Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na kogo faktury?

akapap

Recommended Posts

Jeżeli VAT, to faktura na osobę, która jest na pozwoleniu na budowę.

Jeżeli do rozliczeń z bankiem w związku z kredytem - na osobę będącą na umowie kredytowej.

Jeśli na pozwoleniu widnieje tylko jedna osoba a kredyt biorą dwie. To implikuje, że faktury powinny być brane na osobę na pozwoleniu, tak? Bank będzie miał potwierdzenie zakupów w postaci jednego nazwiska z kredytobiorców.

Pozdrawiam.

Ja tak mam, pozwolenie jest na mnie, wszystkie faktury są na mnie. Kredyt na nasz dwoje, ze strony banku zero problemów. Ze strony US już są i dlatego przyśpieszyliśmy ślub.

Jeszcze policzą wam darowiznę jak faktury będą na was oboje.

I kolejna sprawa mam nadzieje, że twoja pensja starczy na ratę, bo jeśli jesteście w konkubinacie to jak wytłumaczysz US skąd masz kasę??? Dziewczyna mi dała?

Ja tak mam, pozwolenie jest na mnie, wszystkie faktury są na mnie. Kredyt na nasz dwoje, ze strony banku zero problemów. Ze strony US już są i dlatego przyśpieszyliśmy ślub.

Jeszcze policzą wam darowiznę jak faktury będą na was oboje.

I kolejna sprawa mam nadzieje, że twoja pensja starczy na ratę, bo jeśli jesteście w konkubinacie to jak wytłumaczysz US skąd masz kasę??? Dziewczyna mi dała?

Skoro pieniądze są pożyczone od banku to US ma, że przychód jest legalny.

Jakie problemu zostały wygenerowane przez US? To, że tylko jedna osoba jest na fakturze (ta z pozwolenia)?

Pozdrawiam.

Chodzi o spłatę rat.

Nasza rata wynosi miesięcznie 1900zł, działka jest na mnie, pozwolenie na budowę jest na mnie, kredyt na nas oboje.

W momencie spłacania rat to ja powinnam dać całą kwotę na ratę, ponieważ cała nieruchomość jest na mnie.

Zarabiam trochę więcej niż wynosi rata, ale tylko trochę i po spłaceniu nie starcza na normalne życie, i w razie wezwania do US będzie problem.

A w świetle prawa mój chłopak jest dla mnie osobą niespokrewnioną i każdą kwotę, jaką dokłada do spłacania rat traktuje się jako darowiznę.

Też o tym niewiedziałam, ale koleżanka mnie uświadomiła. Ona dostała spora kwotę od rodziców na budowę - jeszcze przed wprowadzeniem przepisu, że od rodziców darowiznę wystarczy zgłosić. Jej rodzice mają udział w nieruchomości, ale jak tylko wybudują jej dom to przepiszą swoje udziały na nią.