Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Super projekty domków do 90 m2

Gość

Recommended Posts

Godny uwagi projekt Muratora D04 użytkowa 92,8 m

Witam,

Taki właśnie postawiłem. Prosty podział na pomieszczenia daje wrażenie, że dom ma większą powierzchnie - szczególnie połączenie salonu i kuchni daje takie wrażenie. Generalnie "zwiedzający" są zaskoczeni, że dom nawet 100 m2 nie ma.

Z pozdr, Filo.

Zamierzam się wybudować w takim małym domku tzn. postawiłem dość dużo kryteriów które musi taki projekt spełnić. o to one:

- pow. uż. do 99,99 m2,

- bryła domu najlepiej w kwadracie,

- kuchnia połączona z solonem tak w jednej lini ciągłej aby będąc w kuchni można było widzieć cały pokój,

- kominek w salonie (zastosuję płaszcz wodny w nim),

- poddasze użytkowe (najlepiej z 2 sypialniami),

- na dole łazienka mała tylko z prysznicem a u góry duża,

- bez piwnicy,

- garaż lub możliwość doklejenia jego do budynku,

- dach dwuspadowy bez żadnych udziwnień,

- najlepiej bez żadnych balkonów, lukarn itp.

Chyba tyle bo sam się pogubiłem. :roll:

Wszystkie te kryteria tylko po to aby obniżyć koszt budowy do minimum gdyż większość prac wykonam sam lub z drobną pomocą innych osób (murować nie będę).

W symie przez jakieś 4 miesiące wertowania wśród projektów małych domków znalazłem około 17 takowych spełniających powyższe kryteria (bynajmniej 85% z mych założeń). Wiele projektów wymagało zmian i dlatego szukałem dalej i dalej i dalej. Jednym z pierwszych projektów był STAR 68 ale gdy postawiłem mu powyższe kryteria od razu spadł na ostatnie miejsce. W dniu dzisiejszym mam projekt który spełnia 100% zamierzonych planów. To projekt ORZESZEK z Białegostoku. No marzenie :D. W internecie nie mogłem go znaleźć ale w jednej z gazet był jego prospekt. Pow. uż 93,3 m2, kubatura 415m3. Polecam.