Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś ocieplał dom EKOPŁYTĄ z Czarnkowa?

mruczk

Recommended Posts

Prośba do Pyzy o więcej szczegółów na temat Ekofibru, z tego co przeczytałem to jest to jakiś granulat (rozwinęli rury i wdmuchnęli) jak trzeba przygotować poddasze itp?

pozdrawiam

Ekofiber jest szary, wygląda jak kurz z worka od odkurzacza.

Co do przygotowania poddasza, to już pisałam przed chwilką. Tak wyglądało to u mnie, bo ja mam strych. A jak się nie da wejść na górę, to wtedy tzreba zostawiać jakieś otwory w płycie G-K - ale w tej kwestii to już doświadczenia nie mam.

Pozdrawiam :)

Dzięki Pyzo za wyczerpującey instruktaż montażu tego kurzu z worka odkurzacza :D

Czy może znasz jakąś ekipę która pracuje na terenie wielkopolski, bo ta z Krakowa to chyba nie przyjedzie do Poznania?

Mogłabyś podać cene za m2 lub m3, albo cokolwiek co da się porównać z innym ociepleniem.

PS. Czy w płytach G-K na suficie masz montowane oświetlenie?

pozdrawiam

Ekofiber wydaje się być ciekaszym materiałem niz Ekopłyta, a na pewno oba te materiały są alternatywą dla termosu ze styropianiu i szkodliwej (prawdopodobnie) wełny mineralnej. Odetchnęłam trochę z ulgą, bo od kilku tygodni usiłaowałam trafić na ślad alternatywnego ocieplenia. Dlatego serdecznie dziękuję Pyzie za informację o Ekofibrze.

Nurtuje mnie tylko kilka rzeczy:

1. Czym się wykańcza poddasze pokryte ekofibrem (powierzchnia nie nadaje się chyba sama w sobie do użytkowania?)

2. Czy można ocieplać nim ściany zewnętrzene i czy potem na to można kłaść tynk i jaki?

3. Ile kosztuje m2 ocieplenia z Ekofibru

4. Jak trwały jest Ekofiber?

5. Czy ktoś zna namiar na przedstawiciela firmy produkującej Ekofiber z okolic Wrocławia

Kasia

Czy może znasz jakąś ekipę która pracuje na terenie wielkopolski,

http://www.ekofiber.com.pl/

Ekofiber produkują w Kielcach, może tam będą mieć namiar, ja niestety nie mam.

Mogłabyś podać cene za m2 lub m3, albo cokolwiek co da się porównać z innym ociepleniem.

Cenę podają za m3 zużytego materiału. Zużywają w zależności od tego, gdzie sypią. Jeśli w skosy to więcej (żeby jak trochę osiądzie nie było dziur), na płaskie stropy mniej. Niestety nie pamiętam ceny za m3. Mogę Ci tyko napisać, że dla mnie koszt był porównywalny z ociepleniem wełną. Na tyle, na ile byłam w stanie wyliczyć (ilość potrzebnej wełny, bo ekofiber liczyła firma i ZAGWARANTOWAŁA MI CENĘ) wychodziło mi finansowo na jedno.

PS. Czy w płytach G-K na suficie masz montowane oświetlenie?

Tak, w ekofibrze idą peszle i są wypuszczone przez płyty G-K do pokojów na poddaszu.

Pozdrawiam :D

Nurtuje mnie tylko kilka rzeczy:

1. Czym się wykańcza poddasze pokryte ekofibrem (powierzchnia nie nadaje się chyba sama w sobie do użytkowania?)

Wykańcza się tak samo jak przy każdym innym materiale ocieplającym, tylko kolejność prac jest inna (pisałam już wyżej, jak to było u mnie).

2. Czy można ocieplać nim ściany zewnętrzene i czy potem na to można kłaść tynk i jaki?

Można wsypać w pustkę między dwiema warstwami muru. a czy inaczej :o , nie wiem.

4. Jak trwały jest Ekofiber?

"Materiał z odzysku może być ponownie użyty. Producent gwarantuje zachowanie podstawowych właściwości EKOFIBRU przynajmniej przez 10 lat." Cytat ze strony producenta

Pozdrawiam :D

Podobnym bardzo mateirałem do ekofibera jest termex.

http://www.termex.wior-sc.pl/termex/welna.html

Ceny (orientowałem się pół roku temu) były podobne. To znaczy w jednym tańsza była izolacja ścian a w drugim poddasza. Termex chyba ma tę przewagę, że można go nadmuchiwać na otawarte poweirzchnie domu kanadyjskiego a potem zakryć płytą k-g. Ekofiber trzeba wdmuchować po wcześniejszym założeniu płyt.