Myszasta 18.07.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Proszę Was o podzielenie się swoimi doswiadczeniami jeżelki chodzi o wybór podłogi. Ja potrzebuję podłogę do salonu i sypialni. Waham się między panelami quick-step dąb deska 700/008 a podłagą drewnianą. Przy podłodze drewnianej wchodzą w grę deska barlinecka dąb deska rustical (szerokość 18cm, grubość 16mm, w tym zaledwie 3mm warstwy odnawialnej) badź też lita deska dębowa (15 cm, 22mm w tym 9 mm warstwy odnawialnej) firmy AD parkiet. Dodam że moje mieszkanko to świeżo wybudowane budownictwo oraz że jestem szczęśliwa posiadaczką dużego psiaka (ponad 40 kg ). Za panelami przemawia ich trwałość (AC4), za drewnem jego piekno i cisza przy eksploatacji. I teraz prośba o podzielenie się Waszymi doświadczeniami: czy psiak robi na panelach sporo rumoru? Czy faktycznie są tak trwałe? A jak sprawdza się drewno w konfrontacji z waszym czworonogiem? Dodatkowo obawiam się że lite deski dębowe bedą pracować (nie tylko sezonowo, ale także bo budynek osiada) i porobią się szpary. Barlinek podobno broni się przed tym 3warstwowym ułożeniem drewna, ale za to słyszałam iż jest jednorazowy (3mm warstwy odnawialnej) i cyklinowanie raczej nie wchodzi w grę co przy psie jest sporym problemem. Proszę, dzielcie się wszelkimi uwagami i wyprowadźcie mnie z ewentualnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-1997 18.07.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Zdecydowanie polecam lita deske.Ja zaryzykowalam takowa w nowym budownictwie. Zobaczymy co bedzie (jak budynek bedzie pracowal), ale jest piekna. I tak jak piszesz latwiej odnowic niz panele czy deske barlinecka. A z tego zo sie orientuje cena deski barlineckiej dobrej jakosci jest podobna do ceny prawdziwej deski Pozdrawiam,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 I tak jak piszesz latwiej odnowic niz panele czy deske barlinecka. A z tego zo sie orientuje cena deski barlineckiej dobrej jakosci jest podobna do ceny prawdziwej deski Odnowić to chyba najprościej właśnie panele - ściągasz i kładziesz funkiel nówkę. z 3-4 razy tak zrobisz i masz cenę Barlinka lub deski litej dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 I tak jak piszesz latwiej odnowic niz panele czy deske barlinecka. A z tego zo sie orientuje cena deski barlineckiej dobrej jakosci jest podobna do ceny prawdziwej deskiCena deski litej i barlinkowatej jest porównywalna, z tymże balinki nie pracują tak jak deski lite, nie wymagają lakierowania po położeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Rozejrzyj się na rynku jeszcze za czymś o nazwie 'finish parkiet' - kleisz i masz gotową podłogę bez lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Weź pod uwagę fakt, że Barlinek to nie jedyny producent deski trójwarstwowej. Inni producenci mają grubsze warstwy użytkowe drewna i z raz, dwa razy powinno się udać przecyklinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Zdecydowanie polecam lita deske. Ja zaryzykowalam takowa w nowym budownictwie. Zobaczymy co bedzie (jak budynek bedzie pracowal), ale jest piekna.Sam bym położył litą deskę, ale żona niestety nie chce o tym słyszeć, bo będzie pracować. Tak więc idziemy w trójwarstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 18.07.2008 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Deska barlinecka wchodzi w grę ze względu na super promocyjną cenę jaką udało mi się w sklepie wynegocjować. Oczywiście lite dechy są nieporównywalnie piekniejsze ale obawiam się szpar. Jeśli chodzi o finish parkiet to faktycznie dużo szybciej się go układa ale:1. Parkiet nie zaczarował mnie tak jak deski2. I tak wprowadzić się do mieszkanka mam zamiar wraz z poczatkiem nowego roku akademickiego więc nawet 4 tygodnie kładzenia desek nie są problemem. Ale myślicie że przy dużym psie jest sens inwestowania w drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.07.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Deska barlinecka wchodzi w grę ze względu na super promocyjną cenę jaką udało mi się w sklepie wynegocjować. Oczywiście lite dechy są nieporównywalnie piekniejsze ale obawiam się szpar. Jeśli chodzi o finish parkiet to faktycznie dużo szybciej się go układa ale: 1. Parkiet nie zaczarował mnie tak jak deski A że się tak spytam - ilu lamelowy barlinek negocjowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 18.07.2008 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 1-lamelowy. Cena za dąb rustical 18cm, dł 2200cm 100zł netto.Ten z zielonego kartonu z 30letnia grarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.07.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 w ta gwarancje nie wierz wogóle inie bierz pod uwage ..zadna ttajemnica nie jest ze nie uszkodzisz inaczej barlinka jak mechanicznie a mechaniczne uszkodzenia nie sa podstawa reklamacji...jak uszkodzić barlinka??? to proste upusc łyżeczkę do herbaty na to i obacz efekt...to są pieniadze wyrzucone w błoto .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 18.07.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 W salonie i w holu mam deskę barlinecką. Parkietu nie położyliśmy gdyż technologia kładzenia "wymaga trochę czasu"my natomiast już uzytkowaliśmy dom gdy kładliśmy podłogi. Zapach lakieru, cyklinowanie zapewne nie służyłby moim astmatycznym pociechom. Poddasze to panele i to jedne z tańszych na rynku.Deska barlinecka to naprawdę pomyłka! Panele mimo,że tanie i kupując je nastawialiśmy sie na ich wymianę gdzieś po pięciu latach sprawują sie całkiem nieźle. W pokoju komputerowym fotel na kółkach jeździ po nich cały czas -...ZERO zarysowań. Deska barlinecka była sporym wydatkiem w porównaniu do paneli i ....zupełnie nie trafionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 18.07.2008 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Słyszałam duzo podobnych opinii. Tyle że bardzo się obawiam hałasu, który wydają panele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 18.07.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Pod moimi panelami jest podkład z zielonych piankowych "prostokatów" (grubości nie pamiętam),pod deską barlinecką to samo- niestety stukot deski wcale nie jest mniejszy od tych wydawanych przez uzytkowanie paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.07.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Słyszałam duzo podobnych opinii. Tyle że bardzo się obawiam hałasu, który wydają panele . Zbarlinkeim jest to samo a cena jest o połowę wyższa...lepiej zrobić np mozaike z pełnego drewna podłogową np sztyorcowa z merbau cenowo wyjdzie podobnie..a komfort i trwałość na lata..z 50 zł na metrze wyjdzie wiecej pariet gotowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 19.07.2008 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Pod moimi panelami jest podkład z zielonych piankowych "prostokatów" (grubości nie pamiętam),pod deską barlinecką to samo- niestety stukot deski wcale nie jest mniejszy od tych wydawanych przez uzytkowanie paneli. Dlatego jeśli zdecydowałabym się na barlinka to bym go przykleiła do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 w ta gwarancje nie wierz wogóle inie bierz pod uwage ..zadna ttajemnica nie jest ze nie uszkodzisz inaczej barlinka jak mechanicznie a mechaniczne uszkodzenia nie sa podstawa reklamacji...jak uszkodzić barlinka??? to proste upusc łyżeczkę do herbaty na to i obacz efekt...to są pieniadze wyrzucone w błoto .... A czy tak samo ma się sytuacja z innymi produktami typu deska trójwarstwowa. Ze względu na obecną złą sławę Barlinka przymierzamy się do Kahrs'a. Czy on też będzie podatny na takie szybkie wgniecenia jak barlinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 21.07.2008 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ja słyszałam że jest to mercedes w swojej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.07.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ja słyszałam że jest to mercedes w swojej klasie.Właśnie z tego względu idziemy w tym kierunku. Żona nie chce słyszeć o parkiecie z powodu powstawania w przyszłości szpar więc dlatego wybieramy (mamy nadzieję) b. dobrą deskę podłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.07.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 kahrs to bardzo dobra firma..ale droga co do szczelin heheh tez sie zronbia...to zyje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts