Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grunty rolne w księdze wieczystej, a odrolnienie

sure

Recommended Posts

Uzyskałam wypis z księgi wieczystej na temat swojej działki. Jest na nim wpis 'grunty rolne". Jednocześnie mam decyzję o odrolnieniu, uzyskaną jeszcze przez poprzednią właścicielkę, moja działka jest w nim wyszczegóniona. to jaki teraz jest właściwy stan tej działki? Czy moze nie dopełniono czegoś, stąd rozbieżność? Czy ja coś powinnam zrobić w tej sprawie, gdzieś coś zgłosić? No i ciekawe, co na to powie bank, w którym będę starać się o kredyt na budowę?

Ktoś pomoże odpowiedziec na te pytania?

sure

Przeczytaj w tym dziale dyskusje sprzed 3-4 tygodni i wcześniejsze. Tam jest odpowiedź.

Podpowiem: a co masz w wypisie z MPZP lub w decyzji WZ?

MPZP podaje funkcję mieszkaniową, wniosek o pozwolenie na budowę złożony wraz z projektem (i oczekujemy na decyzję), a tu niespodzianka - w KW grunty rolne...

BTW, działka lezy w granicach administracyjnych dużego miasta, dlaczego nadal widnieją tam jakies grunty rolne, nie mam pojęcia... :(

s.

witam

na podstawie danych z MPZP (z tego co piszesz wynika, że takowy jest uchwalony) wynajęty geodeta powinien wykonać wykaz zmian gruntowych, w którym literka R (grunty orne) zostanie zastąpiona literka B (tereny mieszkaniowe). Zmiana zostanie wprowadzona do organu prowadzącego ewidencje gruntów (w zależności od miejscowości - gmina lub starostwo), z którego uzyskasz wypis z rejestru gruntów i/lub wyciąg z wykazu zmian gruntowych, które są dokumentami stanowiącymi podstawę wpisu w księdze wieczystej. Składasz wniosek do sądu + opłata sadowa 60 zeta i czekasz aż sąd zmieni sposób korzystania z nieruchomości.

Mała uwaga: jeśli dotychczas nie płacisz lub płacisz mały bo od nieruchomości rolnej podatek od nieruchomości to po wprowadzeniu zmiany zapłacisz duuuużo większy podatek. Jeśli ktoś (np bank przy staraniu sie o kredyt) nie wymaga od Ciebie zmiany zapisu, to nie musisz tego robić bo wszystkie formalności (pozwolenie na budowę) załatwisz przy obowiązującym MPZP bez problemów. Natomiast jeśli już teraz płacisz podatek od działki budowlanej bo np gmina ustaliła sposób korzystania na podstawie MPZP to zmiana w ewidencji nie wiąże sie ze wzrostem podatku. Radze sprawdzić jak jest w Twoim przypadku bo czasem zmiana sposobu korzystania negatywnie odbija sie na kieszeni :)

pozdrawiam

Wszystko w porządku, kredyt będzie zależał tylko od Twoich zdolności kredytowych i chęci zadłużania się. Bank powinien uznać, że działka, na której można budować jest dobrym zabezpieczeniem.

A "R", czyli rolę będziesz miał do czasu, gdy zbudujesz jakieś zabudowania i wystąpisz o zmiany - w ewidencji gruntów, a potem w KW.

Wszystko w porządku, kredyt będzie zależał tylko od Twoich zdolności kredytowych i chęci zadłużania się. Bank powinien uznać, że działka, na której można budować jest dobrym zabezpieczeniem.

A "R", czyli rolę będziesz miał do czasu, gdy zbudujesz jakieś zabudowania i wystąpisz o zmiany - w ewidencji gruntów, a potem w KW.

Dzięki Wam za odpowiedzi i porady. Wygląda na to, że nie ma się co martwić. Obawiałam się, że bank przyczepi się do tego oznaczenia. Na razie raczej było korzystnie - nie płaciłam wcale podatku. Na wszelki wypadek jeszcze się upewnię u ewentualnego kredytodawcy, nie chciałabym wydłużać tej procedury (i tak już jest męcząca, nawet pomijając dylematy związane z wyborem waluty kredytu). No, chyba że bank uzna,że taka działka jest mniej warta...

serdecznie pozdrawiam,