wg 25.09.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Jak w temacie. Planuję GWC rurowy w formie "drabinki" w obrębie fundamentów (rura rozgałęzia się na 5 części po 15 m, łączy się z powrotem i idzie do czerpni). Wykonawca mówi, że nad ławami bo podkopywanie się pod ławy jest niewskazane. Z drugiej strony im głębiej GWC tym lepiej, szczególnie, że u mnie wody gruntowe były w maju na ok 120, teraz są niżej. W przypadku GWC rurowego lepiej żeby był w wodzie. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 25.09.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 GWC rurowego nie daje sie pod budynkiem, gdyz to powoduje obnizenie temperatury ziemi wokol rury zimą. Daj sobie rure wokol budynku, za ławami, czy tez ocieplonymi scianami fundamentowymi i wejdz do czerpni z zewnątrz i nie rob drabinki pod budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.09.2003 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Argument logiczny, właściwie po to ocieplam ściany fundamentowe aby zapobiec wyziębianiu piasku pod podłogą. Tylko czy rzeczywiście jest to efekt na tyle duży żeby miał znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 25.09.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Tak, przeczytaj sobie opracowania przytoczone w postach o GWC rurowym, zwlaszcza to Gerarda Dibowskiego z niemieckiego Uni z roku 2003 (do sciągniecia ze strony internetowej). W tym opracowaniu znajdziesz sporo wyliczen i wksazowek. Ja sie tym kierowalem przy wykonaniu mojego GWC rurowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.09.2003 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Znalazłem, przejrzałem, ale niemiecki znam w stopniu mniej niż podstawowym. Ciekawe są rysunki i zdjęcia. Jak rozwiązałeś problem skroplin? U mnie jest dosyć wysoka woda gruntowa.Napisz proszę jak najwięcej o swoim GWC jeśli możesz.Z góry dziękuję.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 25.09.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Wykonalem GWC z rury fi 200mm kanalizacyjnej o grubosci scianek 3,9mm, dlugosc 50mb, jedna rura, polozona ze spadkiem w kierunku piwnicy. Rura została ułożona tak, jak uklada sie kanalizację. Wiecej zobacz na wątku GWC inaczej. Rura powinna byc ukladana na glebokosci optymalnie koszt/zysk energetyczny na glebokosci 1,5m i powinna miec parametry takie, jak opisalem powyzej (o ile niemieckie badania, na ktorych sie oparlem, są prawidlowe).[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.09.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 a co dzieje się z cieplem które przenika przez posadzkę do gruntu, może wlaśnie umiejscowienie w obrębie budymku (ocieplonego) da większe zyski niż na zewnątrz. (no może mniejsze straty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.09.2003 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 A od czego zależy natężenie strumienia ciepła uciekającego przez podłogę? Między innymi od gradientu temperatury, więc im bardziej wychłodzimy piasek pod podłogą tym więcej ciepła będzie uciekać. Sumarycznie - zysków raczej nie będzie, raczej straty. Moja wątpliwość polega raczej na tym na ile istotny będzie ten efekt przy rurach od GWC na 1,2 m poniżej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.09.2003 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Aha, ale zupełnie odeszliśmy od tematu początkowego. Ponawiam pytanie: jeśli już GWC w obrębie budynku to nad czy pod ławami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 25.09.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 1 - nie liczyłem tego, ale sądzę, że prowadząc gwc pod posadzką raczej odzyskujemy straty ciepła przez podłogę, niż generujemy większe (zgadzam się, że zachodzą oba procesy, pytanie, który tylko przeważa) - jeśli macie jakieś konkrety (nie po niemiecku ), to chętnie doczytam 2 - też mam wody bardzo płytko (50 cm na wiosnę ), ale nie dawałbym rozprowadzenia "w wodzie". Jeśli będzie nieszczelność zaleje ci rurę i zablokuje przepływ powietrza - pod fundamentem nic z tym nie zrobisz 3 - zamierzam prowadzić między ławami jedną rurę 30m 4 - przy gwc zbyt blisko wody widzę jeden problem - latem (lepsze chłodzenie) i zimą (szybsza regeneracja) mamy zysk; problem tylko z wiosną i jesienią - może dojść do niechcianego nadmiernego schłodzenie powietrza dolotowego w stosunku do temp. zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 26.09.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Z badan dzialających GWC rurowych wynika, że rura pobiera dosyc znaczne ilosci energii z ziemi i dlatego jest stosowana jako GWC. Nie nalezy jej jednak ukladac pod podlogą, lecz poza obrysem budynku, gdyż powietrze przez nią przechodzące znacznie schładza ziemie w jej obrebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts