Pyza 30.09.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Prośba do Pyzy o więcej szczegółów na temat Ekofibru, z tego co przeczytałem to jest to jakiś granulat (rozwinęli rury i wdmuchnęli) jak trzeba przygotować poddasze itp? pozdrawiam Ekofiber jest szary, wygląda jak kurz z worka od odkurzacza. Co do przygotowania poddasza, to już pisałam przed chwilką. Tak wyglądało to u mnie, bo ja mam strych. A jak się nie da wejść na górę, to wtedy tzreba zostawiać jakieś otwory w płycie G-K - ale w tej kwestii to już doświadczenia nie mam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczk 01.10.2003 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Dzięki Pyzo za wyczerpującey instruktaż montażu tego kurzu z worka odkurzacza Czy może znasz jakąś ekipę która pracuje na terenie wielkopolski, bo ta z Krakowa to chyba nie przyjedzie do Poznania? Mogłabyś podać cene za m2 lub m3, albo cokolwiek co da się porównać z innym ociepleniem. PS. Czy w płytach G-K na suficie masz montowane oświetlenie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Jacek 01.10.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ekofiber wydaje się być ciekaszym materiałem niz Ekopłyta, a na pewno oba te materiały są alternatywą dla termosu ze styropianiu i szkodliwej (prawdopodobnie) wełny mineralnej. Odetchnęłam trochę z ulgą, bo od kilku tygodni usiłaowałam trafić na ślad alternatywnego ocieplenia. Dlatego serdecznie dziękuję Pyzie za informację o Ekofibrze.Nurtuje mnie tylko kilka rzeczy:1. Czym się wykańcza poddasze pokryte ekofibrem (powierzchnia nie nadaje się chyba sama w sobie do użytkowania?)2. Czy można ocieplać nim ściany zewnętrzene i czy potem na to można kłaść tynk i jaki?3. Ile kosztuje m2 ocieplenia z Ekofibru 4. Jak trwały jest Ekofiber?5. Czy ktoś zna namiar na przedstawiciela firmy produkującej Ekofiber z okolic Wrocławia Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 01.10.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Czy może znasz jakąś ekipę która pracuje na terenie wielkopolski, http://www.ekofiber.com.pl/ Ekofiber produkują w Kielcach, może tam będą mieć namiar, ja niestety nie mam. Mogłabyś podać cene za m2 lub m3, albo cokolwiek co da się porównać z innym ociepleniem. Cenę podają za m3 zużytego materiału. Zużywają w zależności od tego, gdzie sypią. Jeśli w skosy to więcej (żeby jak trochę osiądzie nie było dziur), na płaskie stropy mniej. Niestety nie pamiętam ceny za m3. Mogę Ci tyko napisać, że dla mnie koszt był porównywalny z ociepleniem wełną. Na tyle, na ile byłam w stanie wyliczyć (ilość potrzebnej wełny, bo ekofiber liczyła firma i ZAGWARANTOWAŁA MI CENĘ) wychodziło mi finansowo na jedno. PS. Czy w płytach G-K na suficie masz montowane oświetlenie? Tak, w ekofibrze idą peszle i są wypuszczone przez płyty G-K do pokojów na poddaszu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 01.10.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Nurtuje mnie tylko kilka rzeczy: 1. Czym się wykańcza poddasze pokryte ekofibrem (powierzchnia nie nadaje się chyba sama w sobie do użytkowania?) Wykańcza się tak samo jak przy każdym innym materiale ocieplającym, tylko kolejność prac jest inna (pisałam już wyżej, jak to było u mnie). 2. Czy można ocieplać nim ściany zewnętrzene i czy potem na to można kłaść tynk i jaki? Można wsypać w pustkę między dwiema warstwami muru. a czy inaczej , nie wiem. 4. Jak trwały jest Ekofiber? "Materiał z odzysku może być ponownie użyty. Producent gwarantuje zachowanie podstawowych właściwości EKOFIBRU przynajmniej przez 10 lat." Cytat ze strony producenta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.10.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Podobnym bardzo mateirałem do ekofibera jest termex.http://www.termex.wior-sc.pl/termex/welna.html Ceny (orientowałem się pół roku temu) były podobne. To znaczy w jednym tańsza była izolacja ścian a w drugim poddasza. Termex chyba ma tę przewagę, że można go nadmuchiwać na otawarte poweirzchnie domu kanadyjskiego a potem zakryć płytą k-g. Ekofiber trzeba wdmuchować po wcześniejszym założeniu płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts