaniu wykopu i wytyczeniu budynku. Chciał zobaczyć jaki mamy grunt pod spodem a potem wziął miarke i sprawdził czy budynek jest dobrze wytyczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 18.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Kierownik jest od wpisów w dzienniku i brania kasy, a reszte ma w d...e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.07.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Kierownik jest od wpisów w dzienniku i brania kasy, a reszte ma w d...e Ad czerwone. Ale przecież nie wpisuje w ten "dziennik" swoich prób poetyckich tylko bardzo konkretne rzeczy np. wątek jest o "ławach" /cokolwiek to znaczy może wkleić rysunki?/ to zapewne pisze coś w tym stylu że te "ławy" wykonano zgodnie z projektem i sztuką /budowlaną/... a kawałka nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.07.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Wiesz jak to jest czasami z kierownikami. To pogoń go w cholere. Mój, pierwszą wizyte na budowie złożył po wykonaniu wykopu i wytyczeniu budynku. Chciał zobaczyć jaki mamy grunt pod spodem a potem wziął miarke i sprawdził czy budynek jest dobrze wytyczony. Pewnie i dostał ze 3 koła za budowę? Hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.07.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 to zapewne pisze coś w tym stylu że te "ławy" wykonano zgodnie z projektem i sztuką /budowlaną/... a kawałka nie ma... zanim to napisze ten kawałek będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.07.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Wiesz jak to jest czasami z kierownikami. To pogoń go w cholere. Mój, pierwszą wizyte na budowie złożył po wykonaniu wykopu i wytyczeniu budynku. Chciał zobaczyć jaki mamy grunt pod spodem a potem wziął miarke i sprawdził czy budynek jest dobrze wytyczony. Pewnie i dostał ze 3 koła za budowę? Hm 2,5. Ostatnia rata jak przyjdzie "inspektor deszcz" i dach okaże się szczelny. Ja uważam że warto. Kierownika od podpisywanie papierków nie chciałbym za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 18.07.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Jezu a co to za ekipa. Raczej nie jest normalne żeby ZAPOMNIEĆ wykopać zaszalować i wylać ławę pod ścianę nośną. Jakaś banda ślepców, zbieranina ostatnich patalachów. Pogoń ich w cholere. Mnie szlag by trafił. Zrob z szefa tych FACHOFCUFFFF zbrojenie i zalej w brakującym fragmencie ławy betonem ku przestrodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 18.07.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 "Fachowcy zrobili błąd i nie zrobili wykopu pod jedną ścianę nośną i nie została ona zalana. Twoi byli jednak lepsi... Moi mi tylko jedną ławę zalali na 1,2 metra. Oprócz tego w ostatniej chwili się kapli, że mi ścianę budynku wykopali 1,5 metra za daleko... Ale się kapli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.07.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 czasem ma sie kiepską ekipe i dobrego kierbuda, to sie budowa jakos trzyma kupy, jak kierbud kiepski, ale za to majster bystry, to tez nic sie na łeb nie zawali .... ale autor watku ma zdaje sie oba "elementy" do dupy, wiec co najmniej z jednego powinien zrezygnowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 19.07.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Jak będą dolewać tę nieszczęsną ławę zwróć uwagę jak to robią.Muszą podkopać się pod istniejącą ławę, i tam lać beton. Do tego muszą wywiercić w istniejącej dziury i wsadzić zbrojenie, najlepiej na klej. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Muszą podkopać się pod istniejącą ławę, i tam lać beton. Po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 19.07.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Taką radę dał kierownik i inspektor, a po co? Może żeby dobrze zespoić ławy? Pytałam ich tylko o rozwiązanie takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.07.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Taką radę dał kierownik i inspektor, a po co? Może żeby dobrze zespoić ławy? Pytałam ich tylko o rozwiązanie takiego problemu. Wg mnie to zupełnie niepotrzebne, a nawet powiedziałbym ze popsuje w przyszłości pracę całości. Po co podkopywac istaniejącą ławę ? żeby uzyskać osiadanie i pękanie. Jeżeli ktoś bardzo chce to zespolić to propponuję wylac ławe w poziomie dotychczasowych ław a na wierzchu w rejonie brakującej ławy nadlać coś w rodzaju wieńca osadzonego na ławie wchodzącego na "stare" ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts