Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opowie?ci magmi - komentarze

lola

Recommended Posts

Magmi, fantastyczny dziennik! Życzę Tobie cudownego domku, a sobie byś przypadkiem nie przestała prowadzic dziennika. :D

Z tym humusem to wg. mnie dobry pomysł. Na małych działkach jest problem z odchwaszczeniem ogrodu, bo niestety nie mozna wjechać ciagnikiem i zaorać a nie jestem fanką stosowania chemikaliów. Ja mam duza działke, wiec dwa razy w roku przejeżdżamy z kultywatorem i bronami. a ajk cos w miedzyczasie wyrosnie, to wyrywam ręcznie. I jak przyjdzie posadzić trawkę, to grunt przygotowany będzie jak znalazł. Tylko rozgrabić, wyrównać i zasiać.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za miłe słowa. :D

Gdzieś był już wątek "komentarzowy" do mojego dziennika, ale zniknął w czeluści forum...

Co do humusu - u nas będzie problem z usunięciem chwastów między trzema drzewami, które mamy na działce. Rosną na tyle blisko siebie, że wjechać między nie koparą się nie dało, a zresztą bałabym się o ich korzenie. A z herbicydami też trzeba będzie ostrożnie, żeby samych drzew nie podtruć. Więc chyba czeka nas tam wybitnie ręczna

robota... :roll:

Pozdrawiam! :)

P.S. Wszelkie komentarze na temat naszego pomysłu z dodatkowym tarasem są mile widziane! Ciągle się nad tym zastanawiam.

Co o tym myślicie?

Magmi, a ja tak sobie myślę, czy taras jest potrzebny? przecież można sobie stolik czy fotelik postawić na trawce i też bardzo przyjemnie...

Chociaż jakby to ładnie połączyć ze ścieżką wejściową, to mogłoby całkiem ładnie wyglądać :) Tylko, żeby ten tarasik nie był za duży...

Tak sobie oglądałam Twoją stronkę i trafiłam na Twój świąteczny wierszyk dla męża. I się wzruszyłam... Chociaż ja w ogóle ostatnio łatwo się wzruszam wszystkim co jest związane z DOMEM :p A wiersz naprawdę bardzo mi się podoba :)

Magmi, mi sie wydaje, ze jednak drugi taras nie jest potrzebny. Ja wiem, ze pewnie wizja juz sie rodzi, ale z doswiadczenia wiem, ze pozna jesienia juz tak czesto sie na tarasie nie siada, a tamten drugi (zacieniony) w lato bedzie super :) No i poza tym, jak sama pisalas, moga byc dylematy tarasowe :D Bardziej mysle tu wlasnie o funkcjonalnosci i przydatnosci dwoch tarasow, nie na zmianie wygladu domu, bo moze to by mu wyszlo na korzysc? :)

Nie obawiałabym się dylematów tarasowych.I tak okaże się,który z nich wygodniejszy i bardziej Wam pasuje.Takie rzeczy okazują się w "użyciu".

Może się okazać,że jest to dobre wyjście,bo np. do latorośli przyjdą koledzy i będą chcieli mieć swój taras?:D

Albo inne sytuacje z życia.

Wygląda to też dobrze.Na tych rysunkach,które podałaś.

Natomiast mogę być inne minusy.Dywaguję tylko-np. zbytnie "otwarcie" frontu i w rezultacie zaistnienie konieczności zakrycia okien.Co niejako minie się z celem oświetlenia pokoju.Choć opcja jasnego tarasu pozostanie.

Tak poza tym nie jest to chyba kontrowersyjne rozwiązanie.

Pozdrawiam

:D

Magmi

Ja mam taras od południa, wejście od wschodu, ale i tak połowa gości wchodzi do domu przez taras. Rozumiem stali bywalcy, rodzina, ale czasami jest taki efekt, że ja sobie np. ćwiczę na podłodze w salonie a tu za drzwiami tarasowymi stoi jakiś człowiek, pierwszy raz go na oczy widzę i pyta się gdzie tu mieszka taki a taki, ja mu na to, że czemu nie dzwoni do drzwi jak normalny człowiek, a on na to, że widział, że drzwi tarasowe są otwarte i myślał, że tak będzie łatwiej.

Gdyby taras był na frontowej ścianie - no nie wyobrażam sobie.

Przemyśl to jeszcze. Chyba, że te drzwi tarasowe z reguły będziesz miała zamknięte, a korzystała tylko z drugiego tarasu.

Sama nie wiem co myśleć o powójnym tarasie, choc chiałabym mieć możliwość wygrzewania starych kosci na słoneczku jesienią... :lol:

Ale zdecydowanie bardziej podoba mi się elewacja z drzwiami tarasowymi niż z oknem. To okno jest jakieś "niedorobione", nie pasuje do drugiego-mniejszego, to mniejsze ma wyraźne szprosy, a to większe jakby ich nie miało tylko było czterodzielne...

Dzięki wszystkim dziewczynom za opinie (ciekawe, że tylko DZIEWCZYNY zabrały głos :D ).

Alanta - zgadzam sie, że to okno z jadalni jakoś "wyskakuje" z elewacji - no cóż, tak to wymyślił autor projektu... Trochę to inaczej wyglądało gdy spojarzeć na dom od narożnika, bo na bocznej ścianie jest drugie, identyczne okno. Ale faktem jest, że my tez mieliśmy wątpliwośc co do tego rozwiązania. Oczwywiście jeśli damy drzwi tarasowe, to drugie okno w jadalni, na bocznej ścianie domu, zmienimy na takie jak w jest w kuchni.

Zielona - myślę, że ten ewentulany tarasik z przodu będzie uzywany tylko póżnym popołudniem - żeby sobie zachód słońca pooglądać. :D Więc przez resztę dnia raczej dzrwi będą zamknięte... Trochę to chyba kwestia aranżacji - podkreślenia jakąś pergolą? roślinami? , że to jest prywatna część ogrodu, a nie główne wejście do domu - bo faktycznie, obcy zaglądający przez drzwi tarasowe to kaszana :-? - o zawał serca mogą przyprawić...

Arsen

Teraz już mam ogrodzenie. Troszeczkę to ograniczyło dostęp nieproszonych gości na nasz taras, ale tylko trochę. Furtkę mamy z reguły otwartą (tzn. zamkniętą ale nie na elektromagnes czy klucz), z uwagi na swobodnie krążących kolegów syna. Wiesz "dom otwarty" ... te sprawy.

Mam nadzieję, że jak sugeruje magmi, jak zrobimy pergolę, posadzimy wokół tarasu rośliny to będzie sugerowało, że to nasz prywatny teren.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

U mnie też robili fundament trójwarstwowo, ale murowali w ten sposób: najpierw dwa bloczki w górę ścianki zewnętrznej (12 cm), kotwy, nabijanie styropianu (10 cm), na koniec ścianka wewnętrzna (24 cm). Potem rapówka, a izolację przeciwwilgociową dali na zewnątrz i od wewnątrz, a nie pomiędzy warstwą wewnętrzną a styropiwanem jak u Ciebie. Czy jest jakieś uzasadnienie dla takiego a nie innego wykonania Twoich ścian fundamentowych?

Ile Cię kosztował stan zero? Mnie wszystkie materiały włączając ławy, bloczki, styropian, GWC dookoła ław, kanalizację, przepusty, rury do wody, uziemienie, piasek do zasypania i beton na chudziaka itd oraz robocizna, spychacz i geodeta wyniosły ok 38 tys.