luke_p 18.07.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Jakiej firmy polecacie? Rozmiar 24. Zależy mi by był z piasku a nie popiołu, i miał jak najniższy U. Nie mam pojęcia na jaką firmę się zdecydować i czy są różnice w jakości względem tych z najniższą ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.07.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 ale masz dylemat a co za różnica? 600-tka będzie miała niezależnie od producenta te samo U (albo różne tak mało że nieistotnie), chcesz cieplejszy to kup "niższą" odmianę za to słabszą "mechanicznie", albo daj centymetr więcej styro (zakładam ze BK 24 cm będziesz i tak ocieplał)... nie słyszałem o BK z piasku... masz zamiar kleic czy murować? kupuj ten który tańszy jest i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.07.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 a na cóż ci 600-ka ? stawiasz czteropietrowy blok ?jesli dobrze pamietam, ta odmiana jest 'najzimniejsza" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.07.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Najlepsze, najrówniejsze bloczki sprzedaje Kolbuszowa: http://www.solbet-kolbuszowa.com.pl/komorkowy.htm i przez to doskonale się kleją. A tutaj są dokładne informacje: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany/sciany-z-betonu-komorkowego,6325_2570.htm http://www.polbetkom.pl/index.php?id=belix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.07.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Zależy mi by był z piasku a nie popiołu z piasku to silkaty a nie BK A biały BK to z czego ??? To nic innego tylko spieniony silikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.07.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Nie czytacie linków? Dlaczego? W pierwszym jest napisane m.in.: Składnikami betonu komórkowego są kruszywo – piasek lub popioły lotne, spoiwo – cement i wapno oraz spulchniacz – proszek lub pasta aluminiowa. Jeśli kruszywem jest wyłącznie piasek, powstaje beton komórkowy nazywany popularnie białym. Beton szary ma w swoim składzie popioły lotne. A w drugim: Promieniotwórczość naturalna - biały beton komórkowy charakteryzuje się bardzo niskim poziomem stężeń naturalnych pierwiastków promieniotwórczych - ich stężenia kształtują się znacznie poniżej poziomu cegły, silikatów, wyrobów ceramicznych, uważanych w ogólnej opinii za materiały najzdrowsze. I już mielibyście odpowiedź, że BK nie jest silikatem, a składnikiem białego jest piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.07.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Nie czytacie linków? Dlaczego? W pierwszym jest napisane m.in.: Składnikami betonu komórkowego są kruszywo – piasek lub popioły lotne, spoiwo – cement i wapno oraz spulchniacz – proszek lub pasta aluminiowa. Jeśli kruszywem jest wyłącznie piasek, powstaje beton komórkowy nazywany popularnie białym. I już mielibyście odpowiedź, że BK nie jest silikatem, a składnikiem białego jest piasek Jest poniekąd spienionym silikatem poprzez dodanie właśnie spulchniacza jakim jest glin. A z terminologicznych ciekawostek to jest w produkcji BK cos takiego jak technologia PGS (pianogazosilikat) tyle że produkuje się z niej BK szary(np.Ecobet Oświęcim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.07.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 I właśnie dlatego kupowaliślmy nasze bloczki w Solbecie. Są bielutkie i równiusieńkie Murarze nie mieli kłopotów z kładzeniem ich na kleju, a potem zamiast mokrych tynków, kładli gładź gipsową na siatce. Dom wysechł piernikiem Szare ze Skawiny różnią się wymiarami tak, że można je kłaść tylko na zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 19.07.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Jakiej firmy polecacie? Rozmiar 24. Zależy mi by był z piasku a nie popiołu, i miał jak najniższy U. Nie mam pojęcia na jaką firmę się zdecydować i czy są różnice w jakości względem tych z najniższą ceną? Te najtańsze nie trzymają z reguły wymiarów. Ale jeżeli masz zamiar murować na zwykłą zaprawę, to nie ma to żadnego znaczenia. Parametry cieplne będą podobne jak u tych droższych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 20.07.2008 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 a na cóż ci 600-ka ? stawiasz czteropietrowy blok ? jesli dobrze pamietam, ta odmiana jest 'najzimniejsza" .... Tak mam w projekcie. Pewnie mogę wybrać niższy numer, nie zastanawiałem się nad tym. http://www.prefbet.pl - ta firma ma cały zestaw łącznie ze stropami, i nie jest chyba tak droga jak solbet. Interesują mnie konkretni producenci, tak aby można było sobie porównać i wybrać. Szkoda że nie ma na forum przyklejonego tematu ze spisem takowych linków. Pewnie sporo by tego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 20.07.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Prefbet ze Śniadowa jeszcze nie reklamuje się tak jak Ytong, czy Solbet, zatem może mieć korzystniejszą cenowo ofertę. Na ich stronie jest teraz promocja na podstawowy bloczek 24x24x59 cm i trwa do końca lipca. Powinieneś z tego skorzystać, bo obecny spadek cen nie będzie trwał wiecznie. Parametry poszczególnych producentów są bardzo podobne dlatego też, jeżeli nie zależy ci na kupnie "markowego" produktu, nie ma co za długo się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.07.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Bańka pękła choć do poziomu z przed dwóch lat na pewno nie wrócą a biorąc pod uwagę wzrosty cen energii będą się pieły w górę ale itak jest nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.07.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 a na cóż ci 600-ka ? stawiasz czteropietrowy blok ? jesli dobrze pamietam, ta odmiana jest 'najzimniejsza" .... Tak mam w projekcie. Pewnie mogę wybrać niższy numer, nie zastanawiałem się nad tym. O ile ja pamiętam rady naszych murarzy, nie buduje się piętrowych domów z 400-500, ze względu na ścisk. Z takich tylko parterowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 20.07.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Totalnie NIE POLECAM BK z Prefabet Łagisza. Kupiłem takie w Castoramie w marcu 2007. Były tak nierówne, że szlag nas trafiał (sami z ojcem murowaliśmy) - porażka. Niektóre miały 22,7 cm a inne 25,5 cm. Mówię a tych co powinny mieć 24 cm. Składałem reklamację, dostałem 10% zwrotu.Potem dokupiłem trochę BK 12 i 24 z Kozienic. Zwykły szary i spokojnie można murować na klej. Tego producenta polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 21.07.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Mam jeszcze pytanie o rozmiar 24. Wszyscy namawiają mnie bym postawił ścianę z grubszej wersji pustaka. Podobno będzie to trwalsze. Jak się ma ten rozmiar do klasy 600. Można spokojnie budować, czy może lepiej dać inny rozmiar, większy, np 36? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 zakładając ze budujesz typowy dom jednorodzinny (parter lub parter+poddasze a nawet 2 pełne kondygnacje) to nie ma sensu się bawić w "stabilniejsze" grube pustaki, lepiej tę kasę zamiast lokować w BK przesuń na dobre ocieplenie, okna, reku itp o jakiej trwałości mówimy, w jakich warunkach i ilu tysiącleci oczekujesz po swoich murach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 21.07.2008 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 jak chcesz mieć coś trwałego to postaw dom z ceramiki, np z maksa, PTH, pełnej cegły, przy 20 cm ocieplenia z styropianu nie będzie miało znaczenia że U cegły gorsze od U BK Dzięki za opowiedz, ale czy Ty zawsze tak nie na temat? W pierwszej odpowiedzi gdy pytałem konkretnie o właściwości BK, napisałeś że najlepsze U ma pianka poliuretanowa, teraz także odpowiadasz nie na temat. Ja nie pytam o coś trwałego, tylko co sądzą forumowicze o BK 24 i to na jego temat chciałbym uzyskać informacje - to że są alternatywy, to wiem ale jak się mają w relacji do BK. zakładając ze budujesz typowy dom jednorodzinny (parter lub parter+poddasze a nawet 2 pełne kondygnacje) to nie ma sensu się bawić w "stabilniejsze" grube pustaki, lepiej tę kasę zamiast lokować w BK przesuń na dobre ocieplenie, okna, reku itp o jakiej trwałości mówimy, w jakich warunkach i ilu tysiącleci oczekujesz po swoich murach? Nawet architekt, który robi mi adaptację projektu twierdzi że te 24 to jakieś takie małe, za małe. Że z takich robi się ścianki działowe bardziej niż ściany zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.07.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Nawet architekt, który robi mi adaptację projektu twierdzi że te 24 to jakieś takie małe, za małe. Że z takich robi się ścianki działowe bardziej niż ściany zew. Hej, to jakieś głupoty ci opowiada. Ściany działowe z reguły mają 12 cm i mniej. 24 to nośne, podtrzymujące strop. Ściany zewnętrzne mogą mieć i 18 cm grubości (np. silka), a gdy budujesz z prefabrykowanych płyt keramzytowych nawet 15 cm. Konstrukcja spokojnie wytrzyma. Najistotniejsze jest tu ocieplenie. Im możliwie cienki mur, tym grubszą warstwę ocieplenia możesz dać, nie wpływając na estetyke całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.07.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 popierając poprzedni post proponuję zmienić architekta, za dobrze ma, głupoty gada a Ty mu jeszcze za to masz płacić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.07.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Nawet architekt, który robi mi adaptację projektu twierdzi że te 24 to jakieś takie małe, za małe. Że z takich robi się ścianki działowe bardziej niż ściany zew. Hej, to jakieś głupoty ci opowiada. Ściany działowe z reguły mają 12 cm i mniej. 24 to nośne, podtrzymujące strop. Ściany zewnętrzne mogą mieć i 18 cm grubości (np. silka), a gdy budujesz z prefabrykowanych płyt keramzytowych nawet 15 cm. Konstrukcja spokojnie wytrzyma. Najistotniejsze jest tu ocieplenie. Im możliwie cienki mur, tym grubszą warstwę ocieplenia możesz dać, nie wpływając na estetyke całego domu. luke_p opowiedz o tym swojemu archi-cos tam-tektowi .... jak sie zdziwi, to znaczy dyplom dobrze kupił, a ty sobie poszukasz nowego projektanta, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts