Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka rolna

borekbp

Recommended Posts

Witam,

jestem właścicielem działki rolnej z możliwością zabudowy. Obok są działki i się tam budują Nie znam się dobrze na prawie dlatego chciałbym prosić o pomoc kogoś, kto prosto wytłumaczy...

Co oznacza działka rolna z możliwością zabudowy i czym się różni od działki budowlanej?

Czy mogę bydować na niej dom czy nie? Jeśli nie mogę to co trzeba zrobić abym mógł? Wydaje mi się, że mogę budować, ponieważ obok na działkach budują domy, ale chciałbym jakieś info od forumowiczów...

pozdrawiam

Witam,

jestem właścicielem działki rolnej z możliwością zabudowy. Obok są działki i się tam budują Nie znam się dobrze na prawie dlatego chciałbym prosić o pomoc kogoś, kto prosto wytłumaczy...

Co oznacza działka rolna z możliwością zabudowy i czym się różni od działki budowlanej?

Czy mogę bydować na niej dom czy nie? Jeśli nie mogę to co trzeba zrobić abym mógł? Wydaje mi się, że mogę budować, ponieważ obok na działkach budują domy, ale chciałbym jakieś info od forumowiczów...

pozdrawiam

witam

Pojęcie "działka rolna z możliwościa zabudowy" nie jest pojęciem prawniczym lecz potocznym. Być może masz działkę, na którą została wydane decyzja o warunkach zabudowy? Taka decyzja jest wydawana gdy nieruchomość nie jest objęta planem zagospodarowania przestrzennego, a spełnia wymagania prawa budowlanego, by stać się działką budowlaną. Reasumując: jeśli nie masz planu a masz decyzje MOŻESZ się budować (oczywiście po uzyskaniu pozwolenia a to już inna decyzja). Natomiast jeśli nie masz ani planu ani decyzji o warunkach to wystąp do gminy o wydanie takiej decyzji i będziesz wiedział czy możesz cos wybudować.

pozdrawiam