Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany

Arctica

Recommended Posts

PS. Trociu że też nie wpadłam, że na opakowaniu może być coś napisane ....

dzięki za Twą wspaniałą sugestię

nabijasz sobie posty czy o co chodzi? :-?

Może chodzi o to, że bejca bejcy może być nie równa. Tak samo z pigmentami. To tak jakbym zadał pytanie: kupiłem samochód osobowy - które paliwo mam lać.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kupiłam dzisiaj bejcę perłową i pigmenty :)

czy ktoś może udzielić mi szczegółowych instrukcji jak to stosować?? ;)

Cała zabawa polega na tym, że nie ma instrukcji. To nie operacja na otwartym sercu, wszystko można naprawić. Po prostu improwizuj. Począwszy od barw, przez techniki i ilości warstw. Szybko się zorientujesz.

Parę rad na szybko:

barwa w czasie nakładania jest o kilka tonów ciemniejsza, niż efekt końcowy po wyschnięciu. Nie panikuj, jak wychodzi za ciemno i nie ciesz się, gdy kolor jest idealny.

Perła jak dla mnie zbytnio błyszczy, ostrożnie bo wyjdzie jak na basenie. W razie czego zawsze można zmatowić, ale to dodatkowa zabawa.

Ponieważ to są wszystko produkty akrylowe, to jeśli robisz przecierkę, to istnieje groźba rozcieńczenia warstwy spodniej (jeśli też była akrylowa). Gdy tylko złapie wilgoć, intensywne docieranie w celu na przykład poprawienia może spowodować powstanie takiego wytartego placka z obwódką, który znacznie trudniej doprowadzić do porządku.

Dbaj o to, żeby wszędzie było równomiernie i staraj się nie zmieniać techniki w eksponowanych miejscach.

Miłej zabawy.

voitek,

bardzo dziękuję za rady

postaram się zastosować

zamierzenie przy zakupie było takie, że będzie stosowana miejscowo :)

Trociu,

ktoś kto ma jakąś orientację w strukturach na ścianie, wie co to jest bejca perłowa i pigmenty (jakie by one nie były)

sedno w tym, żeby zabierać głos tam gdzie ma się o czymś pojęcie

Hmmm..... :-?

Tych "rad na szybko" to bym tak bardzo do serca nie brała....

barwa w czasie nakładania jest o kilka tonów ciemniejsza, niż efekt końcowy po wyschnięciu

najczęściej, ale... nie zawsze. miałam kilka przypadków gdzie działo się zgoła odwrotnie :roll:

Ponieważ to są wszystko produkty akrylowe, to jeśli robisz przecierkę, to istnieje groźba rozcieńczenia warstwy spodniej (jeśli też była akrylowa). Gdy tylko złapie wilgoć, intensywne docieranie w celu na przykład poprawienia może spowodować powstanie takiego wytartego placka z obwódką, który znacznie trudniej doprowadzić do porządku.

jeżeli warstwa spodnia jest sucha, to pomimo że akrylowa jest co najmniej zmywalna, a często i szorowalna :lol: , więc nie ma możliwości przytarcia jej przy przecierkach. No chyba, że ktoś będzie się bardzo starał :wink:

Dbaj o to, żeby wszędzie było równomiernie

:o :o :o

Perła jak dla mnie zbytnio błyszczy

jak se wszędzie równomiernie perłą pociągniesz to się nie dziwię że jak na basenie :wink: . Właśnie na tym to polega żeby było nierównomiernie, gdzie się machnie tam będzie, toż to hand made, a nie tapeta :lol: :roll: :lol:

Pozdr

Ps. izat wyszło już coś bo nie mogę się doczekać :roll:

Hmmm..... :-? Tych "rad na szybko" to bym tak bardzo do serca nie brała....

Widzę, że uparłaś się, aby zanegować wszystkie. Na zdrowie.

A w zasadzie to napisałaś tylko, kiedy moje rady nie mają zastosowania. Dobre i to. Chętnie się jednak dowiemy czegoś bardziej konstruktywnego.

Hmmm..... :-? Tych "rad na szybko" to bym tak bardzo do serca nie brała....

Widzę, że uparłaś się, aby zanegować wszystkie. Na zdrowie.

A w zasadzie to napisałaś tylko, kiedy moje rady nie mają zastosowania. Dobre i to. Chętnie się jednak dowiemy czegoś bardziej konstruktywnego.

Czy dokładnie wszystkie to nie liczyłam :roll: , ale jak ktoś oczywiste bzdury pisze to reagować trzeba. Ekspertem nie jestem, ale własnoręcznie pomalowałam duuuuużo ścian i akrylu który się później pod wodą rozmazuje nie spotkałam i nie wiem kiedy ta "rada" mogła by mieć zastosowanie, a to tylko pierwsza z rzędu.

A bardziej konstruktywne wiadomości chętnie podam po bardziej konstruktywnych pytaniach, bo takie rady dla zasady to nie ja.

Ps. czemu występujesz w liczbie mnogiej, czy następnym razem pisać "obywatelu"?? :wink: