Mefi-Z 17.07.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Zamierzam ocieplić dom co najmniej 20cm styropianu. Jak zamontować rury odprowadzające wodę z rynien do tak grubego styropianu a jednocześnie nie tworzyć mostków termicznych? Ktoś kiedyś pisał o specjalnych kołkach do styropianu. Gdzie można takie kupić? Z góry dziękuję za poradę Jacek Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 17.07.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 plastikowe kołki, takie grube świderki do mocowania w styropianie różnych nawet ciężkich rzeczy kupuję w castoramie, 4 szt ok 12 zł. Wiszą na tym lampy, rynny i inne i żadna wichura ich nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi-Z 17.07.2008 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Dzięki poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 18.07.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 do mocowan z obciążeniami ma specjalne kołki Fischer. (np. do markiz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaq79 20.07.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 plastikowe kołki, takie grube świderki do mocowania w styropianie różnych nawet ciężkich rzeczy kupuję w castoramie, 4 szt ok 12 zł. Wiszą na tym lampy, rynny i inne i żadna wichura ich nie ruszy A w ktorym miejscu mocujesz te "swiderki"? bezposrednio na styropianie i przykrywasz je tynkiem czy pod styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.07.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 takie nieplastikowe kołki to dopiero bylyby mostki .... ze HO HO ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.07.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 plastikowe kołki, takie grube świderki do mocowania w styropianie różnych nawet ciężkich rzeczy kupuję w castoramie, 4 szt ok 12 zł. Wiszą na tym lampy, rynny i inne i żadna wichura ich nie ruszy A w ktorym miejscu mocujesz te "swiderki"? bezposrednio na styropianie i przykrywasz je tynkiem czy pod styropian? Bezpośrednio na styropianie - ja to robiłem już po tynkowaniu ale można i przed - trzeba tylko zaznaczyć miejsce otworu. Nawierca sie zwykłym wiertłem / ca 4mm / dziurkę w styropianie dla zrobienia prowadzenia a potem te "świderki" wkręca się w styropian . Sam tak mocowałem wszystkie lampy zewnętrzne mocowane do elewacji i całą galanterię ozdobną na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 20.07.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 nawet nie trzeba nic wiercić w styropianie, wyciąłęm nożylkiem warstwę kleju z siatką aby czoło świderka było równo z powierzchnią elewacji i wkręcałem, trzeba użyć ośmiokątnej końcówki niczym ich nie pokrywam, średnica wystającego kołnierza ok 3 cm, zazwyczaj to co wieszasz zasłania i nic nie widać na wierzchu a o nieplastikowych kołkach i tych mostkach to myślę, że kolega miał na myśli mocowanie bezpośrednio do muru kołkami o długości większej niż grubość styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Tylko ile wytrzymają takie plastikowe zabawki ? Gdybym chciał np w warstwie styropianu zrobić imitację muru pruskiego, a drewno moze pracować i są tam duże siły to nie sądzę, żeby to zdało egzamin.... Z drugiej strony szukam kołków rozporowych z długimi śrubami, przechodzącymi przez całe ocieplenie, ale nie widziałem jak do tej pory takich w marketach, być może wie ktoś, gdzie można coś takiego zdobyć ? P.S. Z ewentualnymi mostkami termicznymi mogę się pogodzić, nie zmarznę od tego, ci co mają typowe balkony to dopiero powinni płakać. U mnie najważniejsze, aby elewacja była solidnie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.07.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Z drugiej strony szukam kołków rozporowych z długimi śrubami, przechodzącymi przez całe ocieplenie, ale nie wiedziałem jak do tej pory takich w marketach, być może wie ktoś, gdzie można coś takiego zdobyć ?Bo to de facto nie jest standardowe rozwiązanie więc i w markecie tego nie znajdziesz. Raz byłem świadkiem jak w Koelnerze pewna pani próbowała znaleźć coś podobnego do swojego ocieplenia. Sprzedawca potwierdził, że trudno będzie coś odpowiedniego znaleźć. Najprościej jest chyba samemu to jakoś skompletować - długi bolec metalowy i do tego odpowiedni kołek rozporowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.07.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Co do mocowania różnych elementów do ścian w przypadku grubego styro, jakiś czas temu widziałem gdzieś taki fajny plastykowy gadżet. Postać prostopadłościanu z mocowaniami od "dołu" i "góry". Od "dołu" mocowało się go do ściany, wysuwało na żądaną grubość, tak aby "góra" zlicowała się z tynkiem. Obkładało się to dookoła styro, środek też + pianka. Po zasiatkowaniu i zaklejeniu całości mocowało się do tego to, co chcemy aby ładnie i trwale wisiało. Niestety teraz, gdy tego potrzebuję, nie mogę coś znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 11.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Co do mocowania różnych elementów do ścian w przypadku grubego styro, jakiś czas temu widziałem gdzieś taki fajny plastykowy gadżet. Postać prostopadłościanu z mocowaniami od "dołu" i "góry". Od "dołu" mocowało się go do ściany, wysuwało na żądaną grubość, tak aby "góra" zlicowała się z tynkiem. Obkładało się to dookoła styro, środek też + pianka. Po zasiatkowaniu i zaklejeniu całości mocowało się do tego to, co chcemy aby ładnie i trwale wisiało Bardzo fajny patent, może ktoś to gdzies spotkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.08.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 pręty gwintowane przez grubość ściany. Mpo.... coś tam od 3 litrowego tak robił. I jest zadwoooloooony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.08.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Bardzo fajny patent, może ktoś to gdzies spotkał?No właśnie szukam intensywnie bo czas ocieplania się zbliża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Rury spustowe powinny być mocowane stabilnie i nie piszmy tu o jakiś mostkach bo to bzdury! Kołki do mocowania styropianu to teoretycznie też mostki. Na prawdziwe mostki jakoś nie zwracamy uwagi. Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 12.08.2008 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Na lampę zawsze można wyciąć kawałek styropianu i w to miejsce na kleju zamocować kawałek betonu komórkowego (mam tak nad kotłownią) i do tego lampa - trzyma ok - ale ten mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 pręty gwintowane przez grubość ściany. Mpo.... coś tam od 3 litrowego tak robił. I jest zadwoooloooony. zgadza się, dałem fi8 śrubunek 200cm długi przewiercony na wylot a potem docięty na miarę, trzyma jak jasna cholera, a mostek termiczny z tego astronomiczny, 3 śrubunki po fi8 każdy, nawet nie bardzo jest jak to uwzględnić w obliczeniach A po co aż fi8? I jak to wykończyłeś od środka - jest nakrętka, czy tak po prostu siedzi se w murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 13.08.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja przedłużałem oryginalne kołki do mocowania rur spustowych Ruukki bo oryginalne były za krótkie. Są takie tuleje z gwintem naciętym z 2 stron. Tulejkę nakręcasz na oryginalny trzpień od kołka (gwint był calowy ale tulejka M8 sobie z nim poradziła) a w drugą stronę tulejki wkręcasz dowolnie długi odcinek nagwintowanego pręta. Do pręta przykręcasz obejmę na rurę spustową i po robocie. W ten sposób możesz przykręcić rurę spustową przez dowolnie grubą warstwę ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 13.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja mam inny patent By zamocowaś coś nawt ciężkiego w styropianie czy wełnie wystarczy w tym miejscu wstawić drewniany klocek i pokręcić go kołkiem do ściany albo na klej jak wszyscy wiedzą drewno ma świetną izolację a do niego zamocujesz lampy rynny gniazda itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts