mruczk 25.09.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Jak w temacie.Czy można ją zamiennie stosować zamiast styropianu?Jeśli ktoś stosował takie rozwiązanie to jakie są zalety, wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 25.09.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Może daj więcej danych - cena tej płyty, parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczk 25.09.2003 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Proszę bardzo:http://www.ekoplyta.pl/pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 25.09.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 A co to takiego ? KrzysiekPS planuje uzyc na strop - welny, ale moze co innego sie nada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 25.09.2003 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Bardzo popularny sposób docielpania domów w Niemczech i innych rozwiniętych krajach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczk 25.09.2003 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 To, że jest to modne na zachodzie to już wiem (stąd moje pytanie).A co w Polsce?Czy nikt z forumowiczów nie docieplał ekopłytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 25.09.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Nikoniecznie mnie interesuje co jest modne/popularne na Zachodzie Natomiast jak z parametrami ? wytrzymalosc na zginanie/sciskanie, wsp. przewodzenia/przenikania ciepla itp. ???? hej Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 25.09.2003 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Skontaktuj się z Ekopłytą. Trzy - cztery lata temu dla Ekopłyty opracowywaliśmy systemy dociepleń z użyciem płyt porowatych prezentowanych później na Budmie - był postawiony cały domu w którym pokazano wszelkie rozwiązania z użyciem płyt porowatych - izolacja cieplna ścian i stropów oraz właśnie system dociepleń. Może mają jeszcze materiały z tamtego okresu.Więcej infornmacji znajdziesz na stronach http://www.gutex.de/produkte/index.html - największego konkurenta Ekopłyty na rynku niemieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 25.09.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Na rynku niemieckim produkty Ekopłyty sprzedawane są pod nazwą Steico - http://www.steico.deMoże tam coś znajdziesz. Nie mniej jak proponowałem - skontaktuj się z Ekopłytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 25.09.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Interesowaąłm się ekopłytą kilka miesięcy temu. Koniec końców ociepliłam dach Ekofibrem. Powód - musiałabym sama zorganizować sobie transport i znaleźć ekipę do zamontowania. Za duży koszt i kłopot oraz ryzyko "skopania" prac (musieliby się u mnie uczyć). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 25.09.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Faktem jest, że w naszym kraju chyba nikt lub bardzo mało osób (osobiście znam jeden budynek) stosowało płyty porowate do ocieplenia budynków szkieletowych. Chyba jeszcze mniej stosowało płyty porowate zamiast styropianu lub wełny na docieplanie budynków w tradycji. A materiał jest całkiem, całkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 26.09.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Interesowaąłm się ekopłytą kilka miesięcy temu. Koniec końców ociepliłam dach Ekofibrem. Powód - musiałabym sama zorganizować sobie transport i znaleźć ekipę do zamontowania. Za duży koszt i kłopot oraz ryzyko "skopania" prac (musieliby się u mnie uczyć). Pozdrawiam Interesuje mnie ocieplenie dachu Ekofibrem, wiem jak to wygląda, na czym polega. Ale jakie są Twoje opinie o tej metodzie? Jaką grubość powinno mieć to ocieplenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 28.09.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Interesuje mnie ocieplenie dachu Ekofibrem, wiem jak to wygląda, na czym polega. Ale jakie są Twoje opinie o tej metodzie? Jaką grubość powinno mieć to ocieplenie? Pozdrawiam Moje opinie będą raczej skromne, bo pierwsza zima dopiero przede mną . 1. "Montaż" ocieplenia zajął u nas 3 godziny (wełną min. 2 dni). Panowie przyjechali, rozwinęli rury, wdmuchnęli i odjechali. Zero marudzenia, dowożenia materiału przeze mnie. Po prostu CUD MIÓD i REWELACJA. 2. W lecie było chłodno na poddaszu, na strychu upał. 3. W skosach mam warstwę ok. 20 cm (tyle było miejsca i tyle musiało być). Natomiast na stropie (poddasze/strych) jest ok. 15-17 cm - jak będzie zimno w zimie, to można "dosypać" (jak to powiedzieli panowie). 16-17 cm ekofibra = 20 cm wełny (mniej więcej). 4. Cena - porównywalna z wełną (szczerze mówiąc nie wiem, co jest droższe). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 29.09.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Dzięki za odpowiedź. Czekam na relacje z zimy. Ja zamierzam ocieplać na wiosnę. Nie rozumiem tylko jeszcze tego zdania:"w lecie było chłodno na poddaszu, na strychu upał". Chodzi mi o terminologię, bo dla mnie strych to to samo co poddasze / no prawie/. Co Ty nazywasz strychem? I dlaczego, Twoim zdaniem było tam gorąco? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 29.09.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Chodzi mi o terminologię, bo dla mnie strych to to samo co poddasze / no prawie/. Co Ty nazywasz strychem? I dlaczego, Twoim zdaniem było tam gorąco? Poddasze, to poddasze użytkowe. A strych jest nad poddaszem (mam wysoki dach i obie te rzeczy się tam mieszczą . Ocieplenie idzie między strychem a poddaszem. NA strychu było gorąco - od dachówek; na poddaszu chłodno, bo Ekofiber nie puszczał tego upału na poddasze. Czy teraz już to jasno napisałam . A co do relacji z zimy... będziesz musiał czekać na następną, bo dopiero na wiosnę będę robić ocieplenie ścian i wtedy to się dopiero okaże... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczk 30.09.2003 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wracając do tematu, przeglądałem prezentacje firm niemieckich odnośnie ocieplania tzw. ekopłytą, bardz ciekawe, mnóstwo szczegółów jak montować tylko pozazdrościć takich stron internetowych. Dzwoniłem do Ekopłyty i okazało się, że cała produkcja idzie do zachodnich sąsiadów u nas można jedynie wybrać sobie z magazynu odpadki pozaklasowe Może jak będe budować drugi dom .... Prośba do Pyzy o więcej szczegółów na temat Ekofibru, z tego co przeczytałem to jest to jakiś granulat (rozwinęli rury i wdmuchnęli) jak trzeba przygotować poddasze itp? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 30.09.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Do Pyza :A gdzie kupiłaś ten "Ekofiber" masz może jakiś namiar. Ja jestem z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 30.09.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Do Pyza : A gdzie kupiłaś ten "Ekofiber" masz może jakiś namiar. Ja jestem z Krakowa. Ja też jestem z Krakowa. Poprosiłam firmę o wycenę. Przedstawili nam koszt. Potem podpisaliśmy (chyba, bo sprawy finansowe załatwiał mąż) umowę. W każdym bądź razie mieliśmy gwarancję ceny przed wykonaniem. Po ociepleniu pocztą otrzymaliśmy fakturę. Bardzo byłam zadowolona ze współpracy z tą firmą. http://www.ekofiberkrakow.republika.pl/main.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczk 30.09.2003 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Jak przygotować dach do wdmuchania ekofibru?Patrzyłem na stronę firmy z Krakowa, ale tam są przykłady gdzie rozbierają dachówkę i tamtędy wrzucają to.Jak mam zamknąć powierzchnię pod krokwiami, czy ma to być folia paroizolacyjna, czy może trzeba zamontować płyty kartonowo-gipsowe.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 30.09.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 U mnie było tak. Położona była folia wysokoparoprzepuszczalna, na to dachówka. Panowie z Ekofibra po oględzinach kazali "coś" zrobić z nieszczelnościami w okolicy murłaty (zaglądając za murłatę było widać podbitkę i w niektórych miejscach trawnik wokół domu rosnący ) i zamontować płyty G-K (bez paroizolacji, bo jest niepotrzebna). I do tych kieszeni (między G-K a folię wysokoparo..) wdmuchiwali ekofiber stojąc na strychu (bo u mnie można wejść na strych i sobie tam swobodnie chodzić). Na koniec nasypali na podłogę strychu. Czeka nas jeszcze przykręcenie płyt OSB, żeby "zamknąć" ekofiber w stropie pomiędzy poddaszem, a strychem i używać strychu. Przy "jaskółkach" w dachu, fachowcy od układania płyt G-K uszczelnili/ocieplili styropianem i pianką montażową. Murłata została "obłożona" folią paroprzepuszczalną. Tzn. Przyczepialiśmy pas folii z góry - do tej już położonej na dachu folii, z dołu -do murłaty, a po bokach do krokwi. Tak żeby ekofiber nie uciekał na wspomniany wcześniej trawnik . A najlepiej, to porosić kogoś z firmy Ekofiber, żeby przyjechał, popatrzył i doradził tak jak nam . Pozdrawiam seredcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts