pan inwestor 18.07.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam. Właśnie ekipa montuje podbitkę i moje pytanie: Czy należy co jakiś czas wywiercić otwory i zabezpieczyć siatką - aby zapewnić wentylację? Oglądałem wiele podbitek i nie zauważyłem takich otworów... Może oczy zawiodły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 18.07.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Cześć. Są specjalne panele do podbitki z wbudowaną juz siatką przeciwko owadom i ptakom. Dajesz np. co 1,5 metra jeden panel i kłopot z głowy - z wentylacją oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan inwestor 18.07.2008 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Ok. Ale czy jest to wogóle potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.07.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Jest potrzebne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 18.07.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Ja chcę zastosować podbitkę z PCV . Wykonawca twierdzi że nie trzeba dawać co jakiś czas wentylacji bo jest na tyle luzu że wentylacja dodatkowa jest niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan inwestor 18.07.2008 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Dziękuję. Mam drewnianą podbitkę własnoręcznie impregnowaną więc sam też nawiercę otwory, bo moi fachowcy jakoś na to nie wpadli; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.07.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Ja chcę zastosować podbitkę z PCV . Wykonawca twierdzi że nie trzeba dawać co jakiś czas wentylacji bo jest na tyle luzu że wentylacja dodatkowa jest niepotrzebna. Niebezpieczna jest nieszczelna podbitka - ostatnio było kilka wątków o osach czy innej gadzinie latającej zakładającej gniazda pod podbitką a wykorzystujące nieszczelności w materiale . Zdecydownie wentylacja podbitki być musi - podbicie powinno być szczelne a elementy wentylacyjne dokładnie zabezpieczone siatką coby żadne robactwo fruwające nie zdołało się dostać pod podbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucasgg 18.07.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam, Ja chcę zastosować podbitkę z PCV . Wykonawca twierdzi że nie trzeba dawać co jakiś czas wentylacji bo jest na tyle luzu że wentylacja dodatkowa jest niepotrzebna. Ja się od wykonawców nasłuchałem, że lepiej jednak zrobić. Mamy również podbitkę pcv, gdzie "panele" idą prostopadle do ściany budynku. Co 10-15 "normalnych" paneli wstawiony jest panel wentylacyjny (z małymi szczelinami). Większych niezaplanowanych szpar w samej podbitce nie będzie (o ile się dobrze zrobi) - lepiej zatem jednak zrobić wentylację (systemową w postaci innych listewek bądź wstawić kratki z siatką zabezpieczającą przed robactwem). -- Pozdrawiam, Łukasz Gryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekd85 18.07.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Sprzedawałem różne rodzaje podbitki przez jakies 2 lata i moim zdaniem jezeli chodzi o wąską z płatami ok. 10cm szerokości to co piaty powinien być z wentylacją, natomiast jezeli chodzi o szersze powyzej 20cm szerokosci to co 3-4 powinien byc z wentylacja. A co do samej podbitki...nie trzeba robic zadnych otworow samemu. Wystarczy kupic wentylowane platy. Jest wielu producentow, ktorzy takie maja. A co do robactwa...otwory wentylowane, z ktorymi sie spotkalem, byly tak zrobione zeby zadna osa czy inny owad sie nie dostal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.07.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 A co do samej podbitki...nie trzeba robic zadnych otworow samemu. Wystarczy kupic wentylowane platy. W przypadku drewnianej podbitki - trzeba robić otwory samemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekd85 18.07.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Napisałem "wentylowane płaty" a nie dechy, także myślałem, że będzie to jasne:) Zgadzam się z Tobą, w drewnie trzeba robić samemu otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts