Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż rynien do styropianu

Recommended Posts

Zamierzam ocieplić dom co najmniej 20cm styropianu. Jak zamontować rury odprowadzające wodę z rynien do tak grubego styropianu a jednocześnie nie tworzyć mostków termicznych? Ktoś kiedyś pisał o specjalnych kołkach do styropianu. Gdzie można takie kupić? Z góry dziękuję za poradę Jacek Z

plastikowe kołki, takie grube świderki do mocowania w styropianie różnych nawet ciężkich rzeczy kupuję w castoramie, 4 szt ok 12 zł. Wiszą na tym lampy, rynny i inne i żadna wichura ich nie ruszy

A w ktorym miejscu mocujesz te "swiderki"? bezposrednio na styropianie i przykrywasz je tynkiem czy pod styropian?

plastikowe kołki, takie grube świderki do mocowania w styropianie różnych nawet ciężkich rzeczy kupuję w castoramie, 4 szt ok 12 zł. Wiszą na tym lampy, rynny i inne i żadna wichura ich nie ruszy

A w ktorym miejscu mocujesz te "swiderki"? bezposrednio na styropianie i przykrywasz je tynkiem czy pod styropian?

Bezpośrednio na styropianie - ja to robiłem już po tynkowaniu ale można i przed - trzeba tylko zaznaczyć miejsce otworu.

Nawierca sie zwykłym wiertłem / ca 4mm / dziurkę w styropianie dla zrobienia prowadzenia a potem te "świderki" wkręca się w styropian .

Sam tak mocowałem wszystkie lampy zewnętrzne mocowane do elewacji i całą galanterię ozdobną na elewacji :D

nawet nie trzeba nic wiercić w styropianie, wyciąłęm nożylkiem warstwę kleju z siatką aby czoło świderka było równo z powierzchnią elewacji i wkręcałem, trzeba użyć ośmiokątnej końcówki

niczym ich nie pokrywam, średnica wystającego kołnierza ok 3 cm, zazwyczaj to co wieszasz zasłania i nic nie widać na wierzchu

a o nieplastikowych kołkach i tych mostkach to myślę, że kolega miał na myśli mocowanie bezpośrednio do muru kołkami o długości większej niż grubość styropianu

Tylko ile wytrzymają takie plastikowe zabawki ? Gdybym chciał np w warstwie styropianu zrobić imitację muru pruskiego, a drewno moze pracować i są tam duże siły to nie sądzę, żeby to zdało egzamin....

Z drugiej strony szukam kołków rozporowych z długimi śrubami, przechodzącymi przez całe ocieplenie, ale nie widziałem jak do tej pory takich w marketach, być może wie ktoś, gdzie można coś takiego zdobyć ?

P.S. Z ewentualnymi mostkami termicznymi mogę się pogodzić, nie zmarznę od tego, ci co mają typowe balkony to dopiero powinni płakać. U mnie najważniejsze, aby elewacja była solidnie wykonana.

Z drugiej strony szukam kołków rozporowych z długimi śrubami, przechodzącymi przez całe ocieplenie, ale nie wiedziałem jak do tej pory takich w marketach, być może wie ktoś, gdzie można coś takiego zdobyć ?
Bo to de facto nie jest standardowe rozwiązanie więc i w markecie tego nie znajdziesz. Raz byłem świadkiem jak w Koelnerze pewna pani próbowała znaleźć coś podobnego do swojego ocieplenia. Sprzedawca potwierdził, że trudno będzie coś odpowiedniego znaleźć. Najprościej jest chyba samemu to jakoś skompletować - długi bolec metalowy i do tego odpowiedni kołek rozporowy.

Co do mocowania różnych elementów do ścian w przypadku grubego styro, jakiś czas temu widziałem gdzieś taki fajny plastykowy gadżet. Postać prostopadłościanu z mocowaniami od "dołu" i "góry". Od "dołu" mocowało się go do ściany, wysuwało na żądaną grubość, tak aby "góra" zlicowała się z tynkiem. Obkładało się to dookoła styro, środek też + pianka. Po zasiatkowaniu i zaklejeniu całości mocowało się do tego to, co chcemy aby ładnie i trwale wisiało.

Niestety teraz, gdy tego potrzebuję, nie mogę coś znaleźć

• 3 weeks później...

Co do mocowania różnych elementów do ścian w przypadku grubego styro, jakiś czas temu widziałem gdzieś taki fajny plastykowy gadżet. Postać prostopadłościanu z mocowaniami od "dołu" i "góry". Od "dołu" mocowało się go do ściany, wysuwało na żądaną grubość, tak aby "góra" zlicowała się z tynkiem. Obkładało się to dookoła styro, środek też + pianka. Po zasiatkowaniu i zaklejeniu całości mocowało się do tego to, co chcemy aby ładnie i trwale wisiało

Bardzo fajny patent, może ktoś to gdzies spotkał?

Rury spustowe powinny być mocowane stabilnie i nie piszmy tu o jakiś mostkach bo to bzdury! Kołki do mocowania styropianu to teoretycznie też mostki. Na prawdziwe mostki jakoś nie zwracamy uwagi. Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

pręty gwintowane przez grubość ściany. Mpo.... coś tam od 3 litrowego tak robił. I jest zadwoooloooony.

zgadza się, dałem fi8 śrubunek 200cm długi przewiercony na wylot a potem docięty na miarę, trzyma jak jasna cholera, a mostek termiczny z tego astronomiczny, 3 śrubunki po fi8 każdy, nawet nie bardzo jest jak to uwzględnić w obliczeniach

A po co aż fi8? I jak to wykończyłeś od środka - jest nakrętka, czy tak po prostu siedzi se w murze?

Ja przedłużałem oryginalne kołki do mocowania rur spustowych Ruukki bo oryginalne były za krótkie. Są takie tuleje z gwintem naciętym z 2 stron. Tulejkę nakręcasz na oryginalny trzpień od kołka (gwint był calowy ale tulejka M8 sobie z nim poradziła) a w drugą stronę tulejki wkręcasz dowolnie długi odcinek nagwintowanego pręta. Do pręta przykręcasz obejmę na rurę spustową i po robocie. W ten sposób możesz przykręcić rurę spustową przez dowolnie grubą warstwę ocieplenia.