Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje remont mieszkania?

sebamar

Recommended Posts

Mam niewielkie mieszkanie w bloku (44 m2). Mieszkanie jest stare od dawna nieromontowane. Należy w nim wyremontować łazienkę (nowa wanna, umywalka, kafelki), kuchnię, położyć gładzie i wycyklinować parkiet. Ponieważ zupełnie się na tym nie znam postanowiłem wynająć firmę , która wszytko zrobi. Firma wyceniła wszystko na 2000 PLN za metr2. Zaniemówiłem z wrażenia. Próbowali mnie naciągnąć czy takie są ceny?

Policz sobie ile czasu im to moze zajac. U mnie robi 3 ludzi i dostają co dwa tygodnie ok 3500, jedzenie i picie i wszystko inne sobie sami organizuja. uwazam ze to nieduzo, no powiedzmy ze w normie, pracują od ok9 do 18-20. Pamietaj ze remont prawie zawsze kosztuje wiecej niz w poczatkowych obliczeniach

Ale nie powinno to chyba wyjść aż 2000 z metra. Remont łazienki z wymianą armatury i ceramiki to koszt mniej więcej 10.000 zł. Gładzie to około 25 zł za metr. parkiet nieco droższy. Ale nie powinno to wyjść aż 88.000,00 zł. Poszukaj tańszej ekipy. Naprawdę można to zrobić taniej może nawet dużo taniej.

Pozdr,

Z tego co pisze sebamar to parkiet jest co cyklinowania a nie do polozenia na nowo. Wiesz co sebamar ja tez zaniemowilem z wrazenia ! Firmy za budowe stanu surowego zamknietego domu jednorodzinnego biora mniej (oczywiscie zalezy jaki dom, metraz,, dach itd..), ale 88 tys to masakra jest jakas. Remont lazienki z cala nowa armatura tak jak ktos wczesniej pisal nie wiecej niz 10tys, cyklinowanie sprawdz w swoim miescie ceny za m2 i bedzesz mial koszt, gladzie to samo, kuchnia max 20 tys (razem ze sprzetem AGD). Mysle ze wyjdzie nie wiecej niz 40 tys., no przynajmniej mi by nie wyszlo:) Pozdrawiam

Mam niewielkie mieszkanie w bloku (44 m2). Mieszkanie jest stare od dawna nieromontowane. Należy w nim wyremontować łazienkę (nowa wanna, umywalka, kafelki), kuchnię, położyć gładzie i wycyklinować parkiet. Ponieważ zupełnie się na tym nie znam postanowiłem wynająć firmę , która wszytko zrobi. Firma wyceniła wszystko na 2000 PLN za metr2. Zaniemówiłem z wrażenia. Próbowali mnie naciągnąć czy takie są ceny?

Jak wyobrażasz sobie odpowiedzi forumowiczów podając takie ogólne informacje w pytaniu?!Nie znasz się na remontach ale chyba umiesz liczyć i czytać więc podaj co i za ile zawiera kosztorys a będzie się można odnieść.Można mieć łazienkę za 2000 i można za 20 000.Podobnie kuchnie.O ile ceny robocizny są jakoś porównywalne o tyle urządzenia mogą mieć różne ceny.Nie sądze że by to były koszty robocizny,tzn cyklinowania z lakierowaniem,gładzi zmalowaniem i płytek w kuchni i łazience

• 4 years później...
Jeśli wnętrze mieszkania wymaga jedynie drobnych prac, jak malowanie, czy wymiana wykładziny na panele można się pobawić i dość niedrogo samodzielnie wykonać prace. Co innego, kiedy do remontu nadaje się całe mieszkanie, tak jak u Ciebie. W takim przypadku lepiej nie ryzykować i skorzystać z pomocy fachowca. Rok temu brat kupił mieszkanie z postępowanie komorniczego (38m2). Totalna nora, ale bardzo tanio, a mu zależało na własnym kącie. Chciał wziać się do tego remontu sam, ale kiedy już znalazł czas nie bardzo wiedział od czego zacząć :D Jak ktoś nie ma pojęcia to lepiej zatrudnić fachowców. Brat wziął kredyt na remont w takiej poleconej przez znajomego firmie janvest, bez żadnych zaświadczeń, pieniądze dostał w 3 dni. Bezpiecznie i wszystko na umowie z możliwością przedłużenia spłaty. Po bankach 2 tygodnie chodził i nie chcieli mu dać kredytu bo nie miał zdolności, pomimo mieszkania, które miało być zabezpieczeniem :bash: W końcu zatrudnił niedrogą firmę remontową (też z Torunia, jak ktoś chce mogę polecić ;) ) i chłopaki mu mieszkanie za 30 tysiecy od podłóg po sufit na błysk odpalili. Ale to bez mebli, tylko ceramika była wliczona.

• 2 weeks później...
nie miałem nic złego na myśli :( chciałem podzielić się doświadczeniami i być może nawet pomóc komuś, kto może też ma problem z finansowaniem remontu. nie każdy nowy użytkownik musi od razu wszystko ogarniać, nawet nie zauważyłem, że to stary post :/ na przyszłość będę zwracał na to uwagę, bo jak widać, nawet jak ktoś ma dobre chęci to nie zawsze mu wychodzi. sorki za kłopot i dzięki, że czuwacie :) na przyszłość będę zwracał uwagę na to, czy pisze w zamkniętych wątkach Edytowane przez adi81